Op 4 april 1945 ratelden tanks van de geallieerde strijdkrachten over de Denekamperstraat naar Ootmarsum. Omliggende gemeenten waren al bevrijd, maar Ootmarsum en Agelo officieel nog niet. De definitieve bevrijding leverde een feest op dat niet alleen op de dag zelf werd gevierd, maar weken en maanden later nog een prachtig vervolg kende. En dus kan er rustig gesteld worden dat de Ootmarsummers de bevrijding op een intense wijze hebben gevierd.
Volgend jaar, in 2020, is het dus 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. In Ootmarsum vond de bevrijding op 4 april plaats, voor geheel Nederland was de oorlog op 5 mei 1945 definitief voorbij toen de Duitser hun overgave na onderhandelingen in hotel de Wereld in Wageningen bevestigden.
75 jaar Vrijheid in Ootmarsum
In heel veel plaatsen in Nederland wordt volgend jaar stilgestaan bij 75 jaar Vrijheid. Dus ook in Ootmarsum. Er is een bestuur opgericht dat de laatste maanden hard aan het werk is gegaan om een mooi programma uit te stippelen. Er is heel hard gewerkt en er zijn veel contacten gelegd wat er toe heeft geleid dat op allerlei terreinen mee wordt gedacht en activiteiten het levenslicht zien, die op een vijftal dagen in 2020 de basis vormen om iedereen, dus van jong tot oud, te laten herdenken, maar ook om 75 jaar vrijheid te koesteren en te vieren.
De speerpunten in Ootmarsum liggen op 3 april, 4 april, 27 april, 4 mei en 5 mei.
Op 3 april is er een Adoptieviering en een boekpresentatie. Fons Temmink heeft een prachtig boek geschreven over de slachtoffers, die Ootmarsum helaas in de oorlogsperiode heeft gekend.
Op 4 april, exact 75 jaar na de bevrijding van Ootmarsum, wordt de bevrijding van de Siepelstad gevierd met een programma dat voor een deel terug gaat in de tijd, maar ook gericht is op het heden. Samen de bevrijding van het stadje vieren en dat wordt echt een dag om naar uit te kijken.
Op 27 april is het traditiegetrouw Koningsdag en uiteraard wordt deze dag gevierd in samenwerking met het Oranjecomité.
Op 4 mei vindt de plechtige Dodenherdenking plaats, zoals dat ieder jaar gebruikelijk is. Er is een viering in de R.-K. kerk Simon en Judas en vervolgens is er een stille tocht langs het Joodse gedenkteken en het monument op het Bergplein. Direct na deze officiële plechtigheid vertrekken leden van de OLC ’93 naar Wageningen om daar het bevrijdingsvuur op te halen.
Daar blijft het niet bij, want naderhand worden de activiteiten vanaf 20.30 uur vervolgd bij hotel van der Maas. Daar worden oorlogsverhalen verteld en wordt de avond afgesloten met een quiz met vragen over de oorlog, Ootmarsum en Twentse uitspraken/spreekwoorden.
Op 5 mei, Bevrijdingsdag, wordt er groots uitgepakt en begint het programma om 10.00 uur. Er zijn veel activiteiten, waarbij allerlei commissies en verenigingen zijn ingeschakeld, om er een massaal gebeuren van te maken om de saamhorigheid te versterken samen het bevrijdingsgeest 75 jaar Vrijheid met elkaar te kunnen vieren. Eén van de onderdelen op deze dag is de terugkomst van de OLC leden met het Bevrijdingsvuur. Daarna volgt een brunch voor alle inwoners van Ootmarsum. Deze 5e mei wordt afgesloten met een concert van harmonie Caecilia.
Activiteiten in een ‘notendop’
Om een eerste indruk te krijgen van de vele activiteiten worden deze ‘in een notendop’ genoemd.
Optocht Ootmarsum met militaire auto’s, versieren van de stad en buurten, feesten in het centrum, dodenherdenking, oorlogsverhalen vertellen, optreden van bands, concerten in de kerk en concerten door onze Harmonie Cecilia, quiz tussen verenigingen en buurten, activiteiten Koningsdag, Wallenloop, Bevrijdingsloop scholen, ophalen bevrijdingsvuur uit Wageningen, een grote gezamenlijke brunch, (sport)activiteiten door de verenigingen, 5 mei met d.j. en een bekende Nederlandse tributegast etc.
De meeste verenigingen uit Ootmarsum en omgeving hebben zich nu al aangemeld om mee te doen. Samen met de Ootmarsumse bevolking, oud en jong, maken we er voor Ootmarsum en uiteraard de bezoekers van buiten Ootmarsum een onvergetelijk evenement van.
Betrokkenheid van alle inwoners jong en oud
De vijf dagen staan centraal voor alle inwoners van Ootmarsum en omstreken. De scholen binnen de gemeente laten kinderen terugkijken naar de tijd van 1940-1945. Daarnaast wordt er een bevrijdingsloop georganiseerd. Dus ook alle kinderen zijn welkom om deel te nemen aan de activiteiten, die worden georganiseerd. In de bevrijdingsoptocht kunnen zij een grote rol spelen door zelf voertuigen na te bouwen en zich te kleden, zoals de kinderen vroeger in de oorlog gekleed waren. Ook zijn de jongste Ootmarsummers uitgenodigd om liederen te zingen en gedichten voor te dragen. Alles is welkom om de betrokkenheid met 75 jaar Vrijheid Ootmarsum gestalte te geven.
Sponsoring
Het bestuur van 75 jaar Vrijheid Ootmarsum is inmiddels begonnen om de financiële middelen bij elkaar te krijgen. Via de gemeente Dinkelland komt er een substantieel bedrag binnen. Verder hebben de bestuursleden een sponsorplan opgesteld en zijn er voor belangstellenden en bedrijven mogelijkheden om geld te doneren voor deze festiviteiten. Er zijn drie sponsorpakketten samengesteld en binnenkort ontvangen de bedrijven een brief met daarin de mogelijkheden.
Belangstellenden en bijdrage, die een bijdrage willen leveren aan dit mooie project, zodat de organisatie een prachtig programma kan samenstellen waar de Ootmarsummers en omgeving veel plezier aan beleven. Veel staat in de komende maanden in het teken van ‘75 jaar Vrijheid Ootmarsum 2020’. Iedereen kan daar zijn of haar bijdrage aan leveren. Wie ideeën heeft of aanvullende informatie kan dit doorgeven via 06 – 11 95 20 94 of per mail lentferinksijtsma@gmail.com. Sinds een week worden belangstellenden ook geïnformeerd via Facebook en er komt een website, die binnenkort on air is.
Niet alleen voor het bestuur en alle vrijwilligers, die erbij betrokken zijn, is het een geweldige uitdaging. Maar ook voor de bevolking, want 75 jaar Vrijheid moeten we samen koesteren, samen herdenken, maar ook samen vieren.
Het bestuur van de stichting 75 Vrijheid Ootmarsum bestaat uit de voorzitters Tonnie Groeneveld en Paul Sijtsma, penningmeester Johan Meijners, secretaresse Esther Rikmanspoel en de bestuursleden Irma Eissink, Margot Oude Rengerink, Caryl Hesselink, Marjolein Weierink, Harrie van der Heiden en Fons Temmink.