De gemeente Dinkelland en de provincie komen de laatste tijd met persberichten over anders maaien in het belang van de biodiversiteit. Dat klinkt voor iedere natuurliefhebber en bewoners met passie voor flora en fauna goed in de oren. In de praktijk werkt het echter niet, zoals deze overheden het laten voorkomen. Dat werd nog eens pijnlijk duidelijk toen ‘de provincie’ de bermen aan de Rossummerstraat maaide en daarbij ook de bloemenberm bij de rotonde meenam. Tevens liet de maaier zijn sporen na…..
“Ik kreeg een raar gevoel in mijn maag toen ik voor een opdracht naar Oldenzaal reed. De bermen aan de Rossummerstraat waren al gemaaid en hoe dichter ik bij de rotonde kwam, hoe meer ik begon te twijfelen. Het zal toch niet…………,” vertelt Jos Heerink voorzitter van de Stichting Natuur en Milieu Ootmarsum (SNMO). Zijn vermoeden werd bewaarheid. De planten en bloemen, die met zorg en door vrijwilligers zijn gepoot en onderhouden, waren compleet weg, omdat de maaier zijn werk ‘goed tot uitvoering’ heeft gebracht. Het is zo teleurstellend dat dit gebeurt, omdat de communicatie te wensen overlaat. Dat maaien is echter niet van de laatste tijd, maar dat geldt al voor een veel langere periode. Te vaak maken we het mee dat er stukken worden ingezaaid, maar nog voor het tot bloei komt, is het ook al weer kaal.” Die laatste zinnen komen recht uit het hart van de voorzitter van de Stichting Natuur en Milieu Ootmarsum. Decennialang is Jos Heerink inmiddels bezig om met tal van andere natuurliefhebbers de Siepelstad en haar omgeving te voorzien van mooie plekken. “We kijken echter niet alleen naar zichtlocaties, maar ook naar verrassende plekken waar er samenhang is tussen mens, dier en plant. Voor ons als SNMO is biodiversiteit, helaas wordt het woord te pas en te onpas gebruikt, een vorm van samenleving om zoveel mogelijk levende organismen in harmonie met elkaar tot hun recht te laten komen.
Samenwerken met alle belanghebbenden van essentieel belang
Belangrijk is dan echter dat alle belanghebbenden met elkaar samenwerken om dit te bereiken. Iets roepen in de media is niet zo moeilijk, maar om het in de praktijk tot uitvoering te brengen, is echt heel lastig. Dan heb je de juiste mensen voor de juiste kar nodig, en die zijn er binnen de gemeente niet,” legt Jos Heerink de vinger op de zere plek. “Ik mis de echte betrokkenheid om er gezamenlijk iets moois van te maken. Natuurlijk gebeurt er wel iets, maar het is vaak niet structureel. We hebben met geldelijke steun de beide rotondes in Ootmarsum een metamorfose laten ondergaan. Dan vraag je of de gemeente water wil geven tijdens droge periodes en die hebben we steeds vaker in ons veranderend klimaat. Uiteindelijk stemmen ze toe om water te geven en dan komt er een Noaberkrachtmedewerker met een giertank en laat de slang voluit lopen, waardoor de planten uit de grond worden gespoten. Ten aanzien van het maaibeheer zijn er afspraken gemaakt, maar blijkbaar is niet iedereen op de hoogte. Het geeft wel aan dat er vanuit de lokale en provinciale overheid veel meer maatwerk geleverd moet worden. Een ander voorbeeld is het bestrijden van de eikenprocessierups. De gemeente laat officieel weten dat plastic om de bomen geen oplossing is. Dan zien wij medewerkers van Noaberkracht bij bomen met plastic staan en die handhaven dan niet. Dat is ook steeds waar wij tegenaan lopen. Er wordt beleid gemaakt en daarna houdt het vaak op. Wij vragen aan de gemeente om daadwerkelijk de leiding te nemen. Waar sta je voor en wat wil je met je natuurlijke omgeving. De gemeente moet met alle belanghebbende zorgen dat er draagvlak gecreëerd wordt. Koester je achtertuin en zorg er voor dat je draagvlak creëert en medestanders hebt, die schouder aan schouder deze gemeente een prachtige en natuurlijke uitstraling willen geven.”
De SNMO liet het maaien van dit gedeelte van de rotonde niet over haar kant gaan en koppelde het gebeuren terug naar de opdrachtgever. Gesproken werd met de wegbeheerder van de provincie en die heeft de loonwerker, die het maaien uitvoerde, gevraagd contact hierover op te nemen met de SNMO. “Onze plannen om de rotonde aan te kleden hebben we neergelegd bij de provincie, die eigenaar is. Zij hebben ons zelfs ontheffing gegeven om ook de zijkanten in te poten en te voorzien van bloeiende planten. En dan worden de bermen gemaaid en dit gedeelte meegenomen………..Het staat echt illustratief voor het beleid. Structureel spelen zich zaken af, die echt niet kunnen. Daarom willen nu echt een signaal afgeven dat het anders moet en ook anders kan,” klinkt de duidelijke roep van de SNMO om voorgenomen beleid ook daadwerkelijk uit te voeren.
Plannen verdere aankleding rotondes liggen kant en klaar
Momenteel staan de beide Ootmarsumse rotondes er prachtig bij. Een bloemen – en plantenzee en dus een mooi visitekaartje bij de binnenkomst van de Siepelstad. “De plannen om deze te verfraaien stammen uit de tijd dat Ootmarsum deelnam aan de Entente Florale. De rotondes waren toen functioneel, maar kenden geen verfraaiing. We hebben ideeën aangedragen en plannen tot in de details verder uitgewerkt. In eerste instantie om het te beplanten, maar de initiatieven gaan verder.
Op de ene rotonde aan de Rossummerstraat willen we graag een beeldhouwwerk plaatsen in de vorm van siepels. Een kunstenaar heeft het ontworpen en deze is nog steeds bereid om dit uit te voeren. De uien van cortensstaal worden zo’n 5 tot 6 meter hoog en komen ‘zwevend’ op een bed van RVS staat te staan. Op de andere rotonde heeft Alwie Olde Hanter een plan uitgewerkt. De bedoeling daar is om panelen te maken met historische feiten over Ootmarsum. Men moet dan denken aan immaterieel erfgoed, waaronder de nachtwacht, de poaskearls en het paashout halen om deze culturele en historische feiten van Ootmarsum terug te laten komen in deze panelen.
Ook hier ligt het ontwerp kant en klaar. Beide rotondes kunnen op deze wijze bijdragen aan een prachtige entree van ons stadje ingebed in een natuurlijke omgeving,” licht Jos Heerink de plannen toe. Tevens roept de SNMO de gemeente op om een substantieel deel van de toeristenbelasting terug te laten vloeien in dergelijke projecten om de entree van Ootmarsum te verfraaien. “Na onze frustratie over het maaien van de bermen bij de rotonde moeten we ook weer verder. Het signaal is duidelijk afgegeven dat we van gemeente en provincie vragen om de leiding te nemen en met een duidelijk beleid te komen ten aanzien van biodiversiteit en natuurlijk landschap. En dat is echt niet alleen in het belang van onze organisatie, want ook op economisch vlak, denk maar aan het toerisme, is het echt een meerwaarde,” besluit Jos Heerink namens het SNMO.