Eind 2021 is een ambtelijke en bestuurlijke verkenning gestart voor verdere samenwerking tussen de gemeenten Oldenzaal, Dinkelland en Tubbergen. De verkenning van de samenwerking was gericht op hoe de gemeenten elkaar kunnen versterken als het gaat om het samenlevingsgericht besturen en werken, het verbeteren van de kwaliteit van het bestuur en de ambtelijke organisatie. Daarbij was het behoud van een gezonde financiële positie een voorwaarde. Uit de verkenning blijkt dat het vooral zinvol is om opgavegericht samen te werken door kennis, kunde, capaciteit en middelen te bundelen.
Opgavegerichte samenwerking
De gemeenten kunnen elkaar vooral versterken bij het realiseren van de grotere maatschappelijke opgaven. “De gemeenten werken nu al samen als het gaat om de opgaven, zoals duurzaamheid, de energietransitie, migratie en veiligheid,” licht burgemeester John Joosten toe namens de drie gemeenten. “We zien een verschuiving van taken tussen Rijk en gemeenten en een veranderende omgeving. Denk aan klimaatverandering, digitalisering en de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.
Samenwerking rondom de grotere opgaven levert voordelen op als het gaat om gezamenlijke campagnes en mogelijke oplossingsrichtingen voor de energietransitie bijvoorbeeld. Ten aanzien van de migratieketen geldt dat de beschikbare opvanglocaties schaars zijn en de benodigde capaciteit en middelen om deze opvanglocaties te ondersteunen en faciliteren beperkt. Door de krachten te bundelen zijn slimme oplossingen te vinden. Ten aanzien van veiligheid wordt vooral samengewerkt als het gaat over bewustwording, preventie en handhaving. Ook liggen er kansen als het gaat om een krachtenbundeling voor binnensportaccommodaties’’.
Informatievoorziening en ICT
Voor een verdere samenwerking op het gebied van beleid, uitvoering en bedrijfsvoering is een toekomstbestendige gezamenlijke en/of geharmoniseerde informatievoorziening en ICT-huishouding een randvoorwaarde. “De gemeenten Oldenzaal, Dinkelland en Tubbergen willen onderzoeken in hoeverre een intensievere samenwerking tussen de drie gemeenten wenselijk is,” vervolgt burgemeester John Joosten. “Maar de verwachting is dat de samenwerking met meer Twentse gemeenten noodzakelijk zal zijn op dit vlak.”
Hoe verder?
Voorstel aan de gemeenteraden is om de meerwaarde van een intensievere samenwerking op het gebied van informatievoorziening en ICT tussen de drie gemeenten, samen met andere gemeenten verder te verkennen. Voor nu kiezen de gemeenten dus vooral voor een opgavegerichte samenwerking. De gemeenten onderzoeken of er meer grotere opgaven zijn waarbij zij intensiever kunnen samenwerken. Dit is deels afhankelijk van de ontwikkelingen in de samenleving.
De colleges bespreken begin juli 2023 de resultaten van het verkenningsonderzoek in de gemeenteraden en het advies om de opgavegerichte samenwerking te vervolgen en te intensiveren. Verder worden de raden gevraagd of zij akkoord zijn om een samenwerking met meer Twentse gemeenten verder te verkennen als het gaat om de ondersteunende diensten, zoals de informatievoorziening en ICT. Op 10 en 18 juli 2023 ligt het voorstel voor ter besluitvorming aan de raad in Oldenzaal, Dinkelland en Tubbergen.
Met betrekking tot een aantal opgaven, wordt ook samengewerkt met gemeente Losser. Die gemeente blijft hierbij betrokken.