Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel zijn bezig om een groep enthousiaste vrijwilligers bij elkaar te krijgen om allerlei klussen te doen in de natuur. Sinds een aantal jaren is Paul Brandehof werkzaam als vrijwilliger bij deze natuurorganisaties. Een ervaringsdeskundige inmiddels, die met hart en ziel de prachtige natuur een handje probeert te helpen. “Mijn werkzaamheden zijn heel divers,” vertelt Paul Brandehof, “Ik kan met een emmer met sop op pad gestuurd worden om borden en bewegwijzeringen schoon te maken. Een volgende keer zit ik met anderen in een kano en ruim bijvoorbeeld bij de Dinkel troep op, die langs de oevers of in het water ligt. Je wilt niet weten wat er allemaal vanuit Duitsland door het water van de Dinkel wordt meegevoerd. Koelkasten, fietsen, allerlei soorten plastic en wat al niet meer vissen we op uit het water of vanaf de oevers. Weer een andere keer controleer je wandelpaden of ze nog juist aangegeven worden.
Je leert op deze wijze de andere kant van de natuur kennen. Mede daardoor kom je tevens in aanraking met veel mensen, die allemaal betrokken zijn met moeder natuur. Het kunnen wandelaars of fietsers zijn, die van het natuurschoon genieten, maar je praat ook met landeigenaren, vaak boeren, die ook hun belangen hebben. Je bent echter wel altijd in het buitenleven en ik kan enorm genieten als ik een paar grazende reeën zie en daar sta ik echt wel even een tijd voor stil. En verder kom je op plekken ook buiten de aangewezen wandelpaden en dan bevind je je echt midden in de natuur. Prachtig is dat,” laat Paul Brandehof zijn enthousiasme de vrije loop.
Projectgroep
Samen met Rick Stout van Landschap Overijssel, Jeroen Buunen en Adriaan Holland van Staatsbosbeheer vormt de Ootmarsummer een projectgroep, die het initiatief heeft genomen om het vrijwilligersbeleid handen en voeten te geven. “We hebben al een aantal werkzaamheden verricht. Zelf mocht ik een groepje hardlopers begeleiden, die het traject waar ze altijd langsliepen hebben ontdaan van afval. En op de landelijke Natuurwerkdag op 4 november vorig jaar is het heideveld opgeschoond. We hebben folders klaargelegd en formulieren, waarop de deelnemers hun gegevens konden schrijven. Zestien mensen hebben destijds het formulier ingevuld en zij zijn al benaderd voor de informatieavond voor vrijwilligers, die we op 25 april houden. Zo’n groep is eigenlijk te klein en dus zijn we op zoek naar meer liefhebbers, die onze natuur een handje willen helpen. Ook voor de natuurorganisaties zijn de budgetten niet groot en dus moeten Landschap Overijssel en Staatsbosbeheer vrijwilligers inzetten. Dat heeft niet alleen voor de natuurorganisaties zijn voordelen, maar zeker ook voor de vrijwilligers, die tijdens de werkzaamheden volop kunnen genieten van al het mooie van de natuur. We kunnen mensen met verschillende talenten gebruiken. Van gidsen, die groepen belangstellenden rondleiden, tot mensen, die wat met hun handen willen doen. Maar ook liefhebbers, die de wandel – en fietspaden controleren en zo kan ik nog een hele rits aan activiteiten opnoemen,” benadrukt Paul Brandehof de diversiteit van de vele activiteiten.
Informatieavond bij Hoeve Springendal
In de prachtig verbouwde en gerenoveerde Hoeve Springendal wordt op 25 april een informatieavond gegeven. Belangstellenden kunnen een PowerPoint presentatie tegemoet zien over de aard van en de variëteit aan werkzaamheden. De doelstellingen worden aangegeven en verder krijgen de toekomstige vrijwilligers te horen wat er van hen verwacht wordt. “We gaan er van uit dat we één dagdeel per maand gebruik kunnen maken van een vrijwilliger. Het is echter geen enkel probleem als men dat te weinig of teveel vindt. Bij de opgave inventariseren we de tijd, die de vrijwilliger er aan wil besteden en op deze wijze worden ze ook ingezet. Ook al is het één keer per jaar tijdens de Natuurwerkdag bijvoorbeeld. Het mooie is dat publiek, organisatie en de natuur profiteren van een dergelijke vrijwilligerswerkgroep, maar ook de vrijwilliger zelf zal heel vele plezier beleven aan de werkzaamheden in de vrije natuur. Dat durf ik als vrijwilliger oprecht aan iedereen te verkondigen. De natuur is voor ons allemaal de toekomst en deze moeten we koesteren. Niet alleen voor onze generatie, maar juist voor onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Met elkaar kunnen we als vrijwilligers daaraan een hele waardevolle bijdrage leveren.”
Geïnteresseerden zijn van harte welkom op deze informatieavond bij Hoeve Springendal. De avond start om 19.30 uur en zal circa twee uur in beslag nemen. De boswachters en beheerders gaan onder andere vertellen over de bijdrage, die vrijwilligers kunnen leveren bij het natuurbeheer. Voel je er iets voor om te helpen bij de instandhouding van de prachtige natuur in deze gebieden als Het Springendal en het Dal van de Mosbeek? Kom dan op 25 april naar de informatieavond.
Graag vooraf even aanmelden bij p.brandehof@staatsbosbeheer.nl
Foto Alwie Olde Hanter