Er wordt druk geschoffeld, geharkt en gespit rondom de Mariakapel in Agelo. Eén van de vrijwilligers rijdt met een klein trekkertje heen en weer om oud blad af te voeren. Af en toe wordt er een humoristische opmerking gemaakt en klinkt er gelach. Maar er wordt onder leiding van Hoveniersbedrijf Kemperink stug doorgewerkt. Tijd voor een kopje koffie gunnen de mannen zich nauwelijks. Het werk moet natuurlijk wel klaar. De tuin van de Kipboomkapel in Agelo wordt namelijk voorzien van een bewateringssysteem. Het is een hele klus, maar het irrigatiesysteem is dan ook geen overbodige luxe.
Jan Wilbers gunt zich even tijd voor een adempauze. ,,Maar ook weer niet te lang, want ik moet natuurlijk wel het goede voorbeeld geven”, zegt Jan Wilbers met een knipoog. Hij en zijn vrouw Ans maken een opgeruimde indruk. De beheerders van de Mariakapel laten weten blij te zijn met de manier, waarop de beplanting rond ‘hun’ kapel op de hoek van de Weerselosestraat en de Kipboomweg voortaan van water wordt voorzien. Dat gaat namelijk volautomatisch. ,,We stellen de tijdklok in en op vaste tijden druppelt het water dan via meer dan 100 meter aan leidingen de grond in rond de wortels van de planten.”
De beheerders hebben er letterlijk geen omkijken meer naar. ,,We hoeven”, lichten Ans en Jan Wilbers graag toe, ,,niet meer bang te zijn dat de beplanting verdroogt en doodgaat. Handmatig met de slang de planten water geven is ook niet meer nodig. In droge periodes moest dat vrijwel dagelijks; dat kostte vele uren. Desondanks ging het toch nog geregeld mis. Zeker ook, omdat de dikke eiken rond de kapel heel veel water uit de grond halen. In zeven jaar tijd hebben we zeker drie keer alle planten moeten vervangen, omdat ze waren verdroogd. Dat was allemaal geen doen meer”.
Steun van Buurtschapsraad en Rabobank Coöperatiefonds
Dus bedachten Ans en Jan Wilbers dat een bewateringssysteem dé oplossing kon zijn voor de problematiek. Daarbij kregen ze de welkome, maar ook noodzakelijke financiële steun van de Buurtschapsraad Agelo en van de Rabobank. ,,Toen we de vraag kregen voorgelegd, hoefden we niet lang na te denken”, vertelt bestuurslid Herman Borgerink van de buurtschapsraad. ,,De Mariakapel gaat immers heel Agelo aan. Iedereen staat er achter. De bereidheid om als vrijwilliger mee te helpen is enorm. Het bewateringssysteem is een hele nuttige voorziening waar we met z’n allen heel veel plezier aan zullen beleven.”
De woorden van Borgerink klinken Ans en Jan Wilbers als muziek in de oren. De buurtschapsraad betaalt de helft van de kosten. Ook bij de Rabobank Twente-Oost vonden ze een gewillig oor. Via het Coöperatiefonds wordt een deel van de overblijvende kosten vergoed. ,,Daar zijn we erg blij mee; de Rabobank reageerde meteen enthousiast.”
Steeds meer bezoekers voor Maria in de kapel in Agelo
De overige kosten van het bewateringssysteem komen voor rekening van de stichting, waarin de Kipboomkapel is ondergebracht. De stichting genereert haar inkomsten uit de verkoop van kaarsen in de kapel. En dat gaat goed, boven verwachting zelfs. Zo vreemd is dat ook weer niet, want het aantal bezoekers van de in 2014 geopende Kipboomkapel is groter dan ooit. ,,Het is”, weet Ans Wilbers als geen ander, ,,sinds de Corona-crisis nog nooit zo druk geweest. De vertegenwoordiger van de kaarsen kan het zien aan wat hij aan ons levert. Meerdere dagen per week zijn er tientallen bezoekers. Ze komen overal vandaan. Uit de buurt, elders uit de regio, uit het hele land; lopend, met de fiets of met de auto. De bezoekers nemen even de tijd voor een moment van bezinning of een gebed. Vaak ook steken ze voor wie of wat dan ook een kaarsje aan en schrijven ze iets in het gastenboek. Niet zelden een bijzondere en persoonlijke boodschap aan Maria.”
Behoefte
Geregeld ook komen Ans en/of Jan Wilbers in gesprek met de bezoekers. En dat is altijd de moeite waard is hun ervaring. ,,We horen de mooiste verhalen. Ook hele bijzondere, verdrietige en ontroerende. Iedereen heeft zo zijn of haar reden om even bij Maria langs te gaan. En dat is heel mooi. Het tekent ook de behoefte aan een Mariakapel in deze tijd.”
Naast het bewateringssysteem komt er voor de Kipboomkapel ook een nieuwe lantaarn compleet met een nieuwe eikenhouten paal te staan. Jan Wilbers: ,,De oude lantaarn was op. We krijgen nu een hele bijzondere, die heel mooi past bij de bouwstijl van de Mariakapel. Alles in harmonie met elkaar. We kunnen er weer mee vooruit, “besluit het zeer betrokken echtpaar Wilbers.