Ben Raatgerink is een man, die zonder op de voorgrond te treden, heel veel functies bekleedt in zijn Ootmarsum. Bij nagenoeg ieder evenement is hij betrokken en dus is het eigenlijk niet verwonderlijk dat hij vanaf het begin betrokken is geweest bij de Siepelmarkten. Ben kan er smakelijk over vertellen en laat zijn herinneringen aan 50 jaar Siepelmarkten dan ook graag de vrije loop.
Kleinschalig begonnen
“Herman Veelers, de toenmalige VVV directeur, was destijds de grote animator. Ik kende hem al de nodige jaren in verband met het draaien van de VVV film. Daarnaast schoven ook Wim Essink en marktmeester Gait Olde Meule aan. Een enthousiast kwartet dat natuurlijk gekoppeld werd aan de winkeliersvereniging. De eerste drie Siepelmarkten in 1969 vonden plaats in de Marktstraat en de Grotestraat. Toen al waren er de oude ambachten te zien en zorgden de Ootmarsumse Boerendansers voor de Boerenbruiloft. Niet alle winkeliers namen deel, want volgens goed Twents gebruik wilden zij eerst de kat uit de boom kijken. We sjouwden zelf met kramen om ze op de plek te zetten. We deden het met elkaar en waren erg blij met de publieke belangstelling. Het werd een doorslaand succes en het fundament was gelegd, waarop de Siepelmarkten nog steeds kunnen bouwen.
In het begin van de jaren ’70 was een os aan het spit een extra trekpleister. Slager Floot was degene, die bij de boeren langs ging om een vlezige os uit te zoekn.
Draden trekken met ‘eigen’ geld
In het tweede jaar kwam Ben Stroot het bestuur versterken en later nam hij de rol van veldwachter op zich toen de Kindermarkt onderdeel uitmaakte van het circuit. In dat jaar veranderde mijn rol van kramensjouwer naar geluidsman. In het eerste jaar waren er kinderen zoek of zochten mensen elkaar. Dat kon toen niet worden omgeroepen, omdat er geen geluidsinstallatie was. Dat hebben we opgepakt. In Almelo regelde ik de geluidsinstallatie voor de KVP, een politieke partij. Eén van hen kwam regelmatig in Ootmarsum en zo wist hij dat ik wel ‘iets’ kon met het regelen van geluid. Het geld dat we daar verdienden stopten we in de aanschaf van kabels en geluidsboxen. Dat werd vervolgens draden trekken en boxen ophangen. We maakten een gaatje in de kabel om deze vervolgens met een veiligheidsspeld vast te maken. En zo hadden we verbinding en kon de belangrijkste informatie vanuit het oude VVV kantoor worden omgeroepen,” beschrijft Ben Raatgerink het prille begin van een eigen geluidsinstallatie.
‘Bijzondere’ ontmoeting
Het ophangen van de geluidskabels was trouwens wel een feestje. “Bij slager Steinmeijer kregen we worst, bij Henk van der Maas op het privé terras achter het hotel een biertje en bij Herman Haarhuis de tweede. In de Marktstraat klom ik op de ladder bij bakker Wientjes en daar had ik bij het slaapkamerraam een bijzondere ontmoeting,” lacht Ben Raatgerink, “Stien Wientjes stond daar in haar BH, ik verontschuldigde me direct en klom de ladder af. ‘Geeft niet, jouw vrouw heeft hetzelfde onder haar kleding als ik’ hoorde ik Stien nog zeggen.”
Gouden formule
Op de vraag of er in de afgelopen 50 jaar veel veranderd is aan de Siepelmarkten hoeft Ben niet na te denken. “Eigenlijk niet. De formule van destijds wordt nog steeds gehanteerd en daarmee staat het evenement als een huis. Natuurlijk zijn er best wel wat veranderingen, maar de grote lijn is gehandhaafd in de afgelopen 50 jaar. We begonnen met de oude ambachten, de Boerenbruiloft en de deelname van de plaatselijke ondernemers.
