Inwoners bedenken samen de mooiste initiatieven om hun omgeving mooier te maken. In vier regio’s in Overijssel helpen initiatievencoaches van de provincie Overijssel bewonersinitiatieven met informatie, nuttige contacten en hulp bij het vinden van subsidies, financiële steun en fondsen.
De initiatieven coaches hielpen de afgelopen jaren al meer dan 1000 initiatiefnemers in Overijssel. Want inwoners weten zelf het beste hoe zij hun omgeving aantrekkelijk willen houden of maken. De initiatievencoach in de regio Twente is Lidy Noorman. Ooit bedacht ze op een warme zolderkamer het plan om plannen van inwoners te versterken in een samenwerkingsverband. Dat werd uiteindelijk Twentse Noabers. Lidy Noorman kwam uit het welzijnswerk, begon voor zichzelf en is nu onder andere initiatievencoach in Twente.
Hoe ben je initiatievencoach geworden?
“We bestaan als Twentse Noabers vijf jaar en tien jaar geleden zijn we op het plan gekomen. Het heeft dus een lange aanloop gehad. Van een wild plan op een zolderkamer naar een samenwerkingsverband van initiatiefnemers in de regio, maar we wilden het echt samen doen en het zeggenschap bij initiatieven houden. Vanuit dit netwerk ben ik ook gevraagd als initiatievencoach bij de provincie Overijssel en dat sluit heel goed bij elkaar aan. Maar ik ben niet de cruciale schakel. We delen vooral elkaars netwerken en we doen alles in samenspraak. Dat is wat ik wil in Twente, dat mensen ons benaderen en wij zorgen dat er altijd wel iemand uit ons netwerk is, die ze verder kan helpen.”
Hoe zie jij de toekomst van burgerinitiatieven?
“Iemand vroeg me ooit: “waar sta je over vijf jaar?” Ik hoor mezelf nog zeggen. Ik hoop dat we als Twentse Noabers niet meer bestaan. Dat er een goed samenspel is tussen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke initiatieven en initiatiefnemers daarin een gelijkwaardige plek hebben. Dat is niet helemaal gelukt. Het tegendeel is waar. Er komen steeds meer initiatieven die ons nodig hebben om in dat spel mee te doen.
Vorig jaar was, op 1 november, voor het eerst de Dag van de Twentse Burgerinitiatieven. De dag ter ere van mooie initiatieven die er vanuit de inwoners van Twente worden bedacht en uitgevoerd. Dit jaar vieren we dat weer op 1 november.
Zie je ook iets van verandering bij overheden?
“Ja, ik denk dat ze inmiddels ook naar zichzelf kijken, hoe ze intern kunnen veranderen om initiatieven beter te kunnen ondersteunen. Want er zit een groot maatschappelijk rendement én de noodzaak is heel groot. In de zorg zijn de handjes er niet, dus daar moet je iets mee. Maar ook natuur, biodiversiteit en woningbeleid. Tijdens een gesprek met het provinciebestuur heb ik dat ook benoemd. We vallen onder de portefeuille van gedeputeerde Roy de Witte, maar we bemoeien ons met alle onderwerpen binnen de provincie, want initiatieven ontstaan vanuit een maatschappelijk vraagstuk en niet vanuit beleid. Het gaat over wonen, de energietransitie, de natuur en ons welbevinden. Het gaat overal over! Wat ik wel eens frustrerend vind, is dat deze werelden elkaar niet altijd begrijpen. Ik zie zoveel kracht in die samenleving, die initiatieven hebben structureel geld nodig en dat is het lastige. Het vinden van een structurele financiering voor ideeën die ontstaan vanuit de samenleving, dat is mijn droom. De provincie Overijssel doet het al heel goed door hier ruimte voor te maken, maar ik hoop dat het wordt uitgebreid.”
Welk initiatief van de aflopen jaren blijft jou het meeste bij?
“Een heel leuk en bijzonder project is The Gap in Haaksbergen, een braakliggend terreintje dat al jarenlang leeg stond, met alleen onkruid. Dankzij één iemand, die allemaal anderen erbij heeft gehaald, is het nu een heel mooi parkje, ontmoetingsplekje geworden. Ik heb er deze zomer een kopje soep gegeten aan de picknicktafel met de initiatiefnemer.”
Waar haal jij energie uit?
“Wat ik nu heel leuk vind, is dat we in de fase zitten dat initiatieven elkaar gaan helpen. We hebben nu wat bewonersbedrijven, dit zijn burgerinitiatieven die naar eigen verdienmodellen zoeken. Zij willen iets met dagbesteding, maar niet met zorgindicaties aan de slag willen, want dan kom je in die ingewikkelde systeemwereld waar ze geen verstand van hebben en geen zin in hebben. Nou hebben we een lid Hulp die Helpt en die gaan samen met de anderen kijken hoe we dit kunnen opzetten. Als jullie zorgen voor een accommodatie en vrijwilligers, dan zorgen wij voor een professional. Van zoiets word ik heel blij. De kracht van de samenleving is enorm. Onderschat dat niet. Meestal zien we dat in negatieve zin, zoals protesten en stakingen, maar ik ben elke dag bezig met de positieve kracht van de samenleving in de vorm van burgerinitiatieven. Dat ik mensen het gevoel kan geven dat er een groot netwerk voor ze klaarstaat om te helpen, dat ze welkom zijn en dat ze het niet alleen hoeven te doen. Daar krijg ik gewoon kippenvel van! Het is echt een droombaan!”
Wat voor tip heb je voor de inwoners van Twente die ook met een initiatief aan de slag willen?
‘Heeft uw initiatief te maken met gezondheid, vitaliteit, buurthuizen, maatschappelijke initiatieven, vrijwilligers of een inclusieve samenleving? Maar weet u niet goed wat u er mee kan? Neem dan contact met mij op via telefoonnummer 06 42 45 31 27 of e-mailadres L.noorman@overijssel.nl. Dan kijken we samen hoe we jouw initiatief verder kunnen helpen.