Berend Seiger beeldhouwer aan het kanaal

Samen met kunstenares Desirée Groot Koerkamp stond beeldhouwer Berend Seiger in de schijnwerpers tijdens de onthulling van de kunstwerken in en op de muur, die de tijdslijn van de historie van deze unieke plek uitbeeldde: de Kuiperberg. Desirée maakte de prachtige panelen in de muur, terwijl Berend Seiger koos voor meeuwen en de symboliek voor deze keuze is in het onderstaande verhaal over deze bijzondere kunstenaar te vinden.
Berend Seiger (3)
Zijn paradijs aan het kanaal Almelo-Nordhorn
Kunstenaar Berend Seiger kijkt in zijn werkplaats uit over het kanaal Almelo-Nordhorn en aan de achterkant over de weidse weilanden van de buurtschap Agelo. Binnen heeft hij een werkruimte, een keuken met alles er op en er aan en een gedeelte waar hij zijn modellen exposeert. Die expositieruimte is te klein en dus heeft Berend Seiger zijn ‘hemelse’ plek vergroot. “Het klopt helemaal als je dit een ‘hemels plekje’ noemt, want ik ga hier nooit meer weg,” lacht de gastvrije kunstenaar, “Ik had mijn werkplaats bij de voormalige gemeentewerf, maar door de Commanderieplannen moest dat gedeelte worden gesaneerd. Gelukkig kon ik dit gebouwtje  aan het kanaal kopen en daar ben ik intens gelukkig mee. De gemeente werkte mee en wijzigde het bestemmingsplan. Het is een geweldige locatie waar ik alle ruimte en vrijheid heb om mijn beelden of schilderijen te maken.”
Berend Seiger (17)
Berend Seiger is geboren en getogen in Oldenzaal. In zijn jeugdjaren was hij veelvuldig te vinden bij de kunstenaar Jan Kip, die onder meer bekend is geworden door het beeld van het Boeskoolmenneke. “Als kind kwam ik bij hem over de vloer en hij heeft mij de eerste beginselen bijgebracht. Ik heb onder meer het houtsnijwerk geleerd. Kip maakte veel  beelden en daar mocht ik hem bij helpen. Op mijn zesde maakte ik zelf al beeldjes, dus je kunt wel zeggen dat ik mijn hele leven al kunstenaar ben geweest,” vertelt Seiger. “Ik groeide op in een echt arbeidersgezin en dat betekende dat je al vroeg aan het werk moest. Dat deed ik bij een meubelmaker en zorgde onder meer voor het houtsnijwerk. In de avonduren volgde ik de AKI opleiding. Dat deed ik samen met Gerard Velthuis, die dan bij mij langskwam en samen reden we op de brommer naar school. Ik heb de vakken Filosofie, Pedagogiek en Maatschappijleer afgerond, waardoor ik als docent aan het werk kon.  Naast mijn kunstenaarschap heb ik 30 jaar als docent gewerkt op verschillende scholen. Op deze wijze heb ik ook Liesbet Optendrees en Erna Visser leren kennen, die tijdens Kunst in Ootmarsum te zien zullen zijn. Zo zijn er wel meerderen en dat maakt het kunstevenement voor  mij altijd wel bijzonder, omdat je op deze wijze oude bekenden ontmoeten. Daar maak je gezellig een praatje mee, want dat is voor mij heel belangrijk. Gezelligheid en iedereen in zijn waarde laten,” geeft Seiger zijn binding met Kunst in Ootmarsum en zijn visie op het leven  weer.
Berend Seiger (9)
“Ik ben een dromer”
De kunstenaar noemt zichzelf een dromer. Iemand, die in zijn werken de symboliek van het leven terug wil laten komen. Een mooi voorbeeld is het beeld ‘Het Sjalotje’, waarmee de kunstenaar in Ootmarsum en omstreken definitief zijn naam heeft gevestigd.  “Ik kreeg de opdracht destijds van de Othmarridders . Ik maakte het beeld ‘Het Sjalotje’ en dat betekent klein Siepelke passend bij Ootmarsum.
Berend Seiger (39)
