Onlangs ontving de Ben Morshuis Stichting (BMS) een grote verzameling zogeheten bidprentjes, ook wel gedachtenisprentjes genoemd. Een inwoner van Ootmarsum die door zijn beroep veel bemoeienis had met uitvaarten, kreeg altijd zo’n bidprentje aangeboden en in de loop der jaren groeide het aantal tot ver over de duizend exemplaren. Ze kwamen allemaal in een doos terecht en niemand die er nog naar omkeek.
“Die doos vol kregen we aangeboden,” vertelt een der BMS-leden. Omdat de ‘verzamelaar’ ook bij uitvaarten in plaatsen buiten Ootmarsum was betrokken, zaten er ook bidprentjes uit die plaatsen bij. “Maar na een selectie bleken er ruim zeshonderd betrekking te hebben op inwoners van Ootmarsum en omliggende buurtschappen, de parochie Ootmarsum,” stelde de BMS vast.
De bidprentjes zijn historisch gezien van meer belang dan men op het eerste gezicht zou zeggen. Ze verschaffen allerlei informatie op velerlei gebied over de families die erop worden vermeld.
“Nu we bezig zijn met het onderzoek naar bijnamen van inwoners van Ootmarsum en buurtschappen blijken de bidprentjes van grote waarde te zijn. Zo is te zien dat een bepaalde familienaam naar een andere buurtschap of naar de stad ‘verhuist’, maar dat dan ook de bijnaam meegaat. De achtergrond van zo’n bijnaam is dan gemakkelijk te achterhalen. Stamboomonderzoek wordt met behulp van bidprentjes vereenvoudigd en bij een, zeg maar niet-Twentse achternaam is de plaats van geboorte meestal op het bidprentje vermeld,” beschrijft de BMS-er.
Veel informatie kan ook worden gehaald uit de korte levensschets die vaak op een bidprentje staat: het beroep, de activiteiten binnen een gemeenschap, de hobby’s maken vaak veel duidelijk. En het spreekt vanzelf dat bidprentjes met daarop een foto van de overledene bijzonder welkom zijn. Zo’n exemplaar, of een kopie ervan, komt niet alleen in de bidprentjescollectie van de BMS, maar eveneens in het personen-archief.
Bij de stichting merkt men intussen dat in Ootmarsum vrij algemeen bekend is, dat zij bidprentjes verzamelt. Regelmatig worden ze aangeboden. Soms een paar, maar ook in grote hoeveelheden. “Mensen bewaren ze vaak in een doos, maar weten op het laatst niet meer wat ze ermee moeten doen. Men weet dan dat ze in ons archief op de juiste manier worden opgeslagen: in alfabetische volgorde, in familieverband en achter hoesjes in ordners
Nog tijdens het inwerken van de ruim zeshonderd geselecteerde bidprentjes kwam een telefonische melding van een inwoner, die bij het opruimen van de zolder een doos met meer dan tweehonderd exemplaren had ontdekt. “Of de BMS ze wilde hebben.” Het antwoord was gauw gegeven.
Het is niet de bedoeling om alles alleen maar in het archief op te bergen. “Er zullen zeker exposities volgen, want juist bidprentjes roepen bij velen allerlei herinneringen op. Bovendien kan de ontwikkeling van het bidprentje ermee worden aangetoond,” zeggen de BMS-ers enthousiast.