Nieuws van de Othmarvliegers (24)

Het seizoen zit er op. De laatste van de natour en dus ook van het vliegseizoen werd vervlogen vanuit Pommeroeul, hemelsbreed 310 kilometer. Gelost om 08.30 uur met een zuidwestenwind wist de eerste geconstateerde duif in Ootmarsum een snelheid te halen van maar liefst 108 kilometer per uur. Begon de eerste wedvlucht met een overwinning voor Bert Damhuis, ook de laatste vlucht kon op zijn conto worden bijgeschreven. Dat is niet alleen met recht het seizoen in stijl openen maar ook in stijl afsluiten. Leek de vliegploeg van de comb. Meijers vorige week nog schier onklopbaar en niet te stuiten, de jaarling duivin van Bert Damhuis bewees nog maar weer eens dat duivinnen op nest een bijna niet te kloppen moederinstinct hebben en dat weduwnaars of weduwduivinnen daar een hele kluif aan hebben om zulke duivinnen te verslaan. Het nadeel van het nestspel is dat het maar 1 of 2 weken per duif echt goed werkt.  Wil een liefhebber een seizoen lang met duiven op nest uitblinken dan moet er ook bijna wekelijks een jonge duif van enkele dagen oud beschikbaar zijn. Voor een kleine liefhebber, het merendeel van de leden van de Othmarvliegers valt in die categorie,  is dat nagenoeg onmogelijk. Een nieuw legsel duurt een dag of tien, het uitbroeden ervan zo’n 20 dagen en dan duurt het wederom 20 tot 22 dagen voordat die jonge duiven zelf kunnen eten en drinken voordat er weer een nieuwe ronde eieren gelegd kan worden. Kortom, de liefhebber is gebonden aan de regels van de natuur. Bij weduwschap ligt dat anders: doffers en duivinnen zitten de hele week gescheiden en op basis van de dagelijkse trainingen, in combinatie met een voersysteem, moeten ze in vorm raken. Zijn ze eindelijk in vorm, dan blijft die vorm in het algemeen best wel een tijd aanwezig. Vandaar dat veel liefhebbers voor het weduwschapspel kiezen, niet alleen bij de oude duiven zoals dat altijd te doen gebruikelijk was, maar zelfs al met de jonge garde. Dat betekent wel dat met alleen het spelen op het schapje de ‘ouderwetse’ liefhebber met het jonge duivenspel op voorhand nagenoeg kansloos lijkt.

Eén van de nog jonge leden van de Othmarvliegers die zich verre houdt van het ouderwetse spel en probeert nieuwe, onbetreden paden in te slaan, is Jim van Ingen: voorheen sierduivenfokker en thans een echte duivenmelker (in wording!). Hij wordt in de duivensport met woord en daad bijgestaan door niet alleen in de regio bekende spelers, maar ook door de mannen van het inmiddels befaamde Pigeon Paradise, oftewel Pipa. Hun website www.pipa.be is voor iedere duivenmelker  een echte aanrader.  Het sierduivenhok van Van Ingen, dat recentelijk nog fungeerde als vlieghok, voldeed niet aan de verwachtingen. Na plaatsing van een echt duivenhok deze zomer, werd afgelopen weekend voor de eerste keer gevlogen op dat nieuwe hok. Het resultaat mocht er direct zijn:  een prachtige 3e plaats (inclusief een volle euroduif poule) net na Damhuis en na Meijers’ eerste maar wel vòòr de rest van diens vliegploeg. Dat belooft wat voor de toekomst, maar was het niet Joop Zoetemelk, de latere tourwinnaar die op de één na laatste Touretappe zei dat Parijs nog ver was ? Een wijze uitspraak, vooral voor jonge duivenmelkers.

De discussie op de sponsoravond is in het voordeel beslecht van Ron Dijkkamp van wasserij Het Springendal.  De laatste van dit seizoen door hem geschonken weekendprijs werd, het zal de lezer niet verbazen, een prooi voor Bert Damhuis. Hopelijk kunnen we volgend seizoen wederom een beroep doen op de sponsors, die de Othmarvliegers een warm hart toedragen. Met de laatste vlucht kan ook de totaalbalans worden opgemaakt voor wat betreft de natour en natuurlijk ook het generaal kampioenschap. Kampioen natour, on- en aangewezen, werd de Comb. K. & K. Meijer.  Het generaal kampioenschap was ook voor deze combinatie met daarbij de aantekening dat het tot aan de natour beslist geen gelopen koers was. Met name op de jonge duivenvluchten en de eendaagse fond haalde Douwe Kuipers veel punten binnen. Er kan dan ook gerust gesteld worden dat, indien Kuipers volle bak had gespeeld op de natour, het een ongemeen spannende strijd was geworden. Het wordt tijd dat beide topspelers de degens met elkaar kruisen op de vluchten waar het er echt toe doet. 2012 wordt wat dat betreft een topjaar.

De volledige uitslag van Pommeroeul 17/9 met 132 duiven:

1. B. Damhuis

2., 4 en 5 Comb. K. en K. Meijers

3. J. van Ingen.

 

Generaal kampioenschap

onaangewezen:

1. Comb. K. & K. Meijers

2. D. Kuipers

3. B. Senger

 

aangewezen:

1. Comb. K. & K. Meijers

2. D. Kuipers

3. J. Luttikhuis.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Grootste duivenliefhebber ter wereld bij Kas en Karel Meijers

Het afgelopen weekend kregen Kas en Karel Meijers hoog bezoek uit China. Niemand minder dan de heer ...

Lees verder >
Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Postduivenvereniging de Othmarvliegers zijn het jaar begonnen om het seizoen 2023 af te sluiten met ...

Lees verder >
‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

Jarenlang mochten de lezers van In en Om genieten van de wedstrijdverslagen van de Othmarvliegers. H...

Lees verder >