Dat er moet worden bezuinigd daar valt niet aan te ontkomen, maar of die ingreep voor de Ootmarsumse bibliotheek desastreus zal zijn, zoals het zich een tijd geleden liet aanzien, is nog lang niet zeker. Dat werd al duidelijk toen in de raadsvergadering het amendement van het CDA werd aangenomen, waarin werd gesteld dat vier vestigingen in de gemeente Dinkelland gehandhaafd dienden te blijven. Dat hield in, dat de huidige vier bibliotheekvestigingen, te weten die in Denekamp, Weerselo, Rossum (in het Kulturhus) en dus ook die in Ootmarsum open zullen blijven.
Over een aantal andere zaken c.q. knelpunten kon niet direct een definitief besluit worden genomen of mededeling worden gedaan. Zo wordt in Ootmarsum nog steeds naar een andere vestiging uitgezien, maar dat hier de bezuinigingen een grote rol spelen, zal duidelijk zijn.
“Het bestuur is van mening dat een nieuwe behuizing die aan de huidige moderne eisen en die van de toekomst voldoet, absoluut noodzakelijk is. Maar we zijn daarbij wel gebonden aan de financiële middelen die ons ten dienste staan,” zegt Henk Rengerink, directeur van de Stichting Bibliotheek Dinkelland.
Voor wat betreft het personeel wordt gekeken naar hoe het bibliotheekwerk er in de komende jaren uit gaat zien. Aan de hand daarvan wordt gekeken naar de situatie van het personeel. “In totaal is er in Ootmarsum voor 22 uren professionele bezetting aanwezig, verdeeld over twee beroepskrachten. Over de toekomst is echter ook op dat gebied nog geen besluit genomen,” zegt de directeur. “Het aantal vrijwilligers zal wel op het huidige peil blijven,” voegt Rengerink eraan toe.
Hiermee geeft hij aan dat een flinke hoeveelheid vrijwilligers nodig is om gewenste service te kunnen bieden. Dat wordt mede veroorzaakt door de omstandigheid dat de vestiging in Ootmarsum twee verdiepingen heeft en dus intensievere inzet vraagt. Dat er in Ootmarsum een flinke belangstelling voor de bibliotheek is, wordt nog eens bewezen door cijfers die door Bea Bakker, die samen met Jan Vugteveen teamleider in Ootmarsum is, worden aangedragen. Het aantal van 77.000 uitleningen in 1988 was in 1998 iets opgelopen en bedraagt de laatste tijd al 80.000. “En waar de landelijke trend een daling laat zien in het aantal uitleningen, is het hier in Ootmarsum juist andersom en dat is een welkome ontwikkeling,” zegt Bea Bakker, die binnen de Stichting Bibliotheek Dinkelland tevens de functie van specialist-cultuur vervult.
De toekomst van de bibliotheek kan dus met enig optimisme tegemoet worden gezien, temeer daar de aanvankelijke gemeentelijke plannen, 50% bezuinigen, gehalveerd zijn.
De geschiedenis vanaf het 25-jarig jubileum in 1986 geeft ook steeds een opgaande lijn aan. Maar ook in die geschiedenis komt telkens de wens naar een nieuw, ruimer en beter geoutilleerd gebouw naar voren. Zo werd in 1999 door het Ootmarsumse gemeentebestuur overwogen, een ruimte te creëren in het toenmalige verzorgingshuis Huize Franciscus aan de Schiltstraat.
Dat nieuwe gebouw speelt ook nu nog steeds, maar een oplossing daarvoor is nog niet gevonden.
Deze foto toont de voormalige bibliotheek in het oude, prachtig pand waar nu het Educatorium is gevestigd. (Foto BMS)