In de hele oostelijke en noordelijke regio van Nederland neemt de onvrede toe over de werking van de mijnbouwwet. De macht is in handen van EZK, het SodM en de multinationals. En….zijn ze nog wel betrouwbaar? Wij, stichting stop afvalwater Twente, zetten daar grote vraagtekens bij ! “De invloed van burgers, provincie- en gemeentebesturen in de betrokken regio’s is nihil, terwijl er bij schades en overlast veelal wordt weggekeken. Wat ons betreft: hoogste tijd voor verandering !”
Onafhankelijk onderzoek
“We roepen al jaren om onafhankelijk onderzoek en degelijk toezicht op de gang van zaken m.b.t. de afvalwaterinjecties door de NAM in Noordoost Twente. We lijken wel een roepende in de woestijn, maar we blijven geloven in een betere oplossing dan het dumpen van afvalwater in onze bodem”, aldus Freddy Mensink, woordvoerder van de Stichting Stop Afvalwater Twente (SSAT).
“Naar onze mening is er sprake van disfunctioneren van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Het is belachelijk dat het SodM onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) valt, terwijl EZK zelf financieel belang heeft bij de oliewinning en daarmee partij is bij de afvalwaterinjectie in N.O. Twente. De Gemeenten en de Provincie staan buitenspel, om nog maar te zwijgen over de invloed die in het gebied betrokken bewoners hebben: geen enkele dus! Dit moet gauw veranderen, daar gaan wij ons hard voor maken, tot in politiek Den Haag”, aldus de immer strijdlustige SSAT-leden.
“In dat licht is het goed om te constateren, dat in de gehele oostelijke en noordelijke regio provincie- en gemeentebesturen de buik vol hebben van de rigide Mijnbouwwet, die EZK, NAM en SodM te veel macht en speelruimte toekent. De betrouwbaarheid van de NAM komt steeds vaker in het geding en dat is momenteel met name te zien aan de vele calamiteiten bij de injectielocatie aan de Tramweg in Rossum. Er blijkt iedere keer weer iets anders aan de hand te zijn dan men vooraf steeds doet voorkomen. Sinds november 2019 ligt ROW2 (locatie Tramweg Rossum) al stil voor zogenaamd regulier onderhoud. Nog nooit is er gerept over problemen met de injectiebuis en nu ineens blijkt er een vernauwing in de binnenbuis te zitten en dat al sinds november 2019, zodat vuilwaterinjecties niet meer verantwoord en betrouwbaar zijn. Voor ons zijn die afvalwaterinjecties al sinds de start van de injecties in 2011 niet betrouwbaar”, aldus Mensink.
Frustratie over opstelling NAM
De SSAT gaat brieven sturen naar de inspecteur generaal der Mijnen (SodM) en de Onderzoekraad voor de Veiligheid (OvV) om respectievelijk aandacht te vragen voor het disfunctioneren van SodM en de grote gevaren voor de veiligheid van burgers nogmaals aan de kaak te stellen.
“Om nog meer druk uit te oefenen zullen we binnen afzienbare tijd ook de Veiligheidsregio Twente (VRT) schriftelijk van de risico’s op de hoogte brengen en vragen om in het belang van de veiligheid van de inwoners van Twente actie te ondernemen.
Dit jaar vind er voor de tweede keer een (op verzoek van de Tweede Kamer vervroegd) ‘her evaluatie vuilwaterinjectie’ plaats, waarbij opnieuw gekeken wordt naar mogelijke alternatieven voor de verwerking van het afvalwater.
Het is ook voor ons als Burgerinitiatief bijzonder frustrerend om te zien dat de NAM nauwelijks een poging doet of heeft gedaan in de afgelopen jaren om alternatieven te onderzoeken; integendeel zelfs. De NAM blijft hardnekkig bij de voor hun goedkoopste oplossing; het injecteren van haar chemisch vervuild productiewater en wil onvoldoende duidelijk en snel toewerken naar ons laatste voorstel: een circulair proces.
Momenteel is er weer sprake van een ‘charmeoffensief’ richting Provincie Drenthe om ook daar in de toekomst het afvalwater te kunnen injecteren in lege gasvelden. De info van de NAM hierover bevat wederom de nodige feitelijke onjuiste informatie. Wij hebben de NAM gevraagd dit te corrigeren. Nu dit niet is gebeurd hebben we de regionale politiek en het provinciebestuur van Drenthe onze bevindingen m.b.t. die onjuiste NAM-berichtgeving toegestuurd.
Wij blijven ons verzetten tegen de vuilwaterinjecties en zullen ons blijven inspannen om alternatieve verwerkingswijzen van het afvalwater voor het voetlicht te krijgen”, aldus de SSAT.
Stichting Stop Afvalwater Twente: www.stopafvalwatertwente.nl