Het Onderwijsmuseum Educatorium Ootmarsum opent het museumjaar 2018 op zaterdag 28 januari met een zeer bijzondere expositie van schoolplaten, zoals die in ons land niet vaak is vertoond.
De expositie heeft als titel meegekregen: “ 1 schoolplaat vertelt meer dan 1000 woorden”.
De schoolplaat was een zeer belangrijk onderdeel van het aanschouwingsonderwijs. Deze leermethode werd ontwikkeld in de negentiende eeuw, waarbij de kinderen door zien, horen, ruiken en voelen vertrouwd raakten met de dingen om hen heen. In de tweede helft van de negentiende eeuw en de eerste helft van de twintigste eeuw vormden de schoolplaten een onmisbaar hulpmiddel in het onderwijs.
De belangrijkste Nederlandse illustratoren van schoolplaten waren van Lummel, Isings, Koekkoek en Jetses
Van Lummel maakte in 1857 zijn eerste serie van 48 platen. Hij maakte in totaal 150 schoolplaten, die hij verdeeld had over 4 series.
Nadat in 1857 geschiedenisonderwijs bij de wet verplicht werd, zorgden illustratoren voor passende schoolplaten. Deze platen werden vanaf 1911 vervangen en vernieuwd door de werken van Johan Isings.
Hij maakte in totaal 43 schoolplaten. Erg bekend zijn onder andere de overwintering op Nova Zembla en de Slag bij Nieuwpoort.
De biologieplaten werden vooral gemaakt door Marinus Koekkoek. Hij maakte 2 series van 12 platen. De ene serie heette ‘In ons land’ met onder andere de beroemde plaat ‘In sloot en plas’ en de andere serie had de naam ‘Buiten ons land’ met onder meer de Siberische vlakte.
Eén van Nederlands meest geliefde illustratoren was Cornelis Jetses. Hij maakte honderden tekeningen, aquarellen en natuurlijk schoolplaten. Hij was de tekenaar van de platen over Ot en Sien.
Van deze vier grote Nederlandse illustratoren van schoolplaten bezit het Schoolmuseum Ootmarsum een heel groot aantal originele exemplaren. In vier vertrekken zullen deze platen in het museum aan de Keerweer in Ootmarsum tentoon worden gesteld.
De expositie wordt geopend op zaterdag, 27 januari door de Stadsprins Tim 1. Als voormalig schoolprins van de St. Jozefschool zou hij de platen bijna nog kunnen herkennen.
Met deze openingshandeling wordt voor het Schoolmuseum tevens het nieuwe museumjaar 2018 geopend. Met ingang van zondag 28 januari zijn de bezoekers van harte welkom in het dan nieuw ingerichte museum. Het museum is 7 dagen in de week geopend. De expositie is het hele jaar te bezichtigen.