Bezorgde Twentenaren zijn in actie gekomen om het injecteren van afvalwater door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) te stoppen. Daarvoor is een stuurgroep opgericht. Deze stuurgroep wil met het ophalen van minimaal 20.000 handtekeningen duidelijk maken dat er onder de bevolking van Noordoost-Twente geen draagvlak is voor het injecteren van 5000 kuub afvalwater per dag. De NAM stelt dat er voor deze manier, het injecteren, is gekozen, omdat die het minst schadelijk lijkt te zijn voor het milieu. De stuurgroep is het daar allerminst mee eens en wil een definitieve stop in 2016. Daarom roepen ze de hulp in van de Twentenaren om de petitie ‘Stop injectie afvalwater’ te ondertekenen om daarmee richting de NAM een vuist te maken.
N.O. Twente komt in actie !! Burgerinitiatief: STOP injectie afvalwater !
De discussie over het injecteren van afvalwater is het afgelopen jaar flink op gang gekomen, toen bleek dat het een aantal keren mis ging met het injecteren van afvalwater uit het Drentse Schoonebeek, die de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) sinds 2011 uitvoert in N.O. Twente.
Tijdens voorlichtingsbijeenkomsten onder andere in Oldenzaal, Denekamp, Tubbergen en recentelijk in Reutum bleek het draagvlak onder de Twentenaren zeer gering!
Er worden grote vraagtekens gezet bij de risico’s nu en in de toekomst. Het typisch Twentse “joh, joh” of wel NEE klinkt steeds vaker en duidelijker en dat niet alleen bij bezorgde Twentse burgers, maar ook steeds meer bij haar bestuurders.
Dit gevoel wordt nog eens versterkt door de “Groningse toestanden” bij de gaswinning daar, als ook de verontrustende situatie bij de alom bekende teerput in Vasse. En wat te denken van het recente besluit, om niet over te gaan tot het opslaan van vlieggas in zoutholtes door AkzoNobel. Het mag duidelijk zijn dat het maatschappelijk draagvlak voor het in de Twentse bodem brengen van giftig afval en afvalwater volledig ontbreekt.
Burgerinitiatief
Reden temeer voor een aantal bezorgde Twentenaren om in actie te komen, met als doel: een onbekommerde en veilige leefomgeving voor mens, dier en natuur, nu en in de toekomst van ons prachtige Twente. Het eerste overleg hierover heeft inmiddels plaats gevonden in Rossum waar een 25-tal mensen de noodzaak van een ‘actie’ hebben besproken. Tijdens dit zeer geanimeerde en motiverende overleg, waarbij deskundigen, dorpsraadleden, politici en organisaties aanwezig waren, was er soms even sprake van irritante interruptie door enkele aanwezige NAM-medewerkers. De bijeenkomst heeft geresulteerd in het oprichten van een stuurgroep, waarvan de leden zonder enig eigenbelang of politieke kleur, alleen als doel nastreven: stop verdere afvalwaterinjecties in Twente!
Petitie
“De NAM blijkt over een (eeuwigdurende?) vergunning te beschikken voor het injecteren van afvalwater in de Twentse bodem. Daarmee lijkt Twente min of meer opnieuw het “afvoerputje” te worden!
Een put die nooit meer leeggemaakt kan worden…het is onomkeerbaar! De overheid en de NAM gaan vooral voor geldelijk gewin en nemen niet hun verantwoordelijkheid voor de veiligheid van onze en toekomstige generaties”, aldus de mening van de stuurgroepleden. “Als burgers zijn wij verplicht dit wel te doen!”
Reden voor de Twentse stuurgroepleden om middels een Twentebreed gedragen petitie het maatschappelijke standpunt van de Twentenaren duidelijk te maken om zodoende de mogelijk in 2016 te hervatten afvalwaterinjecties definitief te stoppen.
Kom op Twente….laat je horen!
Onder dit motto wordt er vanaf januari 2016 een brede actie ontketend, die mogelijk zal leiden tot het intrekken van de vergunning voor het injecteren en de opdracht om te kijken naar andere mogelijke oplossingen, zoals het zuiveren van het afvalwater of het stoppen van de oliewinning in het Drentse Schoonebeek.
Deze laatste optie zou een prachtige Nederlandse bijdrage zijn aan het zojuist gesloten klimaatakkoord in Parijs, met in dit geval Twente als winnaar! Er zullen in het hele ‘injecteergebied’ (Gemeenten Tubbergen, Dinkelland en Oldenzaal) flyers worden uitgedeeld, terwijl onder andere dorps- en wijkraden en andere organisaties zich inzetten om de ‘stem van Twente’ (het tekenen van de petitie) onder de aandacht te brengen.
“Het mag duidelijk zijn dat de actie de nodige tijd, alsmede geld en aandacht vraagt. Mocht u hierover suggesties hebben, of anderszins willen bijdragen, dan is uw inbreng van harte welkom bij de stuurgroep!”
Eerste informatie is te lezen op de website: www.STOPafvalwaterTWENTE.nl
Het burgerinitiatief rekent op de steun en het ondertekenen van de petitie door heel veel mensen, want…Twente wil ook graag over 100 jaar nog “jonge leu op oale groond”.
Foto’s Caspar Kouijzer