Zowel in het jaarverslag door secretaris Harrie Oude Elberink opgesteld als in de Vriendenbrief, wordt melding gemaakt van een jaar, waarin door de drie bestuursleden van de Ben Morshuis Stichting, BMS, tal van activiteiten werden verricht. Eveneens in beide verslagen wordt melding gemaakt, dat aan het samenstellen van het boek Bijnamen in en rond Ootmarsum de meeste tijd werd besteed. De secretaris noemt hierbij niet alleen het zoeken van de bijnamen, het beschrijven van de oorsprong en de bezoeken aan de betrokken families, maar ook het regelmatig controleren en corrigeren van de gegevens. Daarbij namen ook het aanvullen met nieuwe gegevens en het plaatsen van fotomateriaal veel tijd in beslag.
“De BMS heeft ruim 25 boeken geschreven en uitgegeven, maar nog nooit zijn we met een boek zo lang en intensief bezig geweest,” verzucht de secretaris. Hij prees echter ook de medewerking die de BMS kreeg van enkele mensen uit de buurtschappen. “En we zijn trots op het behaalde resultaat,” besluit hij dit onderdeel in het jaarverslag.
Andere activiteiten
Maar behalve het samenstellen van dat boek, vroegen ook andere, sommige vaste activiteiten de aandacht, zoals de jaarlijkse Streekboekenmarkt, het ophangen van de pinksterkronen in de binnenstad, het verzorgen van filmvoorstellingen en de jaarlijkse excursie met leerlingen van de basisschool langs de oorlogsmonumenten.
Penningmeester Hans Bolscher was namens de BMS en de Vereniging Heemkunde Ootmarsum vertegenwoordigd in de werkgroep die in Denekamp en Ootmarsum het zogeheten Stolpersteine-project verzorgde. In het kader daarvan werden in Ootmarsum elf Stolpersteine gelegd door de kunstenaar en initiatiefnemer Gunter Demnig.
Een van de hoogtepunten van de jaaractiviteiten was de avond, waarop de 89-jarige Duitser Bernhard Voshaar uit Neuenhaus zijn belevenissen vertelde als lid van de Hitlerjugend. Zonder schroom gaf hij voor een bomvolle zaal zijn ervaringen prijs, maar ook zijn misvattingen volmondig toe.
Naast al die werkzaamheden zag de BMS ook nog kans een film te maken. Deze keer legde Rob Meenderink de roggeoogst in de Ageler Es vast. De eigen BMS-filmploeg was bij meerdere, vaak incidentele gebeurtenissen aanwezig en maakten daar een soort jaaroverzicht van.
Eindelijk konden infobordjes worden geplaatst bij de watertoren en de Israëlitische begraafplaats op de Kuiperberg.
Voor de activiteiten op korte termijn, deelt de BMS mee, dat tot uiterlijk woensdag 16 maart nog bij voorintekening het boek “Bijnamen in en rond Ootmarsum” kan worden besteld tegen de gereduceerde prijs van € 40,- De bestelde boeken kunnen worden afgehaald op vrijdag 1 april van 09.00 tot 20.00 uur en op zaterdag 2 april van 09.00 tot 16.00 uur. Beide keren op het kantoor van Flynth aan de Denekamperstraat 25 in Ootmarsum.
Op donderdag 31 maart zal de jaarlijkse Vriendenavond worden gehouden. Daar zal de film De Roggeoogst, gemaakt door Rob Meenderink, in première gaan en zal het boek Bijnamen in en rond Ootmarsum officieel worden gepresenteerd. Die avond die om 20.00 uur begint, is uitsluitend voor Vrienden en enkele genodigden bedoeld en wordt gehouden in Hotel van der Maas.
F