De leerlingen van groep 8 van basisschool de Meander (Ootmarsum) en basisschool ’n Baoken (Agelo) stonden stil bij de bevrijding van Ootmarsum en haar buurtschappen. Deze adoptieviering vond zoals gewoonlijk plaats in de N.H. kerk te Ootmarsum.
Tijdens deze sfeervolle viering werd de bevrijding gevierd van Ootmarsum en omstreken (4 april 1945). Ook werden de slachtoffers in en rond Ootmarsum herdacht net als de slachtoffers die in en rond Ootmarsum zijn gevallen.
Na de adoptieviering vond de plechtigheid op het Bergplein plaats, achter de kerk. Daar werd de Nederlandse vlag halfstok gehesen en een krans gelegd. Na deze kranslegging volgde er een minuut stilte. Vervolgens brachten de kinderen van de Meander een krans bij de oorlogsgraven van vier Engelse geallieerde piloten op de N.H. begraafplaats aan de Molenstraat. De leerlingen van ’n Baoken legden in de Ageler Es een krans bij het vliegeniersmonument.
Als voorbereiding op deze adoptieviering wordt er al aandacht besteed aan de bevrijding van Ootmarsum en omstreken. Op school worden daarvoor het boek Ootmarsum 1940-1945 gebruikt en het boek Ootmarsum van Kennis naar Vriendschap; beide door de Ben Morshuis Stichting uitgegeven. Tijdens de tocht langs de monumenten is duidelijk te merken, dat die voorbereiding bijzonder goed is geweest Ook is er een excursie langs een aantal oorlogsmonumenten: Dit jaar nam Jan Steinmeijer die rondleidingen voor zijn rekening. Hij heeft daar veel ervaring mee. Eerst wordt het Mencomonument aan de Reutummerstraat bezocht waar vier leden van de familie Menco werden doodgeschoten. Vervolgens naar het Vliegeniersmonument aan de Oppersveldweg. Daar stortte in 1940 een Engelse bommenwerper neer, waarbij de vier inzittenden om het leven kwamen en op de Ned. Herv. Begraafplaats werden begraven. Tenslotte het Oorlogsmonument aan het Bergplein. Daar kwam in 1945 bommen neer, waarbij twee doden vielen.