Het kunstwerk moet uitbeelden dat ze aan het trekken blijft om een Siepel uit de grond te krijgen. Dat lukt natuurlijk niet, want je eigen wortels krijg je nooit uit de grond, en dat moet je eigenlijk niet willen ook” legt Seiger deze symboliek uit. Vanaf dat moment blijft de 74-jarige vertellen over zijn passie, zijn geluk, maar ook het verdriet in zijn leven. “Dat alles probeer ik,  zeker de laatste jaren,  in mijn beelden te verwerken. Ik ben bezig met bloemen te maken, waaronder tulpen en gladiolen. Kijk maar eens naar deze tulpen,” laat Seiger een beeld zien, waarmee hij momenteel aan het werk is, “Zie je, hier bovenin vinden twee mensen elkaar in de bloei van hun leven. Het geluk tussen hen wordt bekroond met een kindje, maar onderaan dit beeld zie je ook dat de tulp geknakt is. Ik vind het eigenlijk heel mooi dat je zo het leven, zoals wij het kennen, in beeld kunt brengen. Kijk en hier zie je het beeld dat een plek krijgt op de muur bovenop de Kuiperberg.  Desirée Groot Koerkamp  maakt de kunstwerken in de muur en mijn beeld komt op de muur. Ik filosofeer over de plek, de betekenis van deze locatie en daar moet symboliek in zetten. Vroeger is het een zee geweest, later land met die prachtige Kuiperberg die je een stap dichter bij de lucht  brengt. Dus ik heb gekozen voor meeuwen, die voedsel zoeken in de zee, vliegen in de lucht en broeden op het land,” is de uitleg van de kunstenaar.  “Alles ineen wat zich in al die honderdduizenden jaren daar heeft voltrokken.”
Berend Seiger (34)
De deur staat altijd open
De gastvrijheid van Seiger lijkt geen grenzen te kennen. Hij laat al zijn beelden zien, vertelt over zijn manier van werken en steeds klinkt er dankbaarheid in zijn stem. Het zijn niet alleen beelden, maar ook prachtige schilderijen. Aan de muur hangen de vier jaargetijden en ook in die 4 werken zit een prachtige symboliek. Seiger heeft een trofee ontworpen, die jaarlijks in Duitsland wordt uitgereikt bij een aansprekende mediaprijs. Hij heeft opdrachten gekregen van wereldmerken als Ferrari, Mercedes en Jaguar. Een Grolsch beeld ontbreekt niet. Natuurlijk zijn er ook de modellen te zien van de inmiddels 7 beelden, die in Ootmarsum staan te pronken. Zelf pronkt Seiger niet met zijn succes als kunstenaar. “Ik ben niet iemand, die de publiciteit zoekt.  Dat hoeft voor mij allemaal niet. Behalve als iemand naar mijn idee onrecht wordt aangedaan, want daar kan ik niet tegen.  Natuurlijk kennen veel mensen je als de kunstenaar, die het Sjalotje en recent het Engels’ jufferke heeft gecreëerd. Maar ik loop daar absoluut niet mee te koop, omdat ik gewoon mezelf wil zijn”
Berend Seiger (18)
Ootmarsum een fijne thuisbasis
“Het meest blij ben ik echter met het feit dat Ootmarsum sinds zo’n 20 jaar mijn thuisbasis is geworden. Na een lange periode in de Boeskoolstad kwam ik in de Siepelstad terecht en daar hebben verschillende mensen mij heel goed opgevangen. Ik noem geen namen, maar als ze dit lezen, weten ze vast wel wie ik bedoel.  Daar ben ik ze enorm dankbaar voor en in het stadje voel ik me meer dan thuis en welkom. En op deze plek aan het kanaal waar ik overdag nagenoeg altijd te vinden ben, is het heerlijk om met mensen om te gaan, te boetseren en tegelijkertijd te genieten van een enorme vrijheid. Praten aan de keukentafel onder het genot van een bak koffie, een borreltje of een glaasje bier. Het zijn fijne momenten, die ik koester. Maar dat doe ik ook met mijn vrijheid. Heerlijk aan het werk en als je de zinnen wilt verzetten loop ik naar buiten en geniet van de weidse natuur. Gewoon genieten van de alledaagse dingen maakt mij een dankbaar mens. Laat mij mijn gang maar gaan,” sluit de kunstenaar af met het bekende liedje van Ramses Shaffy.  Berend Seiger: in alle opzichten een uniek en warm mens.

Foto’s Caspar Kouijzer

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Gemoedelijke sfeer karakteriseert Kunst in Ootmarsum

Gemoedelijke sfeer karakteriseert Kunst in Ootmarsum

De tweede dag van Kunst in Ootmarsum kenmerkte zich door een gemoedelijke sfeer. Misschien net wat m...

Lees verder >
De kop is er af

De kop is er af

De hele week is het al ‘onrustig’ in het centrum van Ootmarsum. Kunst in Ootmarsum zweeft boven ...

Lees verder >
Stadsdichter draagt een gedicht vol kunst voor

Stadsdichter draagt een gedicht vol kunst voor

Tijdens de openingsceremonie van Kunst in Ootmarsum droeg stadsdichter Henny OIde Meule zijn nieuwst...

Lees verder >