Veel positieve reacties verschijnen er over het vorige week nieuw verschenen boek van gynaecologe Dorothee Struck. Reacties als: ‘Het beste voorlichtingsboek ooit.’ Anticonceptie zonder hormonen Maar ook reacties als: ‘Waarom heb ik dit boek niet 40 jaar geleden gelezen?’ ‘Dit is niet alleen een boek voor jonge vrouwen, maar ook voor vrouwen in de overgang.’
Je kunt je afvragen waarom informatie als die in dit boek beschreven wordt niet op scholen wordt onderwezen, aan meisjes maar zeker ook aan jongens? Dorothee Struck is een kundige vrouwenarts, ze schrijft over onderwerpen die ze niet in haar studie tegenkwam. Ze heeft een hoofdstuk gewijd aan alternatieve anticonceptie, waaruit we een paar zinsneden citeren: “Er zijn aanwijzingen dat er meer op aarde is dan onze universitaire kennis ons doet geloven. Bij veel vrouwen is de biologische menstruatiecyclus niet precies 28 dagen lang, maar 29 tot 30 dagen, wat overeenstemt met een synodische maanmaand (van de ene nieuwe maan tot de volgende duurt precies 29,5306 dagen).
Onze lichamen bestaan voor ruim 70% uit water, waardoor het heel wel denkbaar is dat de maan niet alleen de zee en de getijden beïnvloedt, maar ook ons lijf.” Zo ook beschrijft Struck een astrologische cyclus. “Deze begint met de maanstand zoals die op het tijdstip van de geboorte van een meisje was. Deze maancyclus loopt gedurende het hele leven van een vrouw voortdurend door. In de vruchtbare fase, tussen menarche (eerste ongesteldheid) en menopauze, treedt de optimale vruchtbaarheid telkens op wanneer de geboortemaanstand zich herhaalt. ”Ze citeert ook 2 beroemde artsen uit de oudheid: “Onwetend is een arts die geen verstand van sterrenkunde heeft.” Hippocrates, de ‘vader van de westerse geneeskunde’, zou dit hebben gezegd en door Paracelsus is dit doorgegeven als: “Een arts die niets van astrologie weet, kan beter een dwaas worden genoemd dan een medicus!”
De uitspraak: “Laat voedsel uw medicijn zijn, en uw medicijn voedsel.” wordt ook vaak aan Hippocrates toegeschreven hoewel deze uitspraak niet letterlijk in de geschriften van Hippocrates is terug te vinden. Hippocrates beschouwde voeding wel als een belangrijk behandel instrument voor de arts. Sterker nog, in de eed van Hippocrates spelen dieetmaatregelen een centrale rol. In moderne versies van de eed van Hippocrates wordt de nadruk op dieet soms wat weggemoffeld. Bijvoorbeeld in de Nederlandse artseneed anno 2008: “Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen.”
Je kunt je oprecht afvragen hoeveel dwazen er in onze ‘gezondheidszorg’ werkzaam zijn als je beseft dat een arts in opleiding ongeveer een half uur voedingsleer krijgt gedurende de 6-jarige opleiding en dat gezonde voeding een te verwaarlozen factor speelt in de ziekte-industrie. Je mag ervanuit gaan dat de partner van de gemiddelde arts meer verstand van voeding heeft dan de arts zelf.
Terugkomend bij het boek van Dorothee Struck; het deel over de mentale en energetische anticonceptie is buitengewoon boeiend: ze vertelt dat vrouwen met gedachtekracht een bevruchting kunnen sturen. Zo worden ook de Chinese geneeskunde en de seksuele kungfu niet onbelicht gelaten net als dat de bestaande kruidenkennis wordt beschreven. Het is een boeiend, maar vooral leerzaam boek.
De commerciële en financiële belangen in de voedselindustrie zijn zo enorm dat de levenskwaliteit van het individu ondergeschikt is geraakt. Gezondheid is in eerste instantie onze eigen verantwoordelijkheid en niet van de dokter of van welke hotemetoot dan ook. Kennis en informatie is een noodzakelijk instrument om gezond door het leven te manoeuvreren in een zo optimaal mogelijk fysieke en mentale conditie.
Frederick