Op maandag 9 mei is vanuit Nederland een zeer bijzonder zeldzaam hemelverschijnsel zichtbaar. De kleine planeet Mercurius beweegt dan voor de Zon langs. Dit zal gebeuren tussen 13:12 en 20:41. Deze Mercuriusovergang zal ongeveer 7 uur duren, waarbij Mercurius als een klein zwart stipje te zien is. Vanuit Nederland is de overgang helemaal zichtbaar.
De sterrenwacht zal de hele dag geopend zijn om dit fenomeen te bekijken. Er staan verschillende telescopen met filters opgesteld in en rondom de sterrenwacht. Er is een presentatie over Mercurius, de Zon en de Mercuriusovergang, en het planetarium is geopend voor een prachtige voorstelling over de actuele sterrenhemel.
Mercurius is de planeet die het dichtst bij de Zon staat. Aan de hemel lijkt hij daarom ook veel kleiner dan de Zon, maar liefst 285 keer! In werkelijkheid is de Zon 1.391.684 km in diameter groot en Mercurius 4.879 km.
Het verschijnsel is heel erg bijzonder en relatief zeldzaam: een overgang van de kleine planeet Mercurius over de zon komt ongeveer 14 keer per eeuw voor. Om het te zien moet Mercurius boven de horizon staan. De laatste Mercurius was in 2006. Deze was in Nederland niet te zien. De volgende overgang, zichtbaar in Nederland, is pas op 13 november 2032!
De Mercuriusovergang is niet door een eclipsbril of met het blote oog te zien. De overgang is alleen te zien door een telescoop of grote verrekijker die voorzien zijn van speciale filters. Via een groot scherm zal de Mercuriusovergang ook te zien zijn. Cosmos zal beelden tonen vanuit de hele wereld. De sterrenwacht is geopend van 12.00 – 21.00 uur.