De gemeente Dinkelland ontwikkelt zes woningbouwlocaties binnen de eigen gemeente. Om deze woningbouwplannen te kunnen realiseren dienen nieuwe bestemmingsplannen opgesteld te worden. Eén van de betreffende locaties is Brookhuis Noordwest te Ootmarsum. Het ontwerpbestemmingsplan maakt de ontwikkeling van 24 woningen mogelijk.
De basis voor het stedenbouwkundig ontwerp, is het oorspronkelijke ontwerp voor Brookhuis uit 2009. Vanaf de Poolboer is een diagonale langzaam verkeer route ontworpen die de verkaveling doorsnijdt. Deze diagonaal verbindt de landschappelijke zijde met de stadskant én is een zichtlijn op de kerktoren. Het woningbouwprogramma is gevarieerd en bestaat uit een mix van vrijstaande woningen, twee-aan-één gebouwde woningen en rijwoningen, voor verschillende doelgroepen. De rijwoningen lenen zich uitstekend voor levensloopbestendige (senioren)woningen. De voorgenomen ontwikkeling is in overeenstemming met de ‘Woonvisie 2021+’.
Langs de Alleeweg wordt de bestaande bebouwingsstructuur met vrijstaande en twee-onder-een- kapwoningen voorgezet, evenals de brede groenstrook, waarmee de laanstructuur versterkt wordt. Langs de Berend Vinckenstraat worden rijwoningen, een twee-onder-een-kapwoning en een vrijstaande woning gerealiseerd. Door de bijzondere ligging is de vrijstaande woning beeldbepalend, deze sluit zowel aan op de Berend Vinckenstraat als op de diagonaal. De rijwoningen aan het Brookhuis sluiten aan bij de bebouwingsstructuur van het Brookhuis. Door de bredere beukmaat en de lage goothoogte lenen deze woningen zich uitstekend voor levensloopbestendige (senioren)woningen. Op het binnenterrein is ruimte voor enkele geschakelde levensloopbestendige woningen. Centraal op het binnenterrein, aan de diagonaal komt een speelveld, welke veilig bereikbaar is via de langzaam verkeerroute.
In de Omgevingsvisie Dinkelland is neergelegd dat de Gemeente Dinkelland zich onder meer richt op het speerpunt ‘aantrekkelijk wonen’. De gemeente wil dat het aantal en de soort woningen in de kern past bij de vraag. Daarbij is het tevens van belang dat er woningen voor elke doelgroep bereikbaar en toegankelijk zijn. Voorliggend bestemmingsplan sluit hierop aan. Hiernaast is in de Omgevingsvisie Dinkelland ook neergelegd dat een ‘leefbare openbare ruimte’ een speerpunt is. Het voorliggende plan voorziet in voldoende ruimte voor waterberging, parkeren en openbaar groen en geeft invulling aan een goede inrichting van de openbare ruimte. Middels het voorliggende ontwerpbestemmingsplan is aangetoond dat de ontwikkeling in overeenstemming is met een goede ruimtelijke ordening.