Blikseminslag aanleiding ‘natuurmonument’

De Blikseminslag, die twee grote eiken trof aan het Bas Slatmanpad, is een echt ‘natuurmonument’ geworden. Dat is mede op verzoek geweest van Hans Bolscher en Jos Heerink, die geluiden uit de Ootmarsumse samenleving oppikten om deze  plek met educatieve waarde en dit bijzondere geschenk van de natuur niet verloren te laten gaan. Dat verzoek om de getroffen bomen als een ‘natuurmonument’ te laten staan is door de gemeente gehonoreerd.
DSCF1420

Op vrijdag 17 juli rond de klok van 6.30 uur  liet de heer Groothuis  zijn hondje Scott uit via het Bas Slatmanpad.  Op het moment van de blikseminslag was de Ootmarsummer vlak in de buurt van deze beide eiken. Door de enorme klap kwam de heer Groothuis te vallen, maar op wat schrammen na en met veel schrik in zijn lijf, bleven de gevolgen van deze inslag beperkt en overleefden de hond en zijn baasje dit natuurgeweld.  “We mogen van geluk spreken dat de heer Groothuis en zijn hondje Scott niets is overkomen en hij het nog kan navertellen, “ laat Hans Bolscher in een reactie aan de gemeente weten,
IMG_4478
Foto nog voor het opruimen van de gevolgen van de blikseminslag: Foto Hans Bolscher
” Ik ben er zelf naderhand verschillende keren geweest en wat heeft het natuurgeweld hier indrukwekkend huisgehouden. Tijdens mijn bezoekjes sprak ik met meerdere mensen, die erg onder de indruk waren van wat ze zagen. Ook oudere inwoners lieten weten nog nooit zoiets te hebben gezien. Toen kwam, mede door de reacties van omstanders, de gedachte bij mij op om dit ‘natuurmonument’ zoveel mogelijk in tact te laten. En dat heb ik gecommuniceerd met de gemeente,” vertelt Hans Bolscher.
Hans Bolscher
Ook Jos Heerink, voorzitter van de Stichting Natuur en Milieu sprak zich in dergelijke bewoordingen uit. “Ik heb de gemeente gevraagd om een deel van dit natuurgeweld, wat zich op deze plek in een mum van tijd heeft afgespeeld, overeind te houden voor ons nageslacht. Hoe mooi zou het kunnen zijn om een deel van dit schouwspel ( lees : educatieve waarde ) direct gelegen bij het dieper gelegen uitkijkpunt , overeind te houden,” beschrijft Jos Heerink het belang van dit ‘natuurmonument’. “
DSCF1419
De plek leent zich er uitstekend voor, “ vult Hans Bolscher aan, “ De educatieve betekenis  ervan is in mijn ogen van grote waarde  Alleen al de waarschuwing,  die er van uit gaat  om tijdens een onweer NOOIT onder grote bomen te schuilen. Het prachtige Bas Slatmanpad wordt gelukkig door heel veel wandelaars en fietsers gebruikt. De bijzondere situatie,  die hier nu ontstaan is door de werking van de natuur, moet zoveel mogelijk in tact blijven, zonder dat er gevaar dreigt voor wie dan ook. ”
De gemeente Dinkelland, met Wim Veldhuis en Gerard Davina als vertegenwoordigers,  stond achter de ideeën van de Ootmarsummers. Jos Eidhof en zijn medewerkers hebben er op uitstekende wijze voor gezorgd dat de enorme gevolgen van deze  blikseminslag  op de vroege morgen van vrijdag 17 juli goed zichtbaar zijn gebleven, waardoor Ootmarsum er een waardevol Natuurmonument bij heeft gekregen.

Foto’s zijn van Caspar Kouijzer

 

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Rotonde visitekaartje voor Ootmarsum

Rotonde visitekaartje voor Ootmarsum

Vrijwilligers van de stichting natuur en milieu Ootmarsum hebben een tweetal uurtjes besteed om de r...

Lees verder >
Kijken naar en genieten van deze bloemenpracht

Kijken naar en genieten van deze bloemenpracht

Na een koud en nat voorjaar heeft de zomer zijn intreden alsnog gedaan. Zeker deze week merken we da...

Lees verder >
Natuur, fotografie, video en gezelligheid: organiseer jij mee aan Nature Bits?

Natuur, fotografie, video en gezelligheid: organiseer jij mee aan Nature Bits?

Word jij enthousiast van natuur? Ben je tussen de 18 en 25 jaar, woonachtig in Overijssel én heb je...

Lees verder >