De Molen van Oude Hengel in Ootmarsum gaat speciaal op de Nationale Molendag open voor het publiek. Aanstaande zaterdag 11 mei is de molen van 10.00 tot 16.00 uur geopend. Bezoekers worden rondgeleid door de molenaars, maar de molen zal die dag nog niet draaien. Daarvoor is eerst onderhoud nodig.
De Molen van Oude Hengel is sinds 2016 in het bezit van de gemeente Dinkelland. “Molens zijn beeldbepalend voor Nederland en een onderdeel van onze cultuur”, vindt wethouder Ilse Duursma. “Dat geldt ook voor de Molen van Oude Hengel. Daarom hebben we als gemeente 45.000 euro beschikbaar gesteld voor de nodige herstelwerkzaamheden, waarna het de bedoeling is dat de molen weer kan draaien. Ook daarna vinden we het belangrijk dat de molen goed onderhouden blijft. Landschap Overijssel is een partner die daar sterk in is. Daarom zijn we met hen in gesprek om te kijken of ze het eigenaarschap over kunnen nemen.”
Vrijwillig molenaar Rob Barenbrug is het met de wethouder eens. “Het is cultureel erfgoed en geeft een beeld van hoe er vroeger werd gewerkt om met behulp van de wind meel te malen. Honderd jaar geleden waren er ruim 10.000 molens in Nederland, nu nog maar 1200. Daarom moeten we zuinig zijn op de molens die er nog zijn.”
Kom 11 mei naar de Molen van Oude Hengel
Tijdens de Nationale Molendag staat de molen echter stil. “Het is niet verantwoord om de molen nu al te laten draaien”, weet Barenburg. Toch is een bezoekje aan de molen zaterdag zeker de moeite waard. De molenaar is met zijn collega’s aanwezig om tekst en uitleg te geven over de molen en hun werkzaamheden als vrijwillig molenaar. Want wat doet een molenaar eigenlijk? “Wij zorgen ervoor dat de molen schoon en netjes is, voeren klein onderhoud uit, signaleren gebreken, ontvangen bezoekers en geven rondleidingen”, somt Barenbrug op. En als de molen weer in bedrijf is, bedient de molenaar uiteraard de molen. In het kader van de Nationale Molendag vinden er zaterdag nog een aantal extra activiteiten plaats in de molen: “Er worden pannenkoeken gebakken en er is meel te koop. Verder is er een wandelroute uitgezet en voor fietsers is een fietsroute beschikbaar.” De Molen van Oude Hengel is zaterdag gratis toegankelijk, een vrije gift wordt echter op prijs gesteld. Via de website www.molenootmarsum.nl kan men op de hoogte blijven van het laatste nieuws van de Molen van Oude Hengel.
Vrijwilligers gezocht
Barenbrug hoopt dat nieuwe vrijwilligers zich melden na zaterdag, want die zijn hard nodig. “Wij zijn op zoek naar mensen die willen helpen met het schilderen van de molen. Ons streven is om het schilderwerk eind juni klaar te hebben.” Ook daarna is er ook nog genoeg te doen: “We hebben gidsen nodig; mensen die het leuk vinden om bezoekers te ontvangen en rond te leiden. En klussers zijn altijd welkom. Daarnaast zoeken we nog vrijwillige molenaars, maar daarvoor moet je wel een opleiding volgen.” Wie zich aan wil melden als vrijwilliger of meer informatie wil kan een e-mail sturen naar: info@molenootmarsum.nl.
Achtergrondinformatie
Geschiedenis Molen van Oude Hengel
Ooit stonden er twee molens in Ootmarsum. De stadsmolen aan de Molenstraat, waarvan alleen de romp nog over is, is nu in gebruik als woonhuis. Die molen stond er al sinds de middeleeuwen. In 1866 begon Albertus Voorhuis uit Geesteren met de bouw van een tweede windmolen. In eerste instantie werd dat een achtkantige houten bovenkruier, maar na de brand in 1872 werd de verwoeste romp vervangen door de huidige ronde romp van steen. In 1911 verkocht de zoon van Voorhuis de korenmolen aan Herman Oude Hengel. De molen zou vier generaties lang in het bezit van de familie Oude Hengel blijven. In die tijd werd er een bakkerij, houtzagerij en een graansilo bijgebouwd. Later raakten deze gebouwen buiten gebruik en werden ze gesloopt.