Er is in Ootmarsum veel geïnvesteerd in het aantrekkelijk maken van de stad en dat heeft resultaat opgeleverd, het is gezellig druk in het centrum. Om deze gezelligheid te kunnen behouden en de openbare orde en veiligheid te kunnen waarborgen is er een investering in het centrum nodig. Bewoners en ondernemers zijn daar het afgelopen jaar bij betrokken, maar hun betrokkenheid is het komende half jaar ook zeker nog nodig.
De gemeente Dinkelland kent het proces MijnDinkelland2030. In dat proces worden inwoners uitgedaagd om na te denken over hoe de kern er in 2030 uit moet zien. De kernen moeten leefbaar gehouden worden en de inwoners van de kern weten immers het beste wat daarvoor nodig is. “Dat geldt uiteraard ook voor Ootmarsum”, licht wethouder Benno Brand toe. “Alle kernen gaan daar verschillend mee om en het was duidelijk dat Ootmarsum even een zetje nodig had. Er moest namelijk op korte termijn iets gebeuren om het zomerseizoen goed en veilig door te komen. Dit had te maken met de geldende coronamaatregelen en de daarbij horende uitgebreide terrassen, en de gezellige drukte in de stad. We hebben daarom als college de handschoen opgepakt en dat voorzetje gegeven. Maar om het proces voort te kunnen zetten hebben we echt de Ootmarsummers nodig.”
Autoluwe(re) binnenstad
Een autoluwe(re) binnenstad is een wens voor Ootmarsum. Om hieraan te voldoen is de eerste stap gezet door parkeerplaatsen van de blauwe zone in de binnenstad weg te halen. Hierdoor wordt ‘zoekverkeer’ in het centrum aanzienlijk minder. Vijf parkeerplaatsen zijn gebleven waar kort geparkeerd mag worden (snel iets of iemand ophalen of wegbrengen). De ‘oude’ parkeerplaatsen zijn jarenlang onderdeel geweest van het centrum en om te voorkomen dat iemand vanuit gewoonte toch nog gaat parkeren, niet realiserende dat de parkeerplaats er niet meer is, zijn er op sommige plekken paaltjes geplaatst. Voor vergunninghouders zijn er, tijdelijk, zes parkeerplaatsen aan de achterkant van de kerk gemaakt. Wethouder Brand: “De maatregelen die genomen zijn, kunnen (deels) van tijdelijke aard zijn. Er zijn geen definitieve besluiten genomen. We gaan de komende periode samen met Ootmarsum kijken naar de ervaringen tot nu toe en bekijken samen wat het centrum nodig heeft om ook in de toekomst (be)leefbaar te zijn.”
Samen met Ootmarsummers
Begin dit jaar is er door de gemeente, in samenwerking met een klankbordgroep van inwoners en ondernemers uit Ootmarsum, een enquête uitgestuurd om de behoefte van Ootmarsum in beeld te krijgen. De enquête is opgevolgd met een webinar waarin inwoners ‘live’ vragen konden stellen. Alle momenten hebben goede respons gehad en daarmee een goed beeld opgeleverd van Ootmarsum. In navolging op deze enquête, gesprekken met de klankbordgroep en het webinar zijn er, tijdelijk, keuzes gemaakt met betrekking tot parkeren. “Om Ootmarsum nog verder klaar te maken voor de toekomst moeten er nog meer maatregelen genomen worden. Maar dit willen we zoveel mogelijk samen met de verschillende partijen in Ootmarsum doen. Vragen waar we antwoorden op moeten vinden zijn: hoe wordt invulling geven aan de vrijgekomen ruimte van de verwijderde parkeerplaatsen? Waar moeten fietsenstallingen komen? Is er behoefte aan een bewaakte fietsenstalling? De huidige terrassen zijn nog ‘corona-terrassen’, hoe gaan we daar in de toekomst mee om?, etc.”, vertelt wethouder Brand.
Bijeenkomst(en) zodra het kan
Zodra de coronamaatregelen het toelaten worden er weer bijeenkomsten georganiseerd voor de inwoners van Ootmarsum. Tot die tijd wordt er gecommuniceerd door middel van persberichten, video’s en online bijeenkomsten. Op de website van de gemeente Dinkelland is ook meer informatie te vinden over Ootmarsum, https://www.dinkelland.nl/beleefbaar-ootmarsum.