Topzorg leveren op gebied van bekkenbodemproblemen, dat is iets wat het team van het Bekkenbodem Expertise Centrum al jaren doet. Ruim 2000 patiënten worden jaarlijks behandeld door het multidisciplinaire team. Deze zorg is officieel beloond met de STZ topklinische status.
Samen beter
Het expertisecentrum is een unieke samenwerking tussen alle zorgverleners op het gebied van bekkenbodemproblemen: gynaecologen, urologen, chirurgen, bekkenfysiotherapeuten, continentieverpleegkundigen en een seksuoloog. Sinds enkele jaren is er een spreekuur voor vrouwen met gecombineerde klachten in de bekkenbodem. In één afspraak onderzoeken zowel de gynaecoloog, uroloog, chirurg en bekkenfysiotherapeut de patiënt en maken ze een gezamenlijk behandelplan.
Ook is er een spreekuur voor zwangere vrouwen, die bij een eerdere bevalling een totaalruptuur hebben gehad, waarbij in één afspraak de klachten worden besproken, het herstel van de kringspier wordt beoordeeld met een echo, en er meteen een advies kan worden gegeven over de komende bevalling. Gynaecoloog Annemarie van der Steen: “Onze zorg levert verbetering op in de kwaliteit van leven voor een grote groep vrouwen met bekkenbodemklachten. We hopen het taboe rondom deze klachten te doorbreken.”
Complexe zorg
Het centrum is uniek vanwege het complete palet aan behandelingen voor bekkenbodemproblemen dat wordt aangeboden, met als bijzonderheid de gecombineerde robotoperatie, sacrale neuromodulatie bij ontlastingsverlies en bulkinjecties bij urineverlies. Van der Steen: “Het behalen van de topklinische status betekent erkenning en de mogelijkheid om de kwaliteit van onze zorg samen met de patiënten naar een nog hoger niveau te tillen.”
Onderzoek en innovatie
ZGT heeft een unieke samenwerking met de Universiteit Twente. Ieder jaar lopen er meerdere onderzoeken in het Bekkenbodem Expertise Centrum. Deze onderzoeken richten zich vooral op het beter begrijpen van bekkenbodemproblemen door middel van staande MRI en 4D echografie. Als voorbeeld wordt er bij vrouwen die een pessarium gebruiken voor hun verzakking in de staande MRI scanner gekeken hoe de werking van dit pessarium eigenlijk is
Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen
ZGT is sinds 2021 toegetreden tot de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Tot de vereniging STZ worden alleen ziekenhuizen gerekend, die naast basiszorg ook topklinische zorg leveren en actief zijn op het gebied van opleidingen, wetenschap en innovatie. Een STZ-erkenning geeft aan dat een ziekenhuis hooggespecialiseerde en complexe patiëntenzorg levert, die onderscheidend is van de ‘gewone’ zorgverlening. Ieder STZ-ziekenhuis heeft specialisaties en bijzondere expertisegebieden in huis, die in het Topklinisch Zorgregister in beeld zijn gebracht. Eerder werden in ZGT het Centrum voor Geriatrische Traumatologie, ZGT Slokdarm- en Maagkliniek, diabetische voet, diabetes innovatiecentrum ZGT, ARTeriitis EXpertisecentre Twente (ARTEXT) en Borstkliniek Oost-Nederland (BON) erkend tot een topklinisch expertisecentrum.