Het is een imposant gezicht om de lossingen van postduiven te volgen. 20.000 duiven, die vanuit de vrachtwagens tegelijk los worden gelaten en binnen 15 seconden vliegen ze allemaal in de lucht. Om vervolgens hun weg te zoeken naar het thuishonk. De duivenmelker kan dit met de huidige techniek allemaal direct volgen door middel van filmpjes, die direct worden gedeeld. Vanaf dat moment wordt er ook al gerekend om te bekijken hoe laat de duiven thuis kunnen zijn. Ondanks de strakblauwe lucht bleken de omstandigheden toch zwaar te zijn. Gelukkig zijn het tijdens deze vluchten nog ervaren duiven, die meedoen. Dit ter opluchting van de duivenhouders. Opnieuw kwam de snelste duif, net als vorige week uit Denekamp. Ook ‘Het schip’ van Oscar Ossenvoort loodste zich in de top,. Terwijl Karel en Kas Meijers plek 2 en 3 wisten te behalen. Het was weer een bijzondere wedstrijddag voor de duiven, terwijl de duivenhouders zich steeds meer en meer voorbereiden op de komende fondvluchten. Martin Weghorst tekende weer voor het verslag. Veel leesplezier.
Frans Oude Nijeweme met vier duiven in de top tien
Een azuurblauwe lucht, geen wolk te bekennen, een zuidoosten briesje en temperaturen uitermate geschikt voor een koud glas bier: een droomscenario voor de perfecte wedvlucht zou men al snel geneigd zijn te denken. Vergeet het maar. Op de één of andere manier hebben postduiven niets op met dergelijke omstandigheden en gaat het altijd zwaar: lage snelheden en trage aankomsten. Zouden onervaren jonge duiven geconfronteerd worden met dit weertype dan waren de gevolgen niet te overzien geweest, namelijk grote verliezen. Gelukkig zijn de oude duiven inmiddels wel wat gewend en dan loopt het zo’n vaart niet. Zaterdag 27 mei j.l. was zo’n dag: tropisch Nederland en duiven die op tijd gelost konden worden. Op het programma stond Quievrain, 315 kilometer hemelsbreed. Ook de duivensport gaat met haar tijd mee en van lossingen worden tegenwoordig filmpjes gemaakt die direct gedeeld worden. De lossingsbeelden van Quievrain waren indrukwekkend: binnen 15 seconden was het hele konvooi van 20.000 duiven vertrokken richting Twente en de Achterhoek. Dat schept verwachtingen en van meet af aan druppelden op de duiven-app dan ook al vragen binnen over de te verwachten snelheid. Hoe zwaar het ook gaat, de eerste duiven halen op vluchten tot 400 km altijd wel snelheden tussen de 70 en 75 kilometer en dat was op Quievrain niet anders. Gelost om 07.00 uur was de verwachting dat tegen 11.00 uur duiven zouden vallen. Die vielen ook wel in de regio maar niet bij de Othmarvliegers. Daarvoor moest er nog 10 minuten gewacht worden en het was wederom Frans Oude Nijeweme die net als vorige week met de overwinning ging lopen. Denk niet dat deze duif met geluk over de streep kwam: vorig jaar vloog deze duif op Quievrain ook al een eerste, met dit verschil dat dat een eerste was in Denekamp. Hoe dan ook, met nog 3 duiven meer bij de eerste 10 zit het met de forme voor de komende eendaagse fondvluchten wel goed. De comb. K. & K. Meijers zat weliswaar met hun eerste duif in dezelfde minuut als Oude Nijeweme, maar omdat die een langere afstand heeft moesten zij genoegen nemen met het zilver en ook nog het brons. Een opmerkelijke prestatie werd geleverd door Oscar Ossenvoort. Na een paar vluchten met betrekkelijke radiostilte wist hij op Quievrain twee duiven binnen de eerste 10 te draaien waaronder, ja hoor, hij was er weer: Het Schip. Douwe Kuipers zat wederom in de kop van de uitslag, nu met een 9e. Dat is prima en omdat Kuipers de focus niet echt heeft gericht op de vitessevluchten zou het nog maar eens zo kunnen zijn dat in alle stilte wordt gewerkt aan een topvorm voor de eendaagse fondvluchten.
De volledige uitslag van Quievrain, 11 deelnemers met 154 duiven, met als sponsor van de weekendprijs de firma AGRO NRG van Robert ter Horst.
1, 5, 6 en 8: F. Oude Nijeweme
2 en 3: Comb. K. & K. Meijers
4 en 10: O. Ossenvoort
7 M. Weghorst
9. D. Kuipers