Behoud landgoed droom van Annette  Brunninkhuis

Op de plek waar Annette Brunninkhuis zich thuis voelt, aan de Schabosweg, op één van de mooiste plekjes op het Springendal, ligt het landgoed Oude Brunninckhuis. Op dat landgoed staat een prachtige woonboerderij op een steenworp afstand van de Duitse grens. In de jaren zeventig en tachtig woonde daar de bekende schrijver Jan Cremer. ‘Ik Jan Cremer’ huurde het huis van huisarts Sjef Essink, die een praktijk in Oldenzaal had. Sjef Essink kocht het in 1968. Hij maakte van deze oude boerderij een woonboerderij. “Wij hebben het in 1991 gekocht en in 1992 trouwden Gerard Brunninkhuis en ik om ons definitief op het Springendal te vestigen in de nabijheid van mijn schoonvader.  We woonden vlakbij grenspaal 79 en mijn man gaf altijd aan dat we in het centrum van Europa woonden. Na het overlijden van mijn man heb ik hier nog 10 jaar met mijn kinderen gewoond. Daarna verhuisden we naar Ootmarsum. Het behoud van het landgoed Oude Brunninckhuis heeft me echter nooit losgelaten. Het is cultuurhistorisch erfgoed van de familie Brunninkhuis dat al in 1682 bestond. Ik ben besmet met liefde voor cultuurhistorie. Daarnaast heb ik boerenbloed in mijn aderen en liefde voor de natuur. Met mijn achtergrond als HBO-V-er was het belangrijk voor me om me bezig te houden met gezondheid. Dit maakte dat Stichting Gezondheid Dichtbij in 2012 is opgericht samen met een ex-fiscalist van Deloitte. Ons streven is om gezondheid met de natuur en de cultuurhistorie te verbinden en op deze wijze ook om ‘Gezondheid dichtbij’ onder de mensen te brengen,” vertelt Annette Brunninkhuis.

Gezondheid-cultuurhistorie-natuur
Deze drie componenten vielen samen en dat ging niet van de één op de andere dag. Annette hield beide voeten op de grond en werkte gestaag door om haar droom te realiseren. Op de huidige locatie aan de Schabosweg 4 blijkt dat deze drie issues te combineren zijn. “Deze plek leent zich er prima voor met als doel om dit prachtige landgoed Oude Brunninckhuis voor vele generaties lang stand te laten houden,” licht Annette haar visie toe. “Hier in het centrum van Europa.”

Goudschat Springendal
“De goudschat op het Springendal bood mij een kans, want cultuurhistorisch en archeologisch hadden we al meerdere voorwerpen in ons bezit, zoals diverse stenen voorwerpen, een bijl, een spits, een stuk van een dolk en een kling. We hadden subsidie van de provincie Overijssel gekregen voor onder andere een archeologische en cultuurhistorische expositie voor de verdwenen buurtschap Brunninkhuizen. En middelen voor expositie voor een pilot-natuurboerderij Brunninkhuizen en Gezondheid Dichtbij Dinkelproducten.  De goudvondst bleek een prachtige aanvulling. Die hebben we met beide handen aangegrepen toen in februari 2022 bekend werd dat de Goudvondst uit Twente zou verdwijnen. Gerben ten Buuren, één van de ‘gouden’ vinders’ was een buurman van mij in Ootmarsum en in een vroeg stadium wist ik al van deze vondst. Ik kon op dat moment niet bevroeden dat ik hierover een expositie zou inrichten. Op het moment dat bekend werd dat de goudschat een definitieve plek kreeg in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heb ik mijn idee om de goudvondst onder te brengen in mijn woonboerderij met Gerben, Jan Willem de Kort archeoloog van het RCE (rijksdienst voor cultureel erfgoed) en Kees-Jan Westra van Staatsbosbeheer overlegd. Iedereen was enthousiast, aangezien het in Nederland ongebruikelijk is dat een archeologische expositie door een stichting of persoon wordt gerealiseerd. Toen we hoorden dat de provincie replica’s van de schatvondst wilde maken, hebben we gevraagd of we deze in bruikleen konden krijgen. Dat bleek mogelijk en deze hebben inmiddels een prominente plek in één van onze vitrines gevonden. Er is echter nog veel meer te zien en alles wat we tentoonstellen wordt ook nog eens aangevuld met diverse films, waaronder uniek filmmateriaal over het Springendal uit de vorige eeuw van 1937,” beschrijft Annette Brunninkhuis in een notendop wat er te zien is. Ze is erg blij met haar expositie.

