De breuk in de fractie van Lokaal Dinkelland dreunt nog wel even na. Agnes ten Dam-Koopman en Henk Meijer besloten om uit de partij te stappen en met zijn tweeën verder te gaan onder de werknaam ‘Algemeen Belang Dinkelland’. Directe aanleiding voor de breuk was de steun, die Lokaal Dinkelland gaf aan de motie van wantrouwen ten aanzien van CDA wethouder Kleissen. Maar ook daarvoor zijn er wat zaken voorgevallen, die de verstandhouding tussen Agnes ten Dam/Henk Meijer en de rest van de fractie geen goed hebben gedaan.
“Tijdens die bewust avond, met het wegstemmen van wethouder Kleissen, zijn wij overvallen door deze motie van wantrouwen. Ik heb drie keer gevraagd of ik me mocht onthouden van stemming. Verder kende ik de procedure van stemming niet goed genoeg en dat reken ik mezelf aan. Dat is ook de reden dat ik uit de raadsvergadering ben weggelopen. Agnes werd onder druk gezet om voor te stemmen en heeft dat gedaan, maar wel tegen haar gevoel in. Na dit debat ben ik naar huis gegaan en iedereen mag rustig weten dat ik helemaal kapot zat,” beschrijft Henk Meijer de aanleiding van zijn vertrek bij Lokaal Dinkelland. “Ik heb heel veel energie in deze partij gestoken, maar wat hier gebeurde druist in tegen mijn rechtvaardigheidsgevoel. Er zijn duidelijk afspraken gemaakt in het akkoord en daarin staat dat men geen coalitie wethouders wegstuurt. Het CDA heeft zich daar, na een aantal moties tegen onze wethouders, keurig aan gehouden en Lokaal Dinkelland pakt de eerste de beste mogelijkheid aan om Kleissen weg te stemmen.
Een dag later sprak ik Agnes en ik vertelde haar dat ik er uit stapte. Zij kende precies hetzelfde gevoel en dus besloten we om te breken met de partij en onder een nieuwe werknaam in de raad te blijven, want er liggen nog belangrijke klussen genoeg op ons te wachten,” vertelt Henk Meijer.
Wethouder Alfons Steggink, lid van Lokaal Dinkelland, heeft nog een poging gewaagd om Agnes ten Dam en Henk Meijer binnenboord te houden. “Dat heeft hij gedaan als mens, want hij zag hoe we worstelden met deze problematiek. We hebben hem gezegd dat we onze keuze hebben gemaakt en niet meer terugkeerden bij Lokaal Dinkelland. Ik ken Alfons al ruim 45 jaar en we hebben hem in dat gesprek gevraagd om onze tekst over het verlaten van de partij goed door te nemen en taalkundig onder de loep te nemen. Het is vervelend dat dit mailtje ook bij Anita ten Dam terecht is gekomen, maar er was absoluut geen sprake van kwade bedoelingen,” aldus Henk Meijer. “Het is voor ons duidelijk dat we niet gehoord werden. Die avond voelde ik me als een roepende in de woestijn en dat gold ook voor Agnes. Het wederzijds vertrouwen is weg en dan moet je stoppen.”
Het tweetal gaat in de gemeenteraad verder onder de werknaam ‘Algemeen Belang Dinkelland. “Heel bewust is voor deze naam gekozen, omdat we vinden dat we het verplicht zijn aan onze burgers, die ons per slot van rekening hebben gekozen, om hun belangen te dienen. Aan de ene kant heeft het me veel pijn gedaan, maar nu de beslissing is genomen, voel ik me ook opgelucht. Voor de burgers willen we ons blijven inzetten en dus ga ik vanavond (dinsdag 1 november) naar een belangrijke vergadering in het gemeentehuis. Ik treed mijn collega raadsleden met respect tegemoet en Agnes en ik zullen op de inhoud onze beslissingen nemen en ons niet laten leiden door emoties.
Er wachten in de komende tijd hele belangrijke zaken, die voor de burgers van groot belang zijn. Dat is ook mijn oproep aan de rest van de raad om dat gebakkelei aan de kant te schuiven en te praten over andere zaken, die de gemeente en onze burgers raken. Het wordt vanavond een pittige vergadering, waarbij de rol van wethouder Annette Zwiep en oud burgemeester Cazemier aan de orde komen voor wat betreft ‘Dinkelland werkt’. Maar laten we eerlijk zijn, ook de raad heeft in deze zaak fouten gemaakt. Daarnaast zijn er nog een paar lastige vraagstukken, want volgende week komt de begroting van de gemeente aan de orde. Tevens moet er in de komende anderhalf jaar een besluit vallen over onder meer het openluchtzwembad in Ootmarsum en het binnenbad Dorper Esch. En wat te denken van de Dusinksweg, centrumplan Weerselo en het aanpakken van de Denekamperstraat. Genoeg items om voor te blijven knokken. Het zijn grote klussen, die daadkracht vereisen. Daar wil ik graag aan meewerken. We gaan in ieder geval geen nieuwe politieke partij oprichten. We hebben nog anderhalf jaar te gaan tot de volgende verkiezingen in maart 2018. Ik weet niet of ik daarna nog doorga in de plaatselijke politiek. Eén ding is wel zeker, mocht ik doorgaan en dat geldt ook voor Agnes, dan is het niet bij Lokaal Dinkelland,” besluit Henk Meijer.
< Vorig / Volgende bericht >
Gerelateerde berichten
Bladkorven terug in straatbeeld
21 oktober 2022Het is volop herfst en dat is goed te merken aan het vallen van de bladeren. Het is dan een uitkomst...
Lees verder >Gemeentes geven groene cheques uit
3 april 2022De gemeentes Dinkelland en Tubbergen wil lokale energie-initiatieven van inwoners stimuleren. Daarom...
Lees verder >Lokalen winnen in Dinkelland
17 maart 2022De gemeenteraadsverkiezingen in de Dinkelland hebben een lichte verschuiving teweeggebracht. Lokaal ...
Lees verder >