Balans in het centrum van Ootmarsum: fietsenkelder onder het Kerkplein

Al jaren groeit het aantal bezoekers aan Ootmarsum. Toeristische bezoekers zijn natuurlijk altijd welkom, maar door de groei van het aantal bezoekers is de balans zoek. Om deze balans te herstellen ligt er nu een conceptplan die we graag aan Ootmarsum willen voorleggen. In dit plan is zoveel mogelijk rekening gehouden met de belangen van zowel de inwoners, ondernemers en bezoekers van het centrum van Ootmarsum. Daarbij is nauw samengewerkt door gemeente, klankbordgroep en vertegenwoordigers van OFO, VVV, Stadsberaad en de locatieraad van de kerk. Eén van de opvallende aanbevelingen is het plan om een fietsenkelder onder het Kerkplein te realiseren. Mocht dat slagen dan kunnen er op, aan en onder het Kerkplein zo’n 250 fietsen worden gestald.
Tevens is er een zomer – en winterplan gemaakt, waardoor er in de wintermaanden van 1 november tot 1 april meer ruimte is om in het centrum te parkeren.

 Bezoekersstromen in betere banen leiden
Wij zijn blij met de grote belangstelling voor Ootmarsum, maar door de grotere stroom aan bezoekers is de balans tussen wonen, werken en recreëren zoek geraakt en moet deze worden hersteld.

Dit bleek ook uit de uitgebreide enquête, die vorig jaar is gehouden onder de inwoners van Ootmarsum. Hieruit blijkt ook dat we de stroom van bezoekers in betere banen moeten leiden om zodoende parkeeroverlast door “parkeertoerisme” en zoekverkeer te voorkomen. Daarnaast is er een tekort aan mogelijkheden om fietsen te parkeren. Kortom, de balans moet terugkomen tussen bewoners, bezoekers en ondernemers.

Minder auto’s en gezellige terrassen

Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan een conceptplan voor het centrum van Ootmarsum. Daarbij zijn de volgende uitgangspunten gebruikt:

  • Inwoners van het centrum hebben de hoogste prioriteit met betrekking tot parkeren in de binnenstad
  • Bezoekers (toeristen) parkeren zoveel mogelijk buiten het centrum
  • Een autoluw(er) centrum
  • Realisatie extra fietsenstallingen
  • Uitbreiding terrassen

Er is rekening gehouden met de wensen van de inwoners en ondernemers en met de veiligheid.

Een autoluw(er) centrum

In de binnenstad zijn 11 blauwe zone parkeerplaatsen voor kort parkeren, waar maximaal één uur geparkeerd mag worden. Minder parkeerplaatsen voor bezoekers leidt tot minder zoekverkeer en daarmee tot een autoluw(er) centrum. Met autoluw wordt bedoeld dat er sprake is van weinig gemotoriseerd verkeer. De mogelijkheid om te parkeren voor bezoekers van de kerk, ondernemers en bijvoorbeeld de markt blijft wel mogelijk.

Het gebied op de Oostwal, Westwal en daarbinnen wordt een zone voor vergunninghouders, dus alleen voor bewoners van de binnenstad (inclusief de wallen). Zij hebben hierdoor een grotere kans op een parkeerplaats dichtbij hun woning. Op de wallen komen 20 tot 30 ‘blauwe zone’ parkeerplaatsen, waardoor het toch mogelijk is voor klanten van ondernemers om in de binnenstad  bijvoorbeeld even boodschappen te halen.

Extra fietsenstallingen en fietsenkelder
Er worden in totaal circa 250 fietsenstallingen geplaatst op en aan het Kerkplein en bij de invalswegen. “Wij hebben als OFO samen met de VVV, het Stadsberaad en de kerk voorgesteld om een fietskelder te maken onder het kerkplein. We zijn dan ook erg blij dat de gemeente dit wil onderzoeken”, laat voorzitter van de OFO, Jan Weierink, weten. Daarvoor moeten zaken als archeologie, situatie ondergrond en dergelijke in beeld gebracht worden.

In de winter meer ruimte om te parkeren
In de winter wordt er een deel van de fietsenstallingen verwijderd, waardoor er meer blauwe zone parkeerplaatsen ontstaan. Wethouder Benno Brand: “In de winterperiode zijn er nauwelijks terrassen en veel minder bezoekers. Daarom zijn er in de winter ook meer parkeermogelijkheden.”

De terrassen mogen ook worden uitgebreid. Door de coronamaatregelen waren de afgelopen twee jaar de terrassen al uitgebreid. Dit gaf een gezellige uitstraling in het centrum en hier kwamen ook veel positieve reacties op.

Het was een ingewikkelde puzzel, omdat er veel wensen zijn en er maar een beperkte ruimte is. “We hebben veel contact gehad met veel verschillende mensen in Ootmarsum. Ik ben dan ook erg blij dat we nu een plan hebben waarin we aan veel wensen tegemoet kunnen komen, maar waarbij we ook de openbare orde en veiligheid niet uit het oog verliezen”, vertelt wethouder Benno Brand.

Inloopbijeenkomst 10 maart
Om iedere inwoner van Ootmarsum goed te kunnen informeren over en gelegenheid te geven te reageren op het conceptplan voor het centrum van Ootmarsum is er een inloopbijeenkomst georganiseerd. Hier kunt u in gesprek over het conceptplan, vragen stellen, uw opmerkingen kenbaar maken en meer informatie krijgen. Op donderdag 10 maart van 16:00 uur tot 20:00 uur bent u van harte welkom om even binnen te lopen bij de kloosterkapel, ingang via de Kloosterstraat.

 

< Vorig / Volgende bericht >