Blauwalg in de grote visvijver

In de grote visvijver, nabij sporthal de Schalm, komt blauwalg voor. Deze naam blauwalg is misleidend, want het zijn geen algen maar cyanobacteriën. Deze vormen op het water een dikke blauwgroene laag. Deze bacteriën produceren giftige stoffen en mede daarom worden door waterschappen of gemeentes bordjes geplaatst rondom het water. Dat geldt ook voor de grote visvijver en deze betekenen meteen een waarschuwing om contact met het water te vermijden. Dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor honden en katten. Ook vogels en vissen kunnen vergiftigingsverschijnselen krijgen, maar dat is erg afhankelijk van de hoeveelheid blauwalg.
Blauwalgen ontstaan bij hoge temperaturen en veel zonlicht en veelal in stilstaand water al komt blauwalg ook af en toe voor in stromend water.
De blauwalgen drijven boven op het water of zitten als vlokken in het water. Ze vormen een (blauw)groene tot roodbruine olie- of verfachtige laag die op het wateroppervlak drijft of er net onder zweeft. Ook wanneer je wit of blauw schuim aan de waterkant ziet, is er sprake van blauwalgenbloei.
Blauwalg verdwijnt na verloop van tijd. De laag sterft af en is na verloop van tijd niet meer te zien. Dat heeft ook alles te maken met de weersomstandigheden. Met regen, minder hoge temperaturen en minder zon heeft het blauwalg veel minder kans om zich verder te ontwikkelen. Voorlopig oppassen bij de grote visvijver en vermijd daar contact met het water.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Negatief zwemadvies zwemplas Papillon bij Denekamp ingetrokken

Negatief zwemadvies zwemplas Papillon bij Denekamp ingetrokken

De provincie Overijssel trekt het negatief zwemadvies in voor zwemplas de Papillon bij Denekamp. Het...

Lees verder >
Negatief zwemadvies zwemplas Papillon door blauwalg

Negatief zwemadvies zwemplas Papillon door blauwalg

De provincie Overijssel heeft een negatief zwemadvies ingesteld voor zwemplas de Papillon bij Deneka...

Lees verder >