Bedrijfsmatig oogsten in de Ageler Es

“De boeren die morgen op de traditionele manier de rogge gaan oogsten zijn alvast begonnen met oogsten met behulp van een grote combine op het veldje aan de Zonnenbergweg. Het grootste deel van het veld is reeds gemaaid (gesneden) door de combine, die tegelijkertijd ook de rogge gedorst heeft. Daarna was het een kwestie van enorme plastic zakken onder de pijp van de combine hangen, die vervolgens de rogge rustig in de zak kon blazen. Het leek een fluitje van een cent, maar er zijn wel ruim 3 grote zakken van zeker 1.200 kg per stuk geoogst op deze wijze…

Een strook rogge is blijven staan, die morgen op de ouderwetse manier met de zicht geoogst gaat worden, een prachtig gezicht levert dat op. De combine heeft ook al een aantal roggehopen bij elkaar geblazen waarvan morgen dan eenvoudig met de hand schoven gemaakt kunnen worden. Kortom, de voorbereidende werkzaamheden zijn verricht…”

tekst en foto’s door Caspar Kouijzer

< Vorig / Volgende bericht >