Afvalwaterinjectie: de bal ligt nu bij de Provincie Overijssel en de Gemeenten

“Het klopt gewoon niet, we worden continue in de maling genomen” aldus de verontruste leden van de Stichting Stop Afvalwater Twente.

De kortgedingrechter gaf onlangs het fiat voor de daarvoor reeds in gebruik genomen aangepaste transportleiding door de NAM, zodat het injecteren van chemisch belast afvalwater in de N.O. Twentse bodem kon worden voortgezet. “Maar het één is onlosmakelijk met het ander verbonden, want als je goedkeuring geeft voor de transportleiding geef je dat tegelijkertijd ook voor de afvalwaterinjecties, daarom moet de injectie- en de omgevingsvergunning juridisch worden bestreden” aldus Freddy Mensink, de woordvoerder van de Stichting.

“De bal ligt daarom bij de Provincie Overijssel en de Gemeentebesturen in N.O. Twente die ruim een half jaar geleden werden opgeroepen middels moties om ook juridisch alles in het werk te stellen om de injecties voor de toekomst een halt toe te roepen. Zelfs de voorzieningenrechter gaf al een hint in die richting. Inmiddels is ons duidelijk geworden dat de gang naar de rechter absoluut kansrijk is. Niet alleen met betrekking tot  de injectievergunning, maar ook voor wat betreft de NBW (Natuur Beschermings Wet) vergunning. Voor beiden geldt een actualisatieverplichting na de aanpassing van de wijze van transport en de waterinjecties. Er hebben namelijk allerlei veranderingen plaats gevonden als gevolg van de calamiteiten in de afgelopen jaren en deze moeten opnieuw getoetst worden aan de huidige wetgeving.

Maar wat hebben ze nu eigenlijk gedaan onze bestuurders?
Blijkbaar ontbreekt, zowel bij de Provincie als bij de gemeenten, de lef en het verantwoordelijkheidsgevoel om actie te ondernemen, juist in deze fase van de strijd tegen de waterinjecties. Te triest voor woorden”, aldus de stichtingsleden.

In de tweede helft van januari 2017 zal minister Kamp van Economische Zaken een besluit nemen over de toekomstige verwerking van het afvalwater uit Schoonebeek, mede op basis van de vergelijking van de drie alternatieven die momenteel in onderzoek zijn en dit in vergelijking met de huidige injecties in N.O. Twente. “Ook op de uitkomst daarvan zijn wij niet gerust, en hebben wij zo onze vraagtekens” aldus Freddy Mensink. De CE-afwegingsmethodiek die momenteel wordt toegepast op de alternatieven is wat ons betreft een achterhaald besluitvormingsmodel.

Het is geschreven in een tijd, waarin men dacht dat de diepe ondergrond een veilig onderkomen bood voor stoffen, die we in onze leefwereld liever niet om ons heen hebben. Zo wil men graag af van overtollig CO2, vliegas, kernafval en, in dit geval, grote hoeveelheden afvalwater.

Sinds de start van de injecties zijn op verschillende plaatsen lekkages en calamiteiten geweest en na aardbevingen in Groningen en de VS weten we inmiddels, dat de ondergrond een stuk minder veilig is dan men destijds voor mogelijk hield.

Daar komt nog eens bij dat door aannames en schattingen grote verschillen in berekeningen kunnen ontstaan, en door geen kosten te rekenen voor mogelijke milieurisico’s als gevolg van calamiteiten bij het injecteren, is het voor de NAM eigenlijk al vrij eenvoudig het niet door hun gewenste alternatief (volledige zuivering) “kapot” te rekenen, en daar zitten we in Twente absoluut niet op te wachten.

“En door nieuwe technieken is volledige zuivering naar onze mening momenteel juist hèt alternatief. Snel toepasbaar, goedkoop, milieutechnisch aantrekkelijk en binnen afzienbare tijd op te starten”, luidt de boodschap van de stichting Stop Afvalwater Twente.

“Wanneer volgende week het definitieve rapport over de voorkeursalternatieven verschijnt zal het ons niet verbazen, dat de optie ‘injecteren in Twente en Drenthe’ door de NAM naar voren wordt geschoven als de meest gewenste. De eerste signalen hierover hebben ons inmiddels helaas al bereikt. Twente wacht dan een onzekere en zeer risicovolle toekomst!

Daarom ook roepen wij de Provincie Overijssel en de gemeenten in N.O. Twente op om nu niet verder af te wachten en juridisch de strijd aan te gaan. Het is hun plicht om op te komen voor de veiligheid en gezondheid van mens, dier en natuur, nu en in de toekomst van ons prachtige Twente. Bijna alle inwoners, 30.000 petitie-ondertekenaars, willen het, dus….waar wachten onze verantwoordelijken eigenlijk nog op? We zouden het graag zelf doen, maar het ontbreekt ons aan de benodigde financiën hiervoor. Zeg maar gerust dat wij in het afgelopen jaar al het voorwerk hebben gedaan om de risico’s en de gevaren voor de toekomst van N.O. Twente aan te tonen. Het mag hier niet bij blijven, daarom blijven wij ons inzetten totdat het injecteren stopt”, aldus de immer strijdbare stichtingsleden.

Stichting Stop Afvalwater Twente                        www.stopafvalwatertwente.nl

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Open Brief Stop Afvalwater Twente

Open Brief Stop Afvalwater Twente

Vasse, 10 november 2022 Geachte toezichthouders van SodM, waarnemers van het KNMI, Twente is gebaa...

Lees verder >
NAM steeds verder in ‘de put’

NAM steeds verder in ‘de put’

Het bericht dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) volgend jaar toch weer afvalwater in de T...

Lees verder >
Noordoost-Twentse gemeenten roepen opnieuw op om afvalwaterinjectie Twente stop te zetten

Noordoost-Twentse gemeenten roepen opnieuw op om afvalwaterinjectie Twente stop te zetten

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) injecteert afvalwater in Twentse bodem. De Noordoost-Twen...

Lees verder >