In het knusse schoolmuseum in Ootmarsum is de nieuwe expositie van ‘Van ganzenveer tot IPad’ geopend.
Oud juf Annie Reiners opende deze interactieve tentoonstelling en sloot haar toespraakje af met de passende woorden ‘Wie schrijft die blijft’. Wethouder Benno Brand was ook uitgenodigd om het museumjaar te openen, maar door alle drukte was hij deze afspraak vergeten. Het programma kreeg echter een goed vervolg en niet de wethouder, maar erevoorzitter Jos Verbeeten opende met de schoolbel het nieuwe museumjaar in het Educatorium in Ootmarsum.
Voorzitter Hans van Zuilekom heette de genodigden van harte welkom. In eerste instantie ‘het goud van het museum’ en dat zijn de vrijwilligers, die bij wijze van spreken dag en nacht klaar staan.
De expositie ‘Van ganzenveer tot IPad’ is voorbereid door een commissie, die bestaat uit Lia Alting, Ada Koopman en Lidy Brunninkhuis. Voor hen was het een prachtige zoektocht, want het schrijfonderwijs kent natuurlijk vele invalshoeken. Zeker belangrijk is ook de rechts – en linkshandigheid. Over dat item is er veel aandacht in het schoolmuseum. Er is een speciale ruimte ingericht om de bezoekers zelf te laten ervaren of ze rechts – of linkshandig zijn of ambidexter. Tijdens de opening werden er al allerlei kleine experimenten uitgevoerd. Op het oog allemaal eenvoudige oefeningen, waaronder handen vouwen, de manier van applaudisseren, knipogen, hoofd op je schouder leggen. “In vroegere tijden werden kinderen, die linkshandig waren, gevraagd om bij het schrijven deze hand op de rug te leggen. Als ze dat niet deden werd de hand ‘gewoon’ vastgebonden,” vertelt Lia Alting. “Gelukkig kwam er later steeds meer aandacht voor onze linkspootjes. Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 10% van de mensheid linkshandig. Dat onderzoeken we ook in ons museum, want we hebben knikkerpotjes klaar staan, een potje voor linkshandigen en natuurlijk de andere voor de rechtshandigen. Ook houden we daarbij rekening met mensen, die ambidexter (tweehandig) zijn.” De bezoekers aan deze expositie kunnen dit allemaal zelf ervaren en dat maakt de tentoonstelling ook echt interactief. Er is veel aandacht voor het schrijfgerei en dus ontbreken de ganzenveren, de griffels, de kroontjespennen en de bekende potjes inkt niet. En met al deze schrijfmaterialen kan tijdens deze expositie worden geschreven. Er is zelfs een hoekje waar de bezoekers hun strafregels kunnen schrijven, die ze zich nog herinneren uit hun schoolperiode.
Schoonmaken van inktpotjes
Juf Annie Reinders heeft in haar onderwijsleven van meer dan 40 jaar naar schatting ruim 1500 leerlingen leren schrijven. In het schoolmuseum vertelde ze dat ze nog met de griffel heeft geschreven. De meeste indruk maakte bij haar toch wel de inktpennen, die in de inktpotjes moesten worden gedoopt. Iedere leerling uit die tijd zal zich nog wel de vlekken herinneren, die dat vaak veroorzaakte. “Als leerkrachten maakten wij twee keer per jaar die inktpotjes schoon. Dat moest ook in de kerstvakantie gebeuren en werd er tijdens die vrije dagen geen inkt in de potjes gedaan. Anders had je de kans dat deze zou bevriezen.” Juf Reinders vertelde nog een andere mooie anekdote. “Een meisje bij mij uit de klas had echt op prachtige wijze een bladzijde vol in het schrijfschrift ‘oom’ geschreven. Ze kreeg natuurlijk een stempel van mij. Na de vakantie kwam de moeder mij vertellen dat haar dochter bij een bord str-oom–versnelling had gestaan en vroeg of ze bij ‘oom ‘ mocht zwemmen.”
Als aandenken aan de opening op deze bijzondere middag in het schoolmuseum ontving juf Annie Reinders een mooi cadeau met onder meer ganzenveren in een potje.
Hans van Zuilekom dat het museum mede door de steun van de gemeente de coronatijd goed was doorgekomen. Financieel blijven er zorgen voor het museum dat op geen enkele wijze subsidie krijgt. Met name de hoge huur en de energiekosten vormen een aanslag op de jaarlijkse begroting. “Sinds 2019 hebben we dit al aangekaart bij de gemeente, maar er is nog geen concreet antwoord. Helaas is de wethouder er nu niet, want het blijft voor ons een punt van overleg. We hopen echt dat de gemeente de huurprijs naar beneden wil bijstellen. We blijven echter positief. We gokken ook voor wat betreft onze bezoekersaantallen op een groei van jaarlijks 8000 bezoekers naar pakweg 10.000. Deze expositie leent zich daar prima voor, want iedereen kan zich het schrijfonderwijs op de lagere school nog heel goed herinneren.” Tot slot bedankte Hans van Zuilekom de werkgroep, die hij namens het bestuur een lunch aanbood in één van de Ootmarsumse horecabedrijven.
Met ingang van zondag 5 februari is het museum weer voor bezoek geopend en is de nieuwe expositie te bezichtigen. Een echte aanrader om daar, ook als Ootmarsummer, een kijkje te nemen en jeugdherinneringen aan de lagere school/basisschool op te halen.
Foto’s: Hanneke Spermon