Grensverleggend
Daar blijft het niet bij, want het landgoed Oude Brunninckhuis biedt nog veel meer. Buiten het gebouw wacht de bezoeker een ongerepte natuur met heide, bossen, akkers, houtwallen en de rust om helemaal tot jezelf te komen. Annette heeft ook daar een invulling aan gegeven door het landgoed als een natuurlijke vergaderlocatie beschikbaar te stellen, die met recht uniek genoemd mag worden. Deze kan worden afgehuurd om in een natuurlijke omgeving, in een landschap van 1955 en ouder, grensverleggend te vergaderen. “Zo mag je dat wel noemen, “ lacht Annette Brunninkhuis. “Een prachtige plek om anders dan anders te vergaderen. Daarnaast kan men de expositieruimte bezoeken en naderhand wacht de ‘Zondagse Boerenkamer’ en daar worden de bezoekers getrakteerd op allerlei Dinkelproducten in het kader van Gezondheid dichtbij,” geeft Annette aan wat er allemaal mogelijk is. Dinkel is het Duitse woord voor spelt. Dit is wel een bijzondere benaming als je spelt teelt in het waterstroomgebied van de rivier de Dinkel en bakt in de gemeente Dinkelland.  “De Dinkelproducten zijn op een verantwoorde wijze bereid met biologische ingrediënten en spelt van eigen landgoed. Bakker Schabbink uit Saasveld speelt daarin een belangrijke rol voor wat betreft de Dinkel-broden. Het recept hiervoor is samen met mij ontwikkeld. Het banket bak ik zelf. Ik  ben  daar heel bewust mee bezig en dus kunnen bezoekers genieten van producten, die bereid zijn volgens een natuurlijk proces. Van koekjes tot drankjes, alles is biologisch of natuurgetrouw tot stand gekomen op ons  eigen landgoed.,” vertelt een bevlogen Annette Brunninkhuis.

 

Alles valt samen
Het is heel bijzonder dat al deze componenten samenvallen op deze locatie. Een droom, die stapje voor stapje wordt gerealiseerd en dat leidt tot een unieke plek op deze mooie locatie op het Springendal in de Brunninkhoeshook. ‘Alles’ valt samen op deze plek op het landgoed Oude Brunninckhuis. Iedere zaterdag is de expositie voor belangstellenden geopend tussen 11.00 uur en 17.00 uur aan de Schabosweg 4. Vanaf de plek van de gouden schatvondst is een wandel – en fietsroute, die de bezoekers leidt naar het landgoed Oude Brunninckhuis waar men kan genieten van de expositie, de natuur en heerlijke Dinkelproducten.
Voor vergaderingen of andere meetings kan men altijd de website www.landgoedoudebrunninckhuis.nl raadplegen en een afspraak maken per mail: info@landgoedoudebrunninckhuis.nl

Foto’s: Hanneke Spermon

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Jan Cremer bleef heimwee houden naar Hezingen

Jan Cremer bleef heimwee houden naar Hezingen

Op woensdag 19 juni overleed op 84-jarige leeftijd Jan Cremer. In 1940 werd hij geboren in Enschede....

Lees verder >
De rol van de midwinterhoorn op Landgoed Oude Brunninckhuis

De rol van de midwinterhoorn op Landgoed Oude Brunninckhuis

Een ontmoeting op Landgoed Oude Brunninckhuis zorgde voor een bijzonder verhaal uit het begin van de...

Lees verder >
Lezing/arrangement ‘Goudschat van het Springendal’

Lezing/arrangement ‘Goudschat van het Springendal’

Op zondag 20 augustus houdt Annette Brunninkhuis-Weersink de lezing:  ‘Goudschat van het Spring...

Lees verder >