Acht burgers Dinkelland onderscheiden

Op vrijdag 25 april vond de jaarlijkse lintjesregen plaats. De Lintjesregen is hét moment waarop mensen in Nederland een Koninklijke onderscheiding krijgen voor hun bijzondere inzet voor de samenleving. Dit jaar kregen ruim 3.400 mensen zo’n welverdiend lintje. Ook in onze eigen gemeente Dinkelland was het feest: burgemeester John Joosten reikte maar liefst acht Koninklijke onderscheidingen uit aan inwoners die zich op bijzondere wijze inzetten voor anderen.

Drie inwoners uit Ootmarsum werden onderscheiden en dat zijn Marietje Roelofs, Annie ter Horst en Frans van der Aa. Uit andere plaatsen in de gemeente Dinkelland ontvingen Jan Nijmeijer, Jeroen Oude Smeijers, Ans Huisken-Boomkamp, Tonnie Bossink en Herman Kemna een koninklijke onderscheiding.

In een bomvolle raadszaal werden de decorandi met een staande ovatie door familieleden, vrienden en kennissen welkom geheten. Burgemeester Joosten sprak de mensen toe en vertelde waarom een lintje werd toegekend. Een heel divers gezelschap, die met recht een lintje verdienen. Van de drie Ootmarsumse burgers volgen hieronder de toespraken. Op zaterdag 26 april worden de gedecoreerden  tijdens het Koningsconcert van harmonie Caecilia ook nog in het zonnetje gezet. Een mooie gelegenheid ook om hen te feliciteren.

 mevrouw Roelofs-Engbers
“Toen ik de aanvraag voor een onderscheiding voor u ontving, wist ik het meteen: dit is het soort lintje dat ik graag wil uitreiken. Mensen als u zijn onmisbaar voor de Dinkellandse samenleving – of eigenlijk de samenleving überhaupt maar ik hou het vandaag lokaal – en zijn van grote betekenis voor velen. In uw geval zijn het uw zorgzaamheid, uw muzikaliteit en uw bestuurlijke vaardigheden die worden gewaardeerd.

Zorg zit u in het bloed. Als het niet professioneel als kraamverzorgster is, dan wel vrijwillig bij de Zonnebloem of huize Franciscus, en ook privé aangezien u eerst mantelzorger was voor uw ouders en later voor uw broer.

Over de Zonnebloem wil ik graag nog wat uitweiden. Al meer dan 30 jaar bent u een betrokken, zorgvuldige en actieve vrijwilliger bij de Ootmarsumse afdeling. U bent namens de Zonnebloem een van de vaste bezoeksters van woonzorgcentrum Franciscus in uw woonplaats. Het hele jaar door zijn er verschillende waardevolle contactmomenten met de mensen, die u bezoekt. Zo brengt u de bewoners met Pasen, Kerstmis en andere gelegenheden een attentie. Ook spoort u mensen aan om deel te nemen aan activiteiten en ondersteunt ze om alles soepel te laten verlopen. Er zijn ook al heel wat loten verkocht voor de loterij van de Zonnebloem, waarbij u zich telkens als een begenadigd verkoopster toont.

Bij Franciscus komt u niet alleen via de Zonnebloem. U bent officieel ook vrijwilliger bij het woonzorgcentrum in uw woonplaats, volgend jaar 20 jaar. U bent er het cliëntaanspreekpunt en u vertegenwoordigt de bewoners van Franciscus bij de cliëntenraad. Zo bent u al jaren een bekend gezicht binnen het woonzorgcentrum. Niet alleen bij de bewoners, de andere vrijwilligers en de medewerkers, maar ook bij de familie van de bewoners, die de inzet van u als vrijwilliger ten zeerste waarderen.

De mensen van Franciscus worden overigens ook regelmatig getrakteerd op optredens van u en uw koor, nóg een manier, waarop u telkens weer in Franciscus bent te vinden. ‘Het muzikale uurtje met veel gezelligheid’, noemen ze het daar.

U bent sinds 1994 – dus al meer dan 30 jaar – lid van het Ootmarsumse dameskoor Stem en Klank. Sinds 1997 bent u voorzitter van het koor; al 28 jaar dus. Stem en Klank is dankzij de leden en hun voorzitter een bekend koor dat regelmatig zingt bij allerlei gelegenheden. In verzorgingstehuizen als Gerardus Majella in Denekamp, Gereia in Oldenzaal en in uw ‘eigen’ Huize Franciscus in Ootmarsum verzorgt het koor regelmatig de zang tijdens vieringen.

Stem en Klank heeft ook hele drukke tijden gekend: in het verleden was het geen uitzondering dat er vier of vijf avonden per week in de kerk gezongen moest worden, naast de wekelijkse repetities.

Uw lidmaatschap en taak als voorzitter hebben behoorlijk wat van uw tijd gevraagd in al die jaren dat u bij het koor bent: u regelt, organiseert en coördineert en u steekt wekelijks menig uur in het koor.