Daar is de Kindermarkt bijgekomen en verder is het circuit uitgebreid met ondernemers van buitenaf en is er ook muzikaal vertier. De pijlers: oude ambachten, kindermarkt, Boerenbruiloft en de bijzondere sfeer tijdens de Siepelmarkten is er nog steeds. We hebben nog steeds veel aanvraag, maar kunnen niet alles plaatsen. Dit jaar staan het Educatorium en het Openluchtmuseum met een stand op het circuit, want zij zijn onlosmakelijk verbonden met ons stadje. Zo kunnen zij zich presenteren,” aldus Ben Raatgerink.
Dit jaar heeft hij min of meer de functie van marktmeester op zich genomen en dat doet hij samen met voorzitter René Bosch en Jarno Brugging. “Ik ben al 50 jaar betrokken bij de Siepelmarkten en weet er dus het nodige van. Als je samenwerkt met mensen als de vroegere kartrekkers Herman Veelers, Ab Groothuis, Martin Olde Meule dan leer je ook de ins en outs van zo’n organisatie kennen. En dus hebben ze me vorig jaar gevraagd om een deel van de taak van marktmeester op me te nemen. Het is vooral een administratieve taak, want ik heb contact met de deelnemers en wijs hen een plaats aan en hou bij op welke Siepelmarkt ze komen. Na aanmelding en het vaststellen van de plek krijgt iedereen bericht. We hebben 120 plekken en dat is echt het maximum ook in verband met de veiligheidsvoorschriften.”
Leuke anekdotes
Ben Raatgerink kent natuurlijk ook de nodige anekdotes. Het verhaal van Stien Wientjes is al genoemd, maar ook met Jan Riesewijk van de Böggelrieders en vooral bekend van de serie ‘Van Jongeleu en oale groond’ en als buutreed’ner heeft Ben het nodige meegemaakt. “Als de Böggelrieders naar Ootmarsum kwamen voor één van de Siepelmarkten dan verzamelden ze zich bij de Rozenstruik. Ik ging daar altijd even langs om het programma door te nemen, zodat ik niet voor verrassingen kwam te staan. Jan begroette me altijd met de woorden: ‘Dit is mijn vaste geluidstechnicus’. Tijdens één van de boerenbruiloften was er even een misverstand tussen de toekomstige echtelieden, dus de één zei de tekst van de ander, waarop Jan heel adrem reageerde of ze in Ootmarsum wel het verschil tussen bruid en bruidegom kenden. Een ander feit is, misschien niet direct bijzonder, dat deelnemers stroom nodig hebben. Dat is bijna een keer faliekant misgegaan. Een ondernemer wilde op de markt laten zien hoe ze emblemen op broeken en shirts kon strijken. Ze kreeg stroom, maar de stoppen vlogen er door. Er waren op een bepaald moment zeven strijkijzers aangesloten en de kabel lag er al enigszins zwartgeblakerd bij. Dus we hadden zomaar brand kunnen krijgen in zo’n kraam met kleding en dan zijn de gevolgen soms niet te overzien. En wat te denken van de man, die een eurostekker van me leende. Hij nam deze aan het einde van de eerste Siepelmarkt mee naar huis. De volgende kwam hij weer en ik vroeg of hij nog iets van me had. De man fronste zijn wenkbrauwen en liet weten dat hij nog die eurostekker had, maar hij leefde in de veronderstelling dat deze bij de prijs zat inbegrepen. Ik heb hem maar uit de droom geholpen,” grinnikt Ben Raatgerink.
Siepelmarkten 2019
Dit jaar is Ben Raatgerink niet alleen op het gebied van geluid actief. Zijn taken zijn uitgebreid en dat na 50 jaar actief te zijn geweest tijdens de Siepelmarkten. Het is niet alleen maar kabels trekken, maar het is meer geworden en dat heeft natuurlijk alles te maken met de enorme betrokkenheid van Ben Raatgerink wat er in Ootmarsum wordt georganiseerd. Het geeft ook aan hoe hij begaan is met het reilen en zeilen en dat siert deze geluidstechnicus, marktmeester, en manusje van alles. Een man met een groot hart, die het volste vertrouwen heeft dat ook de gouden Siepelmarkten opnieuw een succes worden.
Siepelmarkten 2019 vinden plaats op 25 juli en op 1 en 8 augustus. Ze beginnen om 10.00 uur en eindigen om 18.00 uur. Er zijn twee bewaakte fietsenstallingen en ook worden er extra parkeerplaatsen gecreëerd.