Het zijn toch bijzondere momenten als de jeugd van Ootmarsum betrokken wordt bij het gedenken van de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels is het 80 jaar geleden, maar het herdenken en stil staan bij die verschrikkingen blijft actueel.
Hoe mooi is het dat de leerlingen van de basisscholen de Meander en ’n Baoken hun eigen bijdrages hebben om bij deze oorlog stil te staan. Informatief, poëtisch en muzikaal valt er van alles te beleven en in feite is het jammer dat niet meerdere mensen aanwezig zijn bij deze adoptieviering.
Tom Koers leidde deze viering en vertelde het bijzondere verhaal over de Knokploeg Almelo, die in de oorlogsjaren wekelijks bijeen kwam in het café Frielink, later ‘De Spar’, in Harbrinkhoek/Mariaparochie. Deze knokploeg beraamde het plan om een overval te beramen op het bijkantoor in Almelo van de Nederlandse bank. Vanuit het onrustige Arnhem brachten de Duitsers zo’n 46 miljoen gulden, nu pakweg 21 miljoen euro, naar de kluis in Almelo. De knokploeg wist dit geldbedrag naar een plek in Daarle te brengen. Heel toevallig kwamen de Duitsers deze Knokploeg op het spoor tijdens een routinecontrole op de Ootmarsumsestraat in Almelo. Eén van de leden liep daar met blanco persoonsbewijzen tegen de lamp en na diverse, ook onmenselijke verhoringen, noemde hij meerdere namen. Op deze wijze werd de Almelose knokploeg opgerold. Alleen Hendrik Frielink van de KP Almelo overleefde de oorlog. De anderen hebben de concentratiekampen niet doorstaan, maar blijven ook ruim tachtig jaar na deze overval de helden van weleer met Derk Smoes als leider en initiatiefnemer van deze roemruchte bankoverval.
Burgemeester Joosten sprak de leerlingen van de Meander en ’n Baoken ook toe en drukte hen op het hart om te blijven strijden voor vrede. “ Jullie zijn onze toekomst en wees juist in deze maatschappij verbindend om op deze wijze conflicten te vermijden. We mogen terugkijken op 80 jaar vrede en laten we die tijd zonder oorlog van ons land zo lang mogelijk vasthouden. We zien de gevolgen van oorlogen om ons heen en dat is iets wat we zeker niet willen,” houdt de burgemeester de kinderen voor.
Na afloop hezen de leerlingen de vlag bij het oorlogsmonument op het Bergplein en hielden daar twee minuten stilte.
Daarna brachten ze bloemen naar de graven op de Hervormde Begraafplaats en het vliegeniersmonument op de Valkenberg.
4 april blijft een bijzondere dag, Ootmarsum en ook Agelo werden bevrijd, en de leerlingen van de Meander en ’n Baoken stonden daar op indrukwekkende wijze bij stil.