Ondernemers kunnen hun bedrijfsvraagstukken laten onderzoeken door studenten via nieuw platform
Ondernemers in buitengebied van Dinkelland en Tubbergen krijgen vanaf vandaag de kans om vraagstukken binnen hun bedrijf voor nu en voor de toekomst te laten onderzoeken met hulp van diverse regionale onderwijsinstellingen. Hiervoor hebben LTO Noord-afdeling Noord-Oost Twente, de gemeenten Dinkelland en Tubbergen, onderwijsinstellingen Aeres en Zone college en Kobra accountants de samenwerking gezocht.
“Als ondernemer wil je graag vooruit met je bedrijf. Of het nu meer winst is, een maatschappelijke bijdrage of iets anders”. aldus Sjoerd Ribberink, interim-voorzitter van LTO Noord-afdeling Noord-Oost Twente. “Uit ervaring van mijzelf, maar ook van veel andere ondernemers weet ik dat dit ook veel vragen oplevert. Vragen als welke winstgevende activiteiten kan ik uitvoeren naast mijn bedrijf? Of hoe kan ik ondanks de onduidelijkheid over onder andere stikstof, toch stappen zetten? Door dit soort vragen te beantwoorden kun je echt veel bewustere keuzes maken voor de toekomst van je bedrijf. Want als je in de toekomst een goed lopende onderneming wilt houden, moet je ook vooruitkijken en slimme keuzes maken”.
Wethouder Erik Volmerink van de gemeente Tubbergen vult aan: “Als gemeenten vinden we het belangrijk dat we onze ondernemers ondersteunen en faciliteren. Juist nu in deze dynamische tijd met de vele uitdagingen die in het buitengebied neerkomen. De AgroHUB is daar een mooi voorbeeld van. Daar weten de 3O’s (Ondernemer, Onderwijs en Overheid) elkaar te vinden.”
Over AgroHUB
De AgroHUB is een samenwerking van diverse partijen: LTO Noord-afdeling Noord-Oost Twente, gemeenten, onderwijsinstellingen en ondernemers. Via het speciaal opgezette platform Agrohubtwente.nl kunnen ondernemers uit het buitengebied van Dinkelland en Tubbergen op een laagdrempelige manier een vraagstuk aanleveren. Die mogelijkheid is er voor iedere ondernemer ongeacht of hij of zij actief is als agrariër. Na het aanleveren van het vraagstuk wordt er met de aanvrager persoonlijk contact gezocht. Als het een vraagstuk is dat past gaat een van de aangesloten onderwijsinstellingen er met een of meerdere studenten mee aan de slag. Bijvoorbeeld in de vorm van praktijk-, stage- en/of afstudeeropdrachten.
Stevig team ervaringsdeskundigen
Agrohubtwente.nl is de plek waar ondernemers hun vraag kunnen indienen en inspiratie kunnen ophalen. Het projectteam, bestaande uit ervaren ondernemers en docenten, helpt ondernemers met het omschrijven van de opdracht en het matchen met de juiste studenten. Een daarvan is projectleider Harry Kuipers. Hij is zelf jaren ondernemer in de boomkwekerij geweest en kent het klappen van de zweep. “Ik ben opgegroeid op de boerderij. Mijn ouders hadden een tuinbouwbedrijf en zelf heb ik naast mijn baan in het onderwijs jaren een boomkwekerij en hoveniersbedrijf gehad. Dat ik nu beide zaken kan combineren voor ondernemers uit Dinkelland en Tubbergen vind ik geweldig.”
Aan deelname zijn voor de ondernemer geen kosten verbonden. Wel vraagt het van de ondernemers een investering in tijd. “En hoe meer tijd je bereid bent te investeren, hoe meer het je gaat opleveren” aldus Kuipers. “We hebben ondernemers gezien die er veel tijd en energie in hebben gestopt en er veel baat bij hebben gehad dat ze aan het project hebben mee gedaan. Het is laagdrempelig, en geeft regelmatig verfrissende nieuwe ideeën.”
Naast een platform om vragen in te sturen, wil het platform ook verhalen van andere
ondernemers delen. “Omdat we op die manier ondernemers willen inspireren met mooie
verhalen en successen. Om te laten zien dat er heel veel mogelijk is om slim je toekomst in te
gaan als ondernemer” aldus wethouder Benno Brand van de gemeente Dinkelland.