Afname duurzame energie Twence door tien Twentse gemeenten

Tien Twentse gemeenten zetten verdere stappen in de verduurzaming van hun energieverbruik. Vanaf 2021 zullen de gemeenten Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Tubbergen en Wierden duurzaam opgewekte elektriciteit afnemen van Twence, waarvan ze ook al aandeelhouder zijn.
Op woensdag 9 september werd de samenwerkingsovereenkomst tussen Twence en de tien gemeenten bekrachtigd en ondertekend. Verder resultaat van de overeenkomst is dat de productie van in de Twentse regio opgewekte duurzame energie wordt aangejaagd. Dit stimuleert de innovatie en arbeidsmarkt en inwoners kunnen meeprofiteren.

Kennis en ervaring bundelen
Wethouder en bestuurlijk trekker Jaimi van Essen legt uit: “Het zoeken naar duurzame energietoepassingen is belangrijk voor een goede en gezonde toekomst. Via de samenwerking tussen Twentse gemeenten bundelen we onze krachten en kennis en delen we ervaringen. Dat geldt ook voor onze inkoop van energie. Twence produceert voor ons 100% duurzame energie en gaat nieuwe energieprojecten ontwikkelen in de deelnemende gemeenten. Greenchoice is betrokken als leverancier van de energie. Nieuwe Energie Overijssel heeft ook een bijdrage geleverd. Met deze gezamenlijke inspanningen van Twence, de gemeenten, Nieuwe Energie Overijssel en de samenleving dragen we bij aan de verduurzaming van onze regio.”
Voorbeelden van waarvoor de energie in de gemeenten wordt gebruikt zijn de straatverlichting en de verlichting van gemeentehuizen, bushaltes, zwembaden, sporthallen en scholen. In totaal gaat het om ruim 4.700 aansluitingen en ongeveer 36.000 MWh per jaar. Dat is vergelijkbaar met het energieverbruik van ongeveer 12.850 huishoudens.

Elektriciteit en groen gas
Twence directeur Marc Kapteijn: “De energietransitie is in volle gang. Twence kan en wil hierin een actieve bijdrage leveren. Het duurzaam opwekken van elektriciteit is hier een mooi voorbeeld van. In de komende vijf jaar willen we ook minimaal 50% van het aardgasverbruik van de deelnemende gemeenten als groengas opwekken. Daarnaast willen we 50% van het elektriciteitsverbruik duurzaam op gaan wekken via zon- en windprojecten bij de deelnemende partijen. Ik ben ervan overtuigd dat de gemeenten en Twence samen verder groeien en samen steeds meer invulling geven aan de duurzaamheidsdoelen van onze gemeentelijke aandeelhouders.”

Samenwerkingsovereenkomst levert een bijdrage aan de Regionale Energiestrategie
In de concept Regionale Energiestrategie Twente (RES Twente) staat het voorstel voor de bijdrage van de regio Twente aan de doelstellingen van het Nationaal Klimaatakkoord om de CO2 uitstoot te verminderen. De regio Twente heeft de ambitie om in 2050 een energieneutrale regio te zijn. Eén van de doelstellingen op weg daarnaartoe is het in 2030 duurzaam opwekken van 50% van het huidige elektriciteitsverbruik. Met de samenwerking leveren Twence en de 10 gemeenten een goede bijdrage aan deze doelstelling.
Voorbeelden van waarvoor de energie in de gemeenten wordt gebruikt zijn de straatverlichting en de verlichting van gemeentehuizen, bushaltes, zwembaden, sporthallen en scholen. In totaal gaat het om ruim 4.700 aansluitingen en ongeveer 36.000 MWh per jaar. Dat is vergelijkbaar met het energieverbruik van ongeveer 12.850 huishoudens.

 

 

< Vorig / Volgende bericht >