2020 Jaar van de Wilde Eend

2020 is door de Vogelbescherming uitgeroepen tot het jaar van de Wilde Eend. Het gaat niet goed al is er geen sprake van volledig uitsterven. Sinds de jaren negentig is het aantal broedparen met zo’n 30% achteruit gegaan. Er is veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van deze achteruitgang.
Er is nog veel onduidelijk, maar helemaal met lege handen staan onderzoekers en beschermers gelukkig niet. Met het doorrekenen van bestaande gegevens is inmiddels duidelijk dat de oorzaak van de daling van het aantal broedvogels niet zit in een slechter broedresultaat. Uit elk succesvol nest lopen nog steeds ruim acht jongen weg. De overleving van de volwassen dieren is dankzij de verminderde jachtdruk zelfs verbeterd. Het moet dus ergens tussen die jonge-kuikenfase en de volwassenheid mis gaan.


Meer roofdieren, minder insecten
Opgroeien vraagt veiligheid en vreten en het is niet duidelijk waaraan het schort. Het aantal belagers – snoek, blauwe reiger, buizerd, ooievaar – lijkt te zijn gestegen, “maar we weten ook dat er in de insectenwereld heel wat aan de hand is. Waterverontreiniging en gifstoffen zoals neonicotinoïden hebben de hoeveelheid insecten enorm doen dalen. Een belangrijk gegeven; eendenkuikens groeien immers groot op waterinsecten.” Meer onderzoek is nodig; dat gaat gebeuren in het Jaar van de Wilde Eend. Want die wilde eend, die doodgewone wilde eend, moet vooral doodgewoon blijven!
Help mee kuikens tellen

Hoeveel kuikens worden er groot? Deze vraag willen onderzoekers graag beantwoord hebben. Jij kunt meehelpen door kuikens van wilde eenden te melden. Kijk op www.jaarvandewildeeend.nl en ga mee op ontdekkingstocht om het mysterie van de wilde eend te ontrafelen!

Door 2020 uit te roepen tot jaar van de Wilde Eend kan er meer aandacht worden geschonken aan deze vertrouwde vogel en wordt er ook meer onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaken.

Bron: Vogelbescherming Nederland

Foto’s Harry Wolbers

< Vorig / Volgende bericht >