Het werd opnieuw een succesvolle vlucht voor postduivenvereniging de Othmarvliegers. Dit keer was de duif van Gerrit Schepers de snelste en net als vorige week was het verschil met een duif van de combinatie Meijers minimaal: 4 centimeter. De winnaar duif ‘925’ is geschonken door Dicky Nijhof en door de aderen stroomt Heremans-bloed en dan weet een duivenliefhebber genoeg. Topkwaliteit dus!!! Met een snelheid van bijna 2 kilometer per minuut ‘raasde’ deze Max Verstappen-achtige duif door de lucht om in ruim drie uur de afstand van pakweg 400 kilometer te overbruggen. Voor nog meer wetenswaardigheden en details over deze wedstrijd verwijzen we graag naar het verslag hieronder van Martin Weghorst.
Duif Gerrit Schepers wint na close finish
Zaterdag 13 juni stond al weer de vierde midfondvlucht op de agenda, een vlucht van tegen de 400 km. Een flink neerslaggebied maakte een vroege lossing onmogelijk en nadat de regen flink was doorgeschoven naar het noorden kon er om 12.15 uur dan toch gelost worden in St. Quentin, gelegen tussen Parijs en de Belgische grens. Met de opklaringen haalde ook de wind wat aan en dan weet je als duivenmelker, als er zuid in zit, dat het hard kan gaan. Niet iedereen is gecharmeerd van snelle vluchten, omdat de invloed van de kwaliteit van de duif ondergeschikt zou zijn aan de wind. De vluchten, waarop de kwaliteit van de duif wel van doorslaggevende betekenis is, zijn wedstrijden met een noord tot noordoosten wind. De dagen in het jaar, waarop een dergelijke wind blaast, zijn minimaal en zeker op de dagen dat er gevlogen wordt. Gechargeerd gezegd: selecteert men een duif enkel en alleen op die kwaliteit, dan kan het maar zo zijn dat op vluchten met de wind mee, er geen prijs wordt gepakt. Wil je ook nog eens bij de kampioenen horen, dan moet er gewoon iedere week kop worden gevlogen en moeten er duiven in de vliegploeg zitten, die pure snelheid kunnen maken. Een kopvlieger van een vlucht met de wind mee, verdient dan ook net zoveel respect en waardering als een eerste prijswinnaar op een vlucht van 30° met noordoostenwind. Terug naar de vlucht: een perfecte lossing en prima weer zorgden ervoor dat de omstandigheden voor alle duiven gelijk waren. Duiven met het ‘Heremans-bloed’ zijn gekende sprinters en ook de winnaar van St. Quentin, de ‘925’ van Gerrit Schepers heeft dat bloed in rijke mate in de aderen stromen. De duif is een schenking van Dicky Nijhof uit Wierden en dat steekt Schepers ook niet onder stoelen of banken. Dat deze overwinning geen toeval is, bewijzen de resultaten van deze duif alleen al op de midfond: na 4 vluchten staat-ie in het duifkampioenschap stijf bovenaan en dat zal, naar inschatting, voorlopig ook wel zo blijven. Met een aankomst om 15.37 uur wist deze duif een snelheid te halen van 1879 meter per minuut en dat is omgerekend 112 km per uur. Was er vorige sprake van een historische dag voor de Othmarvliegers, dat kunststukje werd op deze vlucht bijna weer herhaald. De 2e duif was, ook weer net als de vorige vlucht, van de comb. Meijers en ook het verschil was identiek (wederom op 4 cm !). Bert Damhuis zat er ook nu weer dicht bij, maar net niet dicht genoeg, een derde dus. In het samenspel met Oldenzaal en Denekamp (bijna 1000 duiven) waren deze Ootmarsumse duiven goed voor plaats 2,3 en 4 en in een nog groter samenspel, Kring 2 met 4100 duiven, leverde dat 4, 5 en 7 op. Een topuitslag dus voor de Othmarvliegers en zeg dus niet dat het geen vlucht van betekenis was. Dat is het wel, de uitslag in Kring 2 bewijst het.
De volledige uitslag van St. Quentin, 13 juni 2015 met 126 duiven van 10 deelnemers en waarbij de weekendprijs beschikbaar was gesteld door Robert ter Horst van Agro NRG Zonnepanelen te Ootmarsum.
1. G. Schepers
2. en 4 Comb. K. & K. Meijers
3. B. Damhuis
5. O. Ossenvoort.