Ootmarsum en omgeving kent een mooi aantal actieve imkers, die verenigd zijn in de Nederlandse Bijen Vereniging afdeling Ootmarsum. Sinds een aantal jaren hebben ze een mooie plek gekregen op het terrein van het Openluchtmuseum waar in 2017 een nieuwe bijenstal is gebouwd. Een prachtig onderkomen waar de imkers een deel van hun bijenkasten hebben staan.
Ze willen graag hun activiteiten aan belangstellenden laten zien en daarom houden ze op zondag 9 juli een Open Dag. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur vertellen de imkers over hun boeiende hobby en de betekenis van de bijen voor het in stand houden van de natuur. De bij neemt namelijk een onmisbare plaats in en wel in de biodiversiteit en onze voedselketen. Ze informeren u graag wat er zoal komt kijken bij het verzorgen van bijen. En als u wilt, kunt u een kijkje nemen in een bijenvolk. Durft u dat niet aan dan is er een observatiekast, waar een bijenvolkje achter glas is te zien Misschien ontdekt u de koningin en ziet u het verschil tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen.
De imkers laten u zien hoe honing wordt geslingerd, hoe met de bijen meerdere soorten honing zijn te winnen en de verwerking van was tot kaarsen. Daarnaast komt de grote betekenis van bestuiving en stuifmeel aan de orde alsmede de Koninginneteelt. Naast al deze mooie dingen kent de imker ook zorgen vanwege de varoamijt en de opkomende Aziatische Hoornaar. Zij vertellen u hoe ze deze vijanden onder controle weten te houden.
Entree
Voor alleen een bezoek aan de bijenstal kunnen belangstellenden gebruik maken van de ingang aan de van Bevervordestraat. Daar staan de imkers om u welkom te heten. Wie ook een bezoek wil brengen aan het Openluchtmuseum maakt gebruik van de officiële entree om daar een kaartje te kopen om al het moois van het museum te zien en tijdens deze ‘tocht’ langs vele gebouwen en de bijzondere collectie komt men ook langs de bijenstal. Ook dan zullen de imkers hun informatie delen met alle bezoekers, die geïnteresseerd in het boeiende leven van een bijenvolk.