De broers van Heek hebben Twente een geweldige en waardevolle collectie achtergelaten, die te zien is in het Rijksmuseum Twenthe. Over deze bijzondere collecte komt Josien Beltman, kunsthistorica en hoofd Publieksactiviteiten van het Twentse Rijksmuseum, een lezing geven bij KunstKring Ootmarsum.
Drie broers Van Heek
Het verhaal van Rijksmuseum Twenthe begint met het verhaal van de familie Van Heek, de Enschedese fabrikantenfamilie die 85 jaar geleden het initiatief nam een museum te stichten “om de kunstzin en kunstliefde op te wekken bij het publiek van het Oostelijk deel van ons land”.
Het idee voor een museum kwam van Jan Bernard van Heek die met zijn collectie schilderijen uit de Gouden Eeuw en de 19e eeuw, waaronder topwerken van Brueghel en Koekkoek, de basis legt. Zijn broer Jan Herman van Heek werd de eerste directeur en verrijkte het museum in dertig jaar tijd met een onschatbare collectie middeleeuwse werken van onder andere Hans Memling en Jan Mostaert. Een derde broer,
Gerrit Jan van Heek jr., schonk in de jaren veertig en vijftig een grote verzameling natuur- en dierenschilderijen die wereldwijd gerust de belangrijkste in zijn soort genoemd mag worden.
Tijdens deze boeiende lezing wordt de (verzamel) geschiedenis van Rijksmuseum Twenthe getoond aan de hand van de topstukken uit de collectie en mecenassen, die deze werken aan het museum schonken.
De lezing wordt gehouden op maandag 18 april in “Ons Gebouw”, Ganzenmarkt te Ootmarsum, aanvang 20.00 uur.
Entree: Vrienden € 4,00
Niet Leden € 8,00
Info + aanmelden; weierink-bulten@hetnet.nl of tel. 0541 292981.