Al jaren levert het multidisciplinaire team van Borstkliniek Oost-Nederland topklinisch zorg van goed- en kwaadaardige afwijkingen van de borst. Ruim 2000 nieuwe patiënten worden jaarlijks behandeld in de grootste kliniek voor mammazorg van Twente. Deze zorg is op 20 oktober 2023 officieel beloond met de STZ topklinische status.
Snelle diagnostiek
Sinds 2021 krijgen alle nieuwe patiënten ‘12uurs diagnostiek’ van afwijkingen in de borst geboden. Dat betekent dat de patiënt in de ochtend de chirurg en radioloog ziet. Voor het einde van de middag is de uitslag van de weefselpunctie bekend en wordt dit aan de patiënt teruggekoppeld. De volgende dag volgt een uitgebreide afspraak waarin een behandelplan wordt besproken. Hiermee wordt de onzekerheid en spanning van patiënten voor een uitslag en behandeling tot een minimum beperkt.
Unieke diagnostiek en behandeling
Bij BON wordt er gezorgd voor persoonlijke aandacht en begeleiding. Samen met de patiënt wordt er gekeken naar de behandeling die het best passend is. En er zijn veel mogelijkheden in ZGT.
Danny Evers, oncologisch chirurg: “We kunnen bijvoorbeeld biopten verrichten door middel van de MRI, voor borstafwijkingen waarvan niet op een andere manier betrouwbaar weefsel verkregen kan worden. Fibroadenomen (goedaardige gezwellen van bindweefsel) kunnen wij echogeleid minimaal invasief met lokale verdoving verwijderen, een zogenoemde Mirabel procedure. Bij deze procedure wordt een veel kleinere incisie gemaakt dan bij een conventionele ingreep. Hiermee wordt ook de noodzaak voor een operatie met narcose voorkomen. En als borstkanker verwijderd moet worden met een mastectomie (volledige verwijdering van de borst), kunnen wij patiënten in dezelfde operatie borstbehoud bieden met een directe reconstructie met lichaamseigen weefsel, een ‘directe DIEP’ procedure. Deze diagnostisch en behandelopties zijn niet mogelijk in elke ziekenhuis in Nederland.”
Onderzoek
BON streeft ernaar de zorg continu verder te verbeteren met multidisciplinair onderzoek. Alle patiënten met borstkanker wordt toestemming gevraagd hun medische gegevens en ook patiënt gerapporteerde uitkomsten (PROMs) in een multicentered database te delen voor prospectief onderzoek tussen meerdere ziekenhuizen.
Er zijn diverse samenwerkingsverbanden met de Universiteit Twente. Zo onderzoeken wij of wij met een nieuwe techniek met laserlicht kunnen voorspellen of het getransplanteerde weefsel bij een DIEP procedure zou kunnen afsterven als gevolg van doorbloedingsstoornissen en of we dit met direct ingrijpen kunnen voorkomen. Ook wordt de winst voor kwaliteit van leven en herstel na borstoperaties door het gebruik van speciale apps onderzocht.
Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen
ZGT is sinds 2021 toegetreden tot de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Tot de vereniging STZ worden alleen ziekenhuizen gerekend, die naast basiszorg ook topklinische zorg leveren en actief zijn op het gebied van opleidingen, wetenschap en innovatie. Een STZ-erkenning geeft aan dat een ziekenhuis hooggespecialiseerde en complexe patiëntenzorg levert die onderscheidend is van de ‘gewone’ zorgverlening. Ieder STZ-ziekenhuis heeft specialisaties en bijzondere expertisegebieden in huis, die in het Topklinisch Zorgregister in beeld zijn gebracht. Eerder werden in ZGT het Centrum voor Geriatrische Traumatologie, ZGT Slokdarm- en Maagkliniek, diabetische voet, diabetes innovatiecentrum ZGT en ARTeriitis EXpertisecentre Twente (ARTEXT) erkend tot topklinische expertisecentrum.