Bevrijdingsvuur naar Ootmarsum

Vrijdagavond 4 mei  is het dan eindelijk zover. Na een aantal maanden voorbereiding, vergaderen en organiseren brengen leden van  de OLC’93 in het kader van haar 25-jarig jubileum het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Ootmarsum.

OLC Bevrijdingsloop 1
Bevrijdingsloop
In het verleden namen leden van de OLC ’93 al regelmatig mee aan dit waardige  gebruik. In het kader van de 50-jarige bevrijding  namen leden van de  OLC  in 1995 voor het eerst deel aan deze bevrijdingsloop. “Dit is een  loop van Wageningen naar Ootmarsum. In Wageningen, waar de Duitsers in hotel De Wereld zich officieel overgaven, stonden lopers uit geheel Nederland klaar om het bevrijdingsvuur op te halen en in estafette te brengen in de eigen gemeente. Dit vuur in de fakkel, dat symbool staat voor leven in vrede en vrijheid, werd ’s nachts lopend naar Ootmarsum gebracht. Vijftig lopers en vrijwilligers hebben deze afstand overbrugd in een bijzondere gezellig sfeer. Het was een emotionele en indrukwekkende ontvangst op het Marktplein. Het vuur werd in ontvangst genomen door de toenmalige burgemeester Verbeeten. Deze Bevrijdingsloop hebben we meerdere keren gelopen”, vertelt Paul Sijtsma in het Jaarboek van de Heemkunde 2018 waar een mooi verhaal gewijd is aan de zilveren OLC ’93.

olcfoto-uitgelicht
De Bevrijdingsloop in 2018
Voorafgaand aan het vertrek op vrijdagavond nemen de leden eerst deel aan de dodenherdenking op het Bergplein bij het oorlogsmonument. Gelijk daarna stappen zij in de bus richting Wageningen waar om 00.05 uur het bevrijdingsvuur ontstoken wordt, en meer dan tweeduizend lopers het vuur middels een estafettevorm richting hun eigen woonplaats brengen.

De OLC, gaat dankzij een flink aantal sponsors met maar liefst 65 lopers en begeleiders op pad. Met één grote bus, twee kleinere busjes en twee fietsen worden  de lopers ondersteund tijdens de 135 kilometer van Wageningen naar Ootmarsum.

De route loopt via Renkum, Arnhem, Rheden richting Doesburg. Vandaaruit gaan ze de achterhoek in richting Hummelo en Barchem naar Gelselaar, om vervolgens via Hengevelde richting Delden te lopen. Vanuit Delden gaat het  richting Azelo, Zenderen en Saasveld en via het Stift terug naar Ootmarsum.

De lopers lopen in groepen van 3 tot 4 personen een afstand van 5 of 10 kilometer. De gemiddelde snelheid is ongeveer 10 km per uur en dat betekent dat de delegatie van de OLC ’93  rond 14.30 uur terug is in Ootmarsum .

Het laatste deel van de route richting het centrum van Ootmarsum worden de OLC’ers begeleid door de Harmonie Cecilia en een aantal legerjeeps. In het centrum van Ootmarsum wordt  het vuur overgedragen aan burgemeester John Joosten, die het Bevrijdingsvuur op het Kerkplein ontsteekt. Na een woordje van de Burgemeester en een gedicht van de Stadsdichter Freddy Mensink wordt het officiële deel van de loop afgesloten en is het tijd voor ontspanning en een drankje.
Bij deze worden alle belangstellenden van harte uitgenodigd om bij het inhalen van het vuur in de binnenstad aanwezig te zijn.

De organisatie

Foto’s van vroeger Beeldbank Heemkunde Ootmarsum
Groepsfoto OLC: Ben Graven

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Alleen maar winnaars bij geslaagde Springendalloop

Alleen maar winnaars bij geslaagde Springendalloop

Lachende gezichten en met opgestoken duimen. Zo kwamen de meeste deelnemers aan de Springendalloop o...

Lees verder >
Aftellen voor Springendalloop is begonnen

Aftellen voor Springendalloop is begonnen

Het aftellen is begonnen. Zaterdag 1 oktober om 10.00 uur wordt op de website van de Ootmarsumse Lop...

Lees verder >
Mooi samenspel leidt tot Noaberschap om Oekraïense vluchtelingen te helpen

Mooi samenspel leidt tot Noaberschap om Oekraïense vluchtelingen te helpen

De Stichting 75 jaar Vrijheid Ootmarsum en Omstreken, hardlopersclub OLC ’93, Noaberkracht en de B...

Lees verder >