Drie plaatselijke (top)natuurfotografen trokken er vorige week samen op uit. Robert Westerhof, Patrick Scholten en Harry Wolbers reisden in alle vroegte af om die dag twee natuurterreinen te bezoeken in de hoop daar een paar prachtige natuurfoto’s te maken.
“De eerste stop was in Lemelerveld,” vertelt Harry Wolbers. “We hoopten er nog een paar mooie dauwfoto’s te kunnen maken.
Foto: Zilveren maan op Blauwe Knoop
Dat lukte, want in de dauw zagen we de prachtige, zeldzame zilveren maan op de blauwe knoop. En ook nog eens de wespenspin met zijn kunstige spinnenweb.”
Foto: Wespenspin creëert zijn web
Het opmerkelijke leven van het Gentiaanblauwtje
“We vonden eitjes van het zeldzame Gentiaanblauwtje. Deze vlinder legt de eitjes op de klokjesgentiaan.
Foto: Eitjes van het Gentiaanblauwtje op de Klokjesgentiaan
Na tien dagen komen de rupsen tevoorschijn en deze vreten zich naar het binnenste om na tien dagen naar buiten te komen. Deze rups heeft dezelfde afscheiding als de moerasmier en dus wordt hij door hen meegenomen naar het nest van de mieren.
Foto: Icarusblauwtje
Een prima overwinteringsplek, maar als het een vlinder is geworden en geen mier, dan moet het Gentiaanblauwtje maken dat hij weg komt,” lacht Wolbers. “Toch wel een hele bijzondere cyclus van dit Gentiaanblauwtje. “
Naarmate de zon klom werd de dauw minder, maar de natuurliefhebbers zagen nog wel twee Icarusblauwtjes op een kattenstaart.
Foto: Klein maar fijn: het Vuurzwammetje
Heel klein, maar o zo mooi, stond daar tussen de vegetatie het Vuurzwammetje.
Van Lemelerveld naar Ommen
“Het tweede terrein dat wij bezochten was bij Ommen in de buurt ,” vervolgt Wolbers. “Langs de Vecht heeft hier het Staatbosbeheer de beschikking over een groot natuurterrein dat begraasd wordt door koeien en paarden. Hier staat geweldige mooie flora , wat natuurlijk weer allerlei vogels, vlinders , libellen, nachtvlinders en andere insecten aantrekt. Wij hoopten hier de sleedoornpage aan te treffen , maar die liet zich in eerste instantie niet zien.
Foto: Kommavlinder
Foto: Bandheidelibel
Foto: Zwartvlekdwergspanner
Wel zagen wij hier de kommavlinder , de bandheidelibel en voor ons een onbekende. maar mooie nachtvlinder. Na het zoeken op Google bleek het de Zwartvlekdwergspanner te zijn.
Putters en Grauwe Klauwier
Via een bruggetje kwamen wij op een terrein met een groots uitzicht. ‘Dit is een mooie plek voor de Grauwe Klauwier,’ zei Robert en hij had het nog niet gezegd en jawel een paartje met drie jongen.”
Foto de Putter
“Ik hoor ook putters,” fluisterde Patrick en ook deze lieten zich mooi zien.
“De putter wordt ook wel distelvink genoemd, want ze eten veel zaadjes van de distels, in dit geval de kale jonker.
Op de terugweg nog even bij de sleedoorns langs om te kijken of de sleedoornpage nog te zien was.
Foto: Sleedoornpage
En jawel hoor: een tweetal zat ons al op te wachten voor een fotosessie. Mede hierdoor werd deze dag bijzonder geslaagd. Ongetwijfeld hebben Robert en Patrick ook fantastische foto’s gemaakt,” besluit Harry Wolbers.
De foto’s bij dit prachtige natuurverhaal zijn van Harry Wolbers zelf.
Foto: Gehakkelde Aurelia
Foto: Klein geaderd Witje