De gemeente Twenterand, gemeente Dinkelland, woningcorporatie Mijande Wonen en de Huurdersraad Mijande Wonen hebben samen prestatieafspraken gemaakt over sociale huisvesting in Twenterand en Dinkelland voor de komende vier jaar. De gemaakte afspraken gaan onder andere over de gezamenlijke ambities en opgaven op vijf thema’s: organisatie en samenwerking, beschikbaarheid van woningen, betaalbaarheid, woningkwaliteit en duurzaamheid en sociaal-maatschappelijke opgaven en zorg.
De prestatieafspraken sluiten aan op recente landelijke ontwikkelingen, zoals de Woningwet 2015. In deze wet is opgenomen dat er op lokaal niveau meer samen moet worden gewerkt om de gemeentelijke woonvisie en de maatschappelijke investeringen van woningcorporaties meer op elkaar te laten aansluiten. Eind 2015 hebben de gemeente Twenterand en woningcorporatie Mijande Wonen besloten om gezamenlijke prestatieafspraken te maken. Omdat Mijande Wonen ook in de gemeente Dinkelland actief is, is dit traject samen met de gemeente Dinkelland aangegaan. Het is voor het eerst dat hierbij alle partijen gezamenlijk afspraken hebben gemaakt.
Vanaf februari van dit jaar is er in een ambtelijke kerngroep en een stuurgroep intensief samengewerkt om te komen tot globale afspraken voor de periode tot en met 2020. Deze afspraken zijn voor beide gemeentes afzonderlijk vastgelegd in een raamovereenkomst. Elk jaar gaan verschillende partijen om de tafel om concrete afspraken te maken voor het volgende jaar. Donderdag 24 november zijn de jaarafspraken voor 2017 ondertekend.
Enkele hoogtepunten in de gemaakte afspraken zijn:
- Ruim tweederde van de huurwoningen van Mijande Wonen blijft onder de eerste huurtoeslaggrens
(€ 586,68). Hierdoor kunnen ook de laagste inkomens blijven huren
- Mijande Wonen garandeert dat iedere, actief, woningzoekende binnen twee jaar een passende woning krijgt aangeboden
- Voor het huisvesten van statushouders wordt maximaal 15% van de vrijgekomen woningen gebruikt
- Gemeenten stimuleren starters op de woningmarkt met ondersteunende maatregelen
- Voor het oplossen van schuldproblemen is er intensieve samenwerking tussen gemeenten en Mijande Wonen
- Gemeenten zetten middelen in om de woonlasten voor minima te beperken zoals bijvoorbeeld kwijtschelding gemeentelijke belastingen of individuele toeslagen