Geachte mevrouw Roelofs-Engbers, alles bij elkaar opgeteld durf ik te stellen dat u van grote waarde bent voor de gemeenschap van Ootmarsum, in het bijzonder voor mensen, die u bezoekt via de Zonnebloem en huize Franciscus én voor zangkoor Stem en Klank, waarmee u niet alleen voor muzikaal plezier zorgt maar ook voor sociale cohesie.

Dergelijke inspanningen worden gewaardeerd. Was iedereen zo sociaal betrokken als u, dan stond ik hier elk jaar nog véél meer onderscheidingen uit te reiken.

Dan ga ik nu over tot de officiële mededeling: mevrouw Roelofs-Engbers, het heeft zijne majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot lid in de orde van Oranje Nassau. Van harte gefeliciteerd en ik hoop dat u de onderscheiding met plezier en trots zult dragen tijdens al uw gewaardeerde werkzaamheden.”

 

mevrouw Ter Horst-Weerink,
“Umkieken noar ‘n ander, dat is samengevat wat u al uw leven lang doet. Ogenschijnlijk moeiteloos, gezien de vrolijke toon die u kenmerkt en die zo gewaardeerd wordt door de mensen naar wie u omkijkt.

 Al in de jaren ’80 zette u zich vrijwillig in voor de Radboudzalen. Dat was het toenmalige internaat aan de Kloosterstraat in uw woonplaats Ootmarsum waar de gemeente een gemeenschapshuis had ondergebracht.

 Verenigingen en groeperingen vonden hun plek in de ruimtes van de stichting Radboudzalen. De stichting vroeg u het beheer voor uw rekening te nemen en dat deed u in de meest ruime zin van het woord. U legde niet alleen de afspraken vast voor het gebruik, maar u hield de boel ook schoon en verrichtte alle taken die verder op uw pad kwamen.

Meer dan 25 jaar hebt u uw taak voor de Radboudzalen vrijwillig uitgevoerd, op uw kenmerkende gastvrije manier. Het is niet verwonderlijk dat wordt gezegd dat u van onschatbare waarde bent gebleken voor de stichting Radboudzalen.

Bij Huize Franciscus bent u ook vrijwilliger. U was jarenlang wekelijks het aanspreekpunt bij de receptie en sinds vorig jaar bent u actief bij het verzorgen van de broodmaaltijd in het restaurant. Op diezelfde plek bent u elke vrijdag aanwezig voor gezelschap van de bewoners op leeftijd. Door velen van hen wordt u het ‘zonnetje in huis’ genoemd.

 U bent ook meerdere jaren mantelzorger geweest voor de inmiddels overleden Jan Smellink, wiens leven een stuk aangenamer werd dankzij uw dagelijks bezoekjes en hulp.

U staat bekend als iemand die zeer begaan is met oudere, eenzame mensen. U trekt zich hun lot aan en probeert hun leven zo aangenaam mogelijk te maken. Met grote regelmaat legt u daarom bezoekjes af aan ouderen in Ootmarsum en Denekamp, die wekelijks uitzien naar uw komst. Zo gezien bent u een soort gezelschapsdame op eigen initiatief; bewonderenswaardig.

Als bezorger van Tafeltje Dekje kwam u ook veel bij ouderen aan de deur. De maaltijdservice van de stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland had aan u een bezorger die niet alleen het eten maar ook gezelligheid bracht, gezien de vele praatjes die u met de mensen maakte. Voor velen was uw bezoek een lichtpuntje van de dag. Uw vriendelijkheid is zeer gewaardeerd. Jammer dat uw auto het begaf en u moest stoppen.

Het is met uw vrijwillige taken al net zo als bij uw betaalde taak: de mensen – met nadruk notaris Vrielink – zijn vol lof over uw vriendelijkheid en verbindende karakter.

 Maar nu iets anders. Want wat deed Napoleon eigenlijk in Ootmarsum? En hoe kwam hij daar terecht? De bezoekers van museum het Drostenhuis weten het wel dankzij de gidsen in het museum. U en uw collega-gidsen brengen de geschiedenis weer tot leven. Jullie nemen de bezoekers mee naar het jaar 1809, toen Napoleon verbleef in het Drostenhuis en hij de Simon en Judaskerk teruggaf aan de katholieken. Gids zijn in het Drostenhuis is een flinke klus, gezien de vele bezienswaardigheden die het museum herbergt.

Er was nog een museum waar u zich jarenlang voor heeft ingezet, tot 3 jaar geleden, namelijk het Openluchtmuseum Ootmarsum. Het is een van de belangrijkste toeristische attracties van de gemeente Dinkelland met zo’n 35 duizend bezoekers per jaar. Al die bezoekers worden van harte welkom geheten aan de kassa en door de medewerkers gewezen op de bijzonderheden in het park. Als kassamedewerker hebt u heel wat bezoekers wegwijs gemaakt in het museum, om nog niet te spreken over de vele uitleg die u heeft gegeven over de audiotour. U werkte er overigens veel meer dan het afgesproken aantal uren, aangezien er zeer regelmatig een beroep op u is gedaan om een dagdeel van een ander over te nemen.

Mevrouw Ter Horst-Weerink, als ik al deze taken bij elkaar optel, kom ik uit op een ontelbaar aantal uren dat u zich betrokken heeft getoond bij anderen. Ik mag wel stellen dat u met uw ‘umkiek’n’ vreugde in veel levens heeft gebracht. Dat is een verdienste die gewaardeerd en beloond mag worden en vandaag gebeurt dat in de vorm van een Koninklijke onderscheiding. Het heeft zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.”

 

 

 


meneer Van der Aa,
“De impact van mensen, die zich belangeloos inzetten voor zaken die zij belangrijk achten, is vaak groter dan ze zelf beseffen. Toen ik de lijst met uw belangeloze inzet eens goed bekeek, werd ik weer bevestigd in mijn idee dat zonder inwoners als u heel wat zaken geen doorgang zouden vinden. In dit geval gaat het zelfs om zaken in twee plaatsen, namelijk Ootmarsum en Vasse.

Voor een van uw eerste vrijwilligerstaken reizen we dus af naar Vasse, waar u sinds 1959 lid bent van sportvereniging SV Vasse. U begon er als spelend lid van de voetbalafdeling en ging er in de jaren ’80 steeds meer vrijwilligerstaken uitvoeren. Meer dan 40 jaar heeft u op wedstrijddagen entreegelden geïnd. Uw hokje is inmiddels gesloopt, maar uw betrokkenheid bij SV Vasse is nog groot. Sterker nog: u gaat nog altijd naar alle thuiswedstrijden van het eerste elftal. Gewoon op de fiets; altijd present.

Ook reizen we nog even zo’n 50 jaar terug in de tijd, toen er in de protestantse kerk van Ootmarsum zich iets baanbrekend afspeelde. In die tijd deed het stof opwaaien, want het was toen nog zo ongewoon: u trouwde daar met uw echtgenote Aly. Dat was een oecumenisch huwelijk en dat was voor velen nieuw. Zo bent u, als katholiek, betrokken geraakt bij de hervormde kerk. U werd er zelfs actief als vrijwilliger.

Velen zullen u kennen van de Siepelmarkten, waar de kerkgemeente als extra horecagelegenheid fungeert. U was er de gastheer die ervoor zorgde dat de gasten bij hun bekende pannenkoeken en braadworsten hun drankjes geserveerd kregen. Ook uw taak als gastheer tijdens de toeristische zomeropenstellingen van de protestantse kerk is u op het lijf geschreven, gezien uw sociale omgang met mensen.

Via uw dochter kwam u in aanraking met volleybalvereniging Set-Up ’65. De vereniging kon altijd een beroep op u doen als lijnrechter, zo’n 25 jaar lang. U heeft prachtige wedstrijden gevlagd; ook in de topjaren toen er onder meer eredivisiewedstrijden werden gespeeld. En ook al waren lijnrechters op een gegeven moment niet meer nodig, u bleef trouw supporter.

Veel van uw tijd gaat naar Toneelvereniging Vasse. Die vereniging werd in 1972 opgericht en u bent er sindsdien bij betrokken. De toneelspelers noemen u zelfs één van de belangrijkste mensen in de geschiedenis van de toneelvereniging, vanwege uw onvoorwaardelijke inzet en betrokkenheid. Dat lijkt me geen understatement voor iemand die al 53 jaar lid is van een toneelvereniging en die in al die jaren vrijwel elke denkbare functie binnen de vereniging heeft vervuld. Van toneelmeester tot voorzitter; het is ooit uw functie geweest.

 De vereniging speelt elk jaar een klucht. 20 jaar lang speelde u met verve elk jaar een rol. Daarna nam u de verantwoordelijke taak van regisseur over. Tekstkennis was voor u belangrijk. Spelers kwamen niet zomaar weg met het weglaten van een regeltje… Na de tijd van regie brak de tijd van toneelmeesterschap aan én dat van manusje-van-alles. Binnen de vereniging worden tot op de dag van vandaag nog termen van u gebruikt, zoals ‘toi toi toi’ en ‘speel het uit’.

U bent sinds het begin van de vereniging ook betrokken bij het bestuur. In het begin ging dat nog niet zo officieel, maar later zeker wel. Uw werk is secuur als het om het penningmeester- en voorzitterschap gaat. Zodoende werkt u ook als ‘archief’ van de vereniging. U weet precies wie welke rol ooit heeft gespeeld. Ook bent u op de hoogte van alle jubilea, huwelijken en andere feestelijke gebeurtenissen.

Samenvattend wordt u genoemd ‘de man die Toneelvereniging Vasse draaiende houdt’. Iemand die zich middels een ontelbaar aantal uren verdienstelijk voor het Vasser toneel heeft gemaakt.

Meneer Van der Aa, uw aanbeveling is dat u zich al jaren belangeloos inzet voor Ootmarsum en Vasse. Uw lijst met inzet blijkt indrukwekkend. Zoals de mensen van de protestantse kerk het treffend zeggen: ‘met Frans gaat het van a naar beter’.

Nou, het gaat zelfs naar een Koninklijke onderscheiding want het heeft zijne majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot lid in de orde van Oranje Nassau.”

< Vorig / Volgende bericht >