De conclusie van het eindrapport Herafweging, dat op 12 december 2016, aan minister Kamp is overhandigd, geeft aan dat het injecteren van het afvalwater van de NAM gezien kan worden als de meest geschikte verwijderingsmethode. “Hier zijn wij het totaal mee oneens, het zuiveren van het afvalwater heeft nog steeds onze nadrukkelijke voorkeur. De mogelijkheden hiervoor nader in beeld brengen doet recht aan de zorgen bij inwoners in ons gebied.”, geeft wethouder Volmerink aan in een gezamenlijke reactie namens de gemeenten Dinkelland, Tubbergen, Oldenzaal, Losser en Hardenberg.
Drie alternatieven uitgewerkt
De NAM wint sinds 2010 olie bij Schoonebeek, waarbij het overblijvende productiewater wordt geïnjecteerd in lege gasvelden in Twente. Nadat eind 2014 onrust ontstond over de gevolgen, is de verplichte herafweging van de waterinjectie vervroegd uitgevoerd, mede op aandringen van de gemeenten. Na de tussenrapportage in juni 2016 heeft de minister op 22 november 2016 laten weten dat in het eindrapport drie alternatieven nader uitgewerkt moeten worden.
- Volledige zuivering van al het in Schoonebeek geproduceerde injectiewater, inclusief toepassing van de aangedragen innovatieve technologieën van het bedrijf Salttech en de TU Delft;
- Afvalwaterinjectie in Twente en Drenthe met een aantal sub varianten om chemische hulpstoffen te beperken.
- Alternatief van het Burgerinitiatief Stop Afvalwater Twente dat primair inzet op volledige zuivering en secondair injectie in de diepe ondergrond van Drenthe onder een kleisteenlaag.
Op 12 december 2016 heeft NAM het eindrapport Herafweging verwerking productiewater Schoonebeek gepresenteerd.
Reactie vijf gemeenten
In een reactie op het eindrapport trekken de gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Oldenzaal, Losser en Hardenberg gezamenlijk op. “Er ligt een voornamelijk technisch rapport waarin slechts beperkt aandacht is voor de maatschappelijke context. Dat terwijl maatschappelijk draagvlak voor afvalwaterinjectie bij onze inwoners ontbreekt. In dat kader vinden wij voortzetting van de huidige manier van injectie van productiewater zeer ongewenst. Het zuiveren van het afvalwater heeft nog steeds onze nadrukkelijke voorkeur. Deze optie biedt kansen en kan naar onze mening nog verder geoptimaliseerd worden. Een pilot draaien voor de zuiveringsvariant of in ieder geval de mogelijkheden hiertoe nog eens goed uit te zoeken, geeft voor alle betrokken partijen een goed inzicht in de mogelijkheden en kosten. Het zoeken naar de best mogelijke oplossingen is wat ons betreft een continu proces. Daarmee doen we recht aan de zorgen die bij inwoners in ons gebied leven. Dit advies willen wij de minister meegeven”, aldus Volmerink namens de vijf gemeenten. Naast Salttech en de aangedragen methode van TU Delft zijn er meerdere bedrijven die zeggen dat het afvalwater is te zuiveren.
Minister Kamp heeft Deltares om een second opinion over het eindrapport verzocht. De bevindingen van Deltares worden doorgestuurd naar de Commissie voor de M.E.R. De commissie zal naar verwachting op 27 januari 2017 een advies uitbrengen. De Minister gaat op 23 januari 2017 in gesprek met de bestuurders van de provincies Overijssel en Drenthe, de betrokken gemeenten en het Waterschap Vechtstromen. Tijdens dit gesprek brengen de gezamenlijke gemeenten hun reactie naar voren. De Minister verwacht begin februari 2017 een besluit te kunnen nemen over de toekomst van de injectie van het productiewater in Twente.