Anne Alink met studiegenoot Nisrine Sahla maakt documentaire ‘Betere Dagen’    

Anne Alink, woonachtig geweest in Ootmarsum, studeert journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en maakt voor die opleiding een documentaire. Het gaat over een man (Moh) die als jongen van 17 van Marokko naar Europa is gekomen, op zoek naar een beter leven. Dat doel heeft hij behaald en omdat hij weet hoe het is om in armoede te leven heeft hij nu een stichting opgericht om andere mensen te helpen.
Anne en haar studiegenote Nisrine Sahla zijn naar Marokko en Brussel geweest om te filmen en hebben een prachtige film gemaakt over het leven daar en hier, het dilemma waarmee Moh weg ging, en hoe hij nu leeft.
Ook zijn ze een crowdfundingactie gestart om geld binnen te halen om deze documentaire te betalen.

Documentaire ‘Betere Dagen’ vertelt het levensverhaal van een Marokkaans-Belgische arbeidsmigrant die nu iets terug wil doen voor zijn gemeenschap

Moh was nog maar 17 toen hij besloot zijn geboortedorp in Marokko achter zich te laten en de overtocht te maken naar totaal onbekend terrein: Europa. Ondanks smeekbeden van zijn ouders moest hij Beni Melloul, zijn geboortedorp, verlaten zonder papieren, zonder werk en zonder een nieuwe plek om te wonen. Wat die beslissing zou gaan betekenen voor zijn leven en dat van zijn familie wist hij nog niet. We zijn inmiddels 50 jaar verder. Er is veel veranderd. Moh is met pensioen na een succesvolle carrière in de bouw. Hij is vader van 9 kinderen en opa van 18 kleinkinderen. Hij noemt zich inmiddels zowel een trotse Marokkaan als een trotse Belg. In zijn geboortedorp is echter nog niets veranderd aan de omstandigheden, die destijds maakte dat hij moest immigreren. En dus steekt Moh zelf zijn handen uit de mouwen om Beni Melloul leefbaar te maken.

Moh Anne Alink
Waarom

“In onze documentaire laten wij het levensverhaal zien van een arbeidsmigrant die nu iets terug wil doen voor zijn gemeenschap. We kennen de verhalen van arbeidsmigranten en de tegenslagen die vaak samengaan met dat leven. Het verhaal van Moh laat een minder belichte kant zien; hij heeft het onderste uit de kan gehaald in een situatie die niet altijd makkelijk was.”
De problematiek in het Rifgebied, die de aanleiding vormde voor het vertrek van Moh, is nu actueler dan ooit. Voor het eerst gaan mensen de straat op; volgens deze demonstranten wordt dit gebied achtergesteld ten opzichte van de rest van het land. Basisvoorzieningen zoals scholen, ziekenhuizen en werkgelegenheid zijn er nauwelijks. Arbeidsmigranten zoals Moh zijn in dit gebied nu de ruggengraat van de samenleving.

Cinecrowd
Om deze film mogelijk te maken is een crowdfundingactie gestart, te vinden op Betere dagen
Anne en Nisrine maken de documentaire vanuit hun studie Journalistiek aan de HU, dus alle hulp is van harte welkom.

TRAILER
https://vimeo.com/266677337

Quote die de filmmakers inspireerde
Ik voel mij net zo goed Belg als dat ik mij Marokkaan voel, maar als ik moest kiezen tussen Brussel en Marokko, kies ik voor Brussel.                                                Moh el Barajraji

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Anne Alink in finale Miss Beauty of Overijssel verkiezing

Anne Alink in finale Miss Beauty of Overijssel verkiezing

De Ootmarsumse Anne Alink is doorgedrongen tot de finale van de Miss Beauty of Overijssel verkiezing...

Lees verder >