In de Vastentijd, de periode tussen carnaval en Pasen, zien we in Ootmarsum al regelmatig de Poaskearls rondlopen. Zij hebben er in deze afgelopen weken al heel veel taken afgewerkt. Het zijn vaak afspraken met direct betrokkenen om de tradities tijdens dit Paasweekend goed te laten verlopen.
Stijn en Joep de nieuwe Poaskearls
Op Goede Vrijdag maakten de twee nieuwe Poaskearls zich bekend op het Kerkplein. Traditiegetrouw waren vele belangstellenden naar het Kerkplein gekomen om de beide nieuwelingen te verwelkomen. Stijn Busscher en Joep Groothuis zijn de twee nieuwe Poaskearls en samen met de zes anderen vormen zij dit weekend de rode draad door de Ootmarsumse Paastradities.
Bol van Paastradities
Het zijn drukke dagen voor deze jongen mannen. Op de Paasmorgen zijn ze al vroeg op het Springendal te vinden om het hout voor het Paasvuur klaar te leggen. Om 13.00 uur vertrekken de drie Paaswagens, getrokken door twee prachtige paarden naar het Springendal. Het lijkt een mooie lentedag te worden en dat betekent dat er honderden mensen meelopen om daar het hout op de wagens te tasten. Als dat met het nodige vakmanschap gebeurd is, wordt koers gezet naar de Siepelstad. Traditiegetrouw zijn er twee tussenstops en wel bij De Postelhoek en café de Mors. Vervolgens trekken de drie volgeladen Paaswagens door het stadje naar de Paasweide aan de Almelosestraat. Het blijft een mooi gezicht hoe de wagens de Paaskamp opgereden worden onder de aanmoedigingen van de voermannen en hun vaste mensen. Daarna is er altijd een ‘strijd’ welke paaswagen het eerst leeg is gehaald.
De mooie tradities, worden op Eerste en Tweede Paasdag voortgezet. Om 8.30 uur is de eerste rondgang rond de Weme. Om 14.00 uur volgt de tweede rondgang van deze Eerste Paasdag rond de Weme. De Poaskearls lopen in twee rijen voorop met daarachter de andere deelnemers. Om 17.00 uur begint het Vlöggelen en dat geeft een heel ander beeld. De acht Poaskearls lopen hand in hand naast elkaar en worden dan gevolgd door de voorzanger Jan Veldboer met daarachter vaak oud Poaskearls, maar ook met vele Ootmarsummers, die deze traditie niet aan zich voorbij laten gaan. Ook toeristen lopen mee en zo vormen zij een lange sliert door het stadje. Daarbij worden twee Paasliederen gezongen, die op een brief staan gepubliceerd met al hun coupletten. Op de Markt worden deze liederen nog eens gezongen en naderhand worden de jongste kinderen opgetild en omhoog gegooid. Daarna maakt men zich op voor het Paasvuur dar rond 20.15 uur wordt ontstoken. De jongste Poaskearls moeten er voor zorgen dat de Baoken goed vlam vat.
Op Tweede Paasdag herhalen de tradities zich, alleen is er dan geen Paasvuur.
We wensen iedereen hele fijne Paasdagen!