Achtste groepers de Meander in actie tegen afvalwater NAM

Het burgerinitiatief ‘Stop Afvalwater Twente’ wordt niet alleen door volwassenen ondersteund, maar ook de jeugd laat zich horen en zien. Op basisschool de Meander in Ootmarsum willen de beide groepen 8 van juf Carolien en meneer Robert het niet bij woorden alleen laten.  Ook zij ondersteunen deze actie en willen met een petitie aan het college van de gemeente Dinkelland duidelijk maken dat zij tegen het dumpen van afvalwater in de Twentse bodem zijn.
DSCN5575
Het besef dat er ook in hun eigen Twente  vervelende dingen kunnen gebeuren begon allemaal met een les over ‘Rampen’.  “Op het moment dat we dit onderwerp behandelden,  kwamen we natuurlijk op de catastrofes, die op deze aarde kunnen voorkomen. We kregen het onder meer over aardbevingen en één van de kinderen vertelde dat  de provincie Groningen regelmatig met aardbevingen te maken heeft.  Samen met de kinderen hebben we over de oorzaken gepraat en de volgende stap is dat je het ook over Twente krijgt waar gas uit de bodem is gehaald. Uit de groep kwam het verhaal over de lozingen van afvalwater door de NAM in de Twentse bodem en dat er een actie loopt om het injecteren van dit afvalwater te stoppen. Met de leerlingen hebben we de afspraak gemaakt om iemand van deze actiegroep te vragen om in de groep hierover wat te vertellen, omdat we er meer over wilden weten,” vertelt juf Carolien Brunninkhuis. “
DSCN5585
Naast deze informatie van het burgerinitiatief ‘Stop Afvalwater Twente’ wilden de beide groepen  ook zelf iets ondernemen. “Afgesproken is om de zorg van deze kinderen over het injecteren van vervuild water in de bodem door te geven aan het college van de gemeente Dinkelland. Dat doen we met een soort petitie met als uitgangspunt ‘Dit mag toch niet’.“
Namens het burgerinitiatief waren Freddie Mensink en Henk Steggink aanwezig op de Meander om uitleg te geven over hun motivatie om tegen dit Afvalwater in Twentse bodem te zijn. Het leverde een boeiende middag op, want de leerlingen luisterden ademloos naar het steekhoudende verhaal van Freddie Mensink. Hij maakte de leerlingen duidelijk dat al vanaf 2011 afvalwater met een enorme druk in de lege gasvelden in de Twentse bodem wordt gespoten. “Onder prachtige natuurgebieden als Engbertsdijkveen, het dal van de Mosbeek en het Springendal wordt de bodem met dit afvalwater volgespoten en laten we Oldenzaal en Rossum niet vergeten,” waarschuwt Freddie Mensink zijn jonge publiek, “Wij willen dat ook de toekomst voor jullie er gezond uit ziet. Het zit echter al op 7 plekken in de bodem van Twente en de gevolgen kunnen eeuwen, eeuwen en eeuwen duren. Nu ligt het injecteren van het afvalwater stil, omdat er in de buurt van Hardenberg leidingen kapot zijn en lekken. Wij hopen echter dat het een definitieve stop is  en dat de NAM op zoek gaat naar een andere methode, zodat dit afvalwater met giftige stoffen niet meer in de bodem terecht komt.”
DSCN5579
Even later verschijnt er in de groep een ‘NAM-man’, die het verhaal probeert te relativeren. “Het valt allemaal wel mee, mensen in Twente kunnen rustig gaan slapen.” De leerlingen lieten zich echter niet in slaap sussen en ze vuurden de nodige kritische vragen af op de ‘NAM-man’.  Hij wilde de leerlingen het afvalwater laten proeven, maar die gaven niet thuis en dus dronk hij het zelf met het gevolg dat hij ‘ziek’ werd. Het toneelstukje maakte de nodige indruk bij de kinderen. Het feit dat er tot aan het stopleggen toch zo’n 5000 kubieke meter afvalwater per dag de Twentse bodem in gepompt is, zorgde er voor dat één van de leerlingen direct zijn rekenmachine pakte om eens uit te rekenen wat er aan afvalwater momenteel al in de grond zit. “Ruim 7 miljoen kubieke meter,” liet deze leerling weten. Het bleef even heel stil in de groep.
DSCN5581
Er werd nog een filmpje vertoond van RTV Oost en ook naderhand kwamen de leerlingen met een spervuur aan vragen.  Freddie Mensink liet weten dat er al bijna 20.000 handtekeningen zijn verzameld. Die 20.000 was het doel, maar het burgerinitiatief wil eigenlijk nog wel verder gaan, want bij een verdubbeling van het aantal handtekeningen tot 40.000 kan het zelfs leiden tot een behandeling van dit heikele onderwerp in de Tweede Kamer. “Wij gaan in ieder geval met onze petitie naar Den Haag om deze aan te bieden aan de verantwoordelijke minister Henk Kamp. En ik weet nu al wat ik zal zeggen als ik de petitie overhandig: ‘Vot met dizze pröttel’,”laat een stellige Freddie Mensink weten.
DSCN5595
In de groep werd er nog een quiz gehouden en daaruit bleek dat de leerlingen de informatie goed hadden onthouden. Buiten op het schoolplein werd aandacht besteed aan de lekkende buizen, die er nu voor zorgen dat het injecteren van dit afvalwater ‘voorlopig’ is stopgezet. Daarna lieten de leerlingen zich portretteren en gaven ze stuk voor stuk blijk helemaal achter het Burgerinitiatief te staan om de NAM te bewegen niet meer door te gaan om  het Afvalwater te lozen in de Twentse bodem.  Uit alles bleek deze middag op basisschool de Meander dat ook deze achtste groepers hun zorgen uiten en  willen knokken voor hun toekomst.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Geslaagde reünie zesde klas uit het jaar 1988

Geslaagde reünie zesde klas uit het jaar 1988

De zesde klas uit 1988, het jaar waar het Nederlands elftal Europees kampioen werd, kwam voor een tw...

Lees verder >
Sfeervolle kerstviering basisschool ’n Baoken in Agelo

Sfeervolle kerstviering basisschool ’n Baoken in Agelo

Lichtjestocht Op donderdag 22 december werd om 5 uur begonnen met de lichtjestocht. Lichtsnoeren ge...

Lees verder >
Sfeervolle kerstviering de Meander

Sfeervolle kerstviering de Meander

Kerst is en blijft een bijzonder feest. Zeker ook op basisscholen waar de leerlingen op hun paasbest...

Lees verder >