Het aantal van 230 vluchtelingen dat naar Ootmarsum komt in het voormalige hotel ‘de Wyllandrie’ baart menig Ootmarsummer de meeste zorg. Ook de plek waar de vluchtelingen worden opgevangen is een belangrijke reden om tegen het voorstel van de gemeenteraad van Dinkelland te zijn. Of in ieder geval bedenkingen te hebben. Deze argumenten kwamen steeds weer op tafel tijdens de goed bezochte inloopavond in de kloosterkapel. Met name de ondernemers roerden zich en voelden zich in de steek gelaten door de gemeente. “Wij steken veel tijd en energie in Ootmarsum om het stadje te promoten en het toerisme te stimuleren en dan krijgen we op de mooiste en meest markante plek 230 vluchtelingen in een hotel. Dat berokkent het toerisme schade. Ik ben het vertrouwen in de gemeente totaal kwijt,” laat een geëmotioneerde Sander Stroot weten.
Hij krijgt de handen op elkaar. Maria Loman vroeg zich ook hardop af of 230 vluchtelingen op deze plek wel een haalbare kaart is. “Is het niet wenselijk om deze vluchtelingen over meerdere locaties te spreiden?” Ook Ben van Benthem liet zich in deze bewoordingen uit en vroeg nadrukkelijk hoe het stond met de brandveiligheid. Burgemeester Roel Cazemier gaf uitleg dat de gemeente brandweer Twente de opdracht heeft gegeven om het gebouw te controleren op brandveiligheid. “Het kan dus nog best zijn dat de aantallen worden bijgesteld, want de brandweer heeft hier het beslissende woord.” De burgemeester liet ook weten dat de kosten om het gebouw brandveilig te maken voor rekening zijn van de nieuwe eigenaar de Bouwhuis Groep uit Apeldoorn. Vastgoedondernemer Jonald Bouwhuis gaf aan een ton te willen investeren in brandveiligheid.
Van verschillende Ootmarsummers viel de boosheid van de gezichten te scheppen, maar onfatsoenlijk werd het nooit. In eerste instantie wilde de gemeente geen plenaire discussie, maar de belangstellenden vroegen er expliciet om. Dus werden er vragen gesteld aan de burgemeester, de nieuwe eigenaar Jonald Bouwhuis en COA manager Ronald Ligthart.
Laatstgenoemde kent het klappen van de zweep. “Onbekend maakt onbemind. Het aantal vluchtelingen is echt niet te groot. Daar is over nagedacht en we hebben wel eens voor hetere vuren gestaan. In een dergelijk opvanggebouw gelden strenge huisregels en er is continue toezicht, onder meer met camera’s. Wat wij willen is om de nieuwe bewoners, maar ook de omwonenden in deze veranderde situatie een leefbare omgeving te bieden.”
Aan het begin van de inloopavond schetst burgemeester Roel Cazemier de gang van zaken. “Voor de kerst 2014 zijn wij als college benaderd door de curator en de Bouwhuis Groep. We hebben gewikt en gewogen en hebben ja gezegd. Natuurlijk zijn we niet over één nacht ijs gegaan. We hebben uitgesproken dat we een voorkeur hebben voor Syrische vluchtelingen. Er moeten medische hulpverleners zijn, maar ook mensen die psychische hulp kunnen verlenen. We hebben gesproken met de basisschool in Ootmarsum, het vluchtelingenwerk en we hopen dat we hulp krijgen van de Ootmarsummers om deze mensen op een warme manier op te vangen en in de komende twee jaar te begeleiden waar dat nodig is. De afspraak is ook 2 jaar en dan moet het hotel weer in zijn oude toeristische staat worden teruggebracht,” aldus de burgemeester.
Eigenaar Jonald Bouwhuis beaamt dit en vertelt in de kloosterkapel dat na twee jaar dit hotel weer zijn vroegere uitstraling krijgt. “Het hotel is gedateerd en er moet veel onderhoud aan worden gepleegd. Wij willen daar een laagdrempelig familiehotel realiseren en onze doelstelling is heel duidelijk dat er op deze markante plek weer een toeristische attractie verrijst.”
De sfeer in de kloosterkapel maakt duidelijk dat er voor – en tegenstanders zijn om 230 vluchtelingen op te vangen. Op deze site is het eerste bericht over de plannen van de gemeente ontzettend veel bekeken en kwamen er veel reacties (voor en tegen) binnen. Opvallend is dat ook veel jonge Ootmarsummers zich uitlaten en vaak in positieve zin. “Vluchtelingen moet je opvangen, ze hebben al de meest vreselijke dingen meegemaakt en wat is er dan mooier om hen een dak boven hun hoofd te geven,” is één van de reacties. Ook op Twitter verschijnen er vele berichten. “Door menslievendheid te tonen met betrekking tot de komst van asielzoekers, kun je Ootmarsum nog nadrukkelijker op de kaart zetten,” is de positieve mening van één van de Twitteraars.
Burgemeester Cazemier belooft dat de gemeente, maar ook de COA, bereid blijft om te luisteren naar de mensen, die bezwaren maken tegen het aantal en de plek waar de vluchtelingen worden opgevangen. “U kunt altijd bellen, een brief schrijven of een e-mail sturen. Via een aparte site en twitter account wordt u ook op de hoogte gehouden en natuurlijk via de diverse media.”
< Vorig / Volgende bericht >
Gerelateerde berichten
Bladkorven terug in straatbeeld
21 oktober 2022Het is volop herfst en dat is goed te merken aan het vallen van de bladeren. Het is dan een uitkomst...
Lees verder >Gemeentes geven groene cheques uit
3 april 2022De gemeentes Dinkelland en Tubbergen wil lokale energie-initiatieven van inwoners stimuleren. Daarom...
Lees verder >Lokalen winnen in Dinkelland
17 maart 2022De gemeenteraadsverkiezingen in de Dinkelland hebben een lichte verschuiving teweeggebracht. Lokaal ...
Lees verder >