Martin Weghorst, de schrijver van de interessante stukjes over de wedvluchten van de Othmarvliegers, liet vorige week weten flink te balen, want één van zijn beste duiven keerde niet terug in het hok. De duif is nog steeds niet terug en de lezer proeft in de eerste regels de teleurstelling van de echte liefhebber. Toch weet ook Martin Weghorst zich te herpakken door opnieuw de wedvluchten op beeldende wijze te beschrijven en daarmee de liefde voor zijn hobby nog eens tegen het licht te houden voor een breed publiek.
658 van Bert Damhuis de snelste van Denekamp, Oldenzaal en Ootmarsum
Voor diegene die het verslag van de vorige wedvlucht gelezen hebben: nee, hij is nog niet terug en ja, de teleurstelling is groot. Het is al vaker geschreven, het vliegprogramma is onvermijdelijk en kent geen tijdelijke stops. De teleurstelling van een slechte vlucht of de euforie van een overwinning kan maar één week duren en wat dan telt is de uitslag van de nieuwe vlucht. Het vliegprogramma kende afgelopen weekend twee vluchten: de laatste vitessevlucht vanuit Chimay en de eerste eendaagse fondvlucht vanuit Salbris.
Wie met het eerste kampioenschap van het seizoen, de vitesse, aan de haal zou gaan was allerminst een gelopen koers. Natuurlijk, de beste papieren had de comb. Meijers maar op voorhand is niet met 100% zekerheid te zeggen dat het voor beide heren een appeltje eitje zou zijn. Je kunt in de duivensport zomaar tegen een zeperd aan lopen. Dat weet de comb. Meijers ook. Zij weten ook dat de concurrentie van dit moment, de gebroeders Bert en Han Damhuis, alles op alles zet om mee te draaien in de top. Zowel Bert als Han hebben uit dezelfde bronnen geput als de comb. Meijers (Heremans, Wouters) en hun kruisingsprodukten leggen Meijers inmiddels het vuur aan de schenen. Dat bleek ook de laatste vitessevlucht vanuit Chimay met als sponsor van de hoofdprijs R. Blokhuis Glas uit Oldenzaal. Duivenmelkers willen iedere vlucht ‘duivenweer’: blauwe lucht en het liefst enige wind tegen. Dat selecteert de goede van de slechte, zo luidt de mythe. Het zo gewenste duivenweer was er deze zaterdag met de kanttekening dat er een behoorlijk stevige noordooster stond. Gelost om 08.15 uur op 317 kilometer afstand was het de 2-jarige duivin van Bert Damhuis, de 658, die de eerste plaats wist op te eisen, net voor de twee gezusters van de comb. Meijers. Geklokt om 12.43 uur was dat goed voor een snelheid van 71 kilometer per uur. Een topprestatie, dat was bij het afslaan al snel duidelijk: een 1e plaats binnen het vliegverband met Oldenzaal en Denekamp en een 5e in kring 2. Dat deze duivin van Bert van wanten weet, tonen de feiten aan: op 20 april was zij ook al de snelste van de vereniging vanuit Venlo. Een klasbak van een duivin die de mythe bevestigt ! Wordt ongetwijfeld vervolgd. Niet alleen Bert Damhuis vloog kop en top, ook de comb. Meijers presteerde conform de verwachting. Met 3 duiven binnen de eerste vijf werd het vitessekampioenschap veilig gesteld, onder dankzegging voor de bewezen diensten van de 904, inmiddels omgedoopt tot DreamGirl. Han Damhuis bleef in het spoor van zijn broer en de comb. Meijers en was goed voor een vijfde plek. Resumerend: een mooie maar zware vlucht met voor de Othmarvliegers een geweldige uitslag.
Na de afgelasting van Pithiviers een paar weken geleden keken de meeste liefhebbers reikhalzend uit naar de eerste eendaagse fondvlucht vanuit Salbris, ruim 650 kilometer. Sponsor van deze vlucht, gelukkig hebben we meerdere sponsors was Het Springendal, de wasserij uit het gelijknamige natuurgebied. Uiteraard waren de weersomstandigheden voor Chimay dezelfde als voor deze vlucht alleen wel meer dan 300 kilometer meer. De verwachting was dat het lange, taaie vlucht zou worden en dat het nog maar de vraag zou zijn of de 25 benodigde prijsduiven die avond terug zouden zijn. De verwachting kwam als nooit van te voren uit. Gelost om 06.45 uur was het de kampioensduif eendaagse fond van 2012 van Jim van Ingen die om 17.24 uur als eerste duif van de Othmarvliegers geconstateerd kon worden.
Een klasbak en het resultaat van de samen kweek van Jim met Bennie Senger. Laten we er geen doekjes om winden: als je ambities hebt op de eendaagse fond en je korft 36 duiven in dan moet er ook gepresteerd worden. Zo is het en niet anders. Salbris was geen vlucht voor de relatief onervaren jaarlingen, 650 kilometer tegen de wind in vraagt het uiterste van de duif. De jaarlingen kletsen er, zo is de verwachting, gelijk met volle kracht in daar waar de ervaren duiven die ervaring laten spreken. De melker wiens prestaties de laatste weken enigszins tegenvielen, maakte een geweldige comeback. Gerrit Schepers was deze vlucht goed voor een 2e plek, net voor zijn ‘partner in crime’ Theo Luttikhuis, vorig jaar nog de winnaar van deze vlucht. Ook voor deze vlucht geldt dat Han Damhuis zich in de kop van uitslag wist te spelen en wel met een 4e plek. Vermeldenswaard en toch wel opzienbarend is dat de comb. Meijers deze vlucht tegen de hiervoor reeds aangehaalde zeperd aanliepen. Niet in de prijzen dus en wat dat betekent voor het generaal kampioenschap ? Met nog een aantal eendaagse fondvluchten op het programma en het gegeven dat de vliegploeg van met name Han Damhuis in grootse forme verkeert is op dit moment allerminst zeker dat de comb. Meijers wederom aan het eind van de rit bovenaan staat.
De volledige uitslag:
Chimay, 317 kilometer, 15 deelnemers met 149 duiven:
A-ploeg tevens verenigingsuitslag
1. B. Damhuis
2,3 en 4 Comb. Meijers
5. H. Damhuis
B-ploeg:
1 en 3. M. Laarhuis
2 en 5. G. Wolbert
4. O. Ossenvoort
Uitslag vanuit Salbris, 10 deelnemers, 97 duiven,
Verenigingsuitslag
1 en 5. J. van Ingen
2. G. Schepers
3. Th. Luttikhuis
4. H. Damhuis
Kampioenschap vitesse
onaangewezen A
1. Comb. Meijers
2. H. Damhuis
3. B. Damhuis
Aangewezen A
1. Comb. Meijers
2. B. Damhuis
3. B. Senger
Onaangewezen B:
1. M. Laarhuis
2. H. Kouijzer en Zn.
3. O. Ossenvoort
Aangewezen B:
1. O. Ossenvoort
2. H. Kouijzer en Zn.
3. B. Steggink.