Tijdens de 4 mei herdenking in Ootmarsum werd stilgestaan bij vier Engelse vliegeniers. Hun zwaargehavende toestel stortte in de vroege ochtend van 6 november 1940 neer op de Ageler Es. Dominee Hedda Klip en Diaken Jan Kerkhof Jonkman noemden de namen van deze jonge mannen, die hun leven gaven voor de vrijheid in Europa. De vier bemanningsleden zaten een week voor hun fatale ongeluk ook al in een vliegtuig dat getroffen was door het Duitse afweergeschut. Na een bombardement op Berlijn wist de piloot de bommenwerper echter nog over het Kanaal te krijgen en veilig te landen in Engeland. Een week later bleek het toestel te zwaar getroffen en stortte het neer op de Ageler Es net achter de Kuiperberg. Tijdens de begrafenis van de vier jonge Britse mannen waren veel Ootmarsummers aanwezig en zij legden, na een inzamelingsactie onder de bevolking, veel bloemen bij het graf van deze oorlogshelden. Na de oorlog is er veel onderzoek gedaan naar de herkomst van de omgekomen vliegeniers en met name Hans Jacobs heeft zich daarvoor erg ingespannen. Van drie van de vier vliegeniers konden familieleden worden achterhaald. Om ook deze vliegeniers, die jaarlijks worden herdacht door de schoolkinderen van Ootmarsum en Agelo, te eren heeft het 4 mei comité na de kranslegging op het Bergplein bloemen gebracht naar de graven op de Hervormde Begraafplaats en naar het monument op de Ageler Es.
In de herdenkingsdienst liet wethouder Stokkelaar zich leiden door het jaarthema ‘Vrijheid spreek je af’. Ze beperkte zich niet alleen tot de Tweede Wereldoorlog. Ook in deze moderne tijd wordt vrijheid, gedwongen door bepaalde situaties, door iedereen op een andere wijze geïnterpreteerd. De wethouder liet weten dat vrijheid alleen kan als men een ander respecteert. Om vrijheid te creëren spreek je regels af en daarbij is de waardering en in ieder geval het respect voor een ander van doorslaggevend belang.
Tijdens de plechtigheid in de RK kerk Simon en Judas hield de scouting een lezing en werd het muzikale gedeelte ingevuld door het koor Stem en Klank en twee leden van de Harmonie Caecilia. De jonge Jelle Kamphuis las een eigen gemaakt gedicht voor. Na de bijeenkomst in de kerk vertrokken de aanwezigen voor een Stille tocht. Deze leidde eerst langs het monument waar vroeger de Joodse synagoge heeft gestaan, en vervolgens naar het oorlogsmonument op het Bergplein. De harmonie speelde enkele koralen, waarna Paul Schulten ‘The last Post’ op zijn trompet speelde. Om klokslag 20.00 uur werden 2 minuten stilte in acht genomen, die werden afgesloten met het gezamenlijk Wilhelmus. Daarna kon iedereen bloemen of kransen bij het monument leggen. Foto’s Tonny Oude Hengel:
< Vorig / Volgende bericht >
Gerelateerde berichten
Een zondag in Ootmarsum voor elk wat wils
21 september 2024Het wordt een zondag in Ootmarsum met voor elk wat wils. Van een oecumenische viering naar een Hopfe...
Lees verder >Zinloze vernielingen bij rotonde
15 april 2024Eerst waren de fietsen aan de beurt en daarna de verkeersborden op de rotonde. Zinloos; deze kwalifi...
Lees verder >Hartverwarmende inzet voor een schoner milieu
23 maart 2024Ook in Ootmarsum en omgeving zorgden vele vrijwilligers weer voor een schoner milieu. Coördinator H...
Lees